Húszéves a beregszászi konzulátus

2021. december 17., 19:32 , 1088. szám

2001. december 17-én kezdte meg működését Magyarország Ungvári Főkonzulátusának Ügyfélszolgálati Irodája Beregszászban, amely hat év után, 2007. november 14-én vált önálló konzulátussá. A kezdetben csak ügyfélszolgálati iroda önálló külképviseleti rangra emelését az indokolta, hogy például 2005-ben 90 000 kiadott vízummal a Szabadkai Főkonzulátus után a második legforgalmasabb magyar külképviselet lett, 2006-ban pedig közel 70 000 vízummal a negyedik helyen végzett.

A húsz évvel ezelőtti megnyitó ünnepségen a nemzeti színű szalagot Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke és Volodimir Prihogyko, a Kárpátaljai Megyei Államigazgatási Hivatal elnökhelyettese vágta át. Jelen volt az ünnepségen mások mellett Lőrincz Csaba, Magyarország Külügyminisztériumának helyettes államtitkára, Korsós Tamás, a Külügyminisztérium főosztályvezetője, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője, Jurij Muska, Ukrajna budapesti nagykövetségének főtanácsosa, Nuszer Ernő, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, valamint Mihajlo Cserepanya, a megyei államigazgatási hivatal nemzetiségi és migrációs főosztályának vezetője, valamint az ungvári szlovák főkonzulátus és a kárpátaljai történelmi egyházak képviselői. Az ügyfélszolgálati iroda 2002. január 14-én fogadta legelső ügyfelét, az első vezetője Varga Levente volt.

Az önálló beregszászi konzulátus létrehozását megelőzően, 2007. júniusban Csengeri János vezető konzul irányításával megkezdett felújítási és bővítési munkák eredményeként október végére, a korábbi alig 24 m² alapterületű, mindössze három kiszolgáló ablakos ügyfélfogadó helyett, a mai is használt, a követelményeket minden tekintetben kielégítő, 9+3 kiszolgáló ablakos, korszerű, nagy ügyfélforgalmat lebonyolítani képes képviselet jött létre. Részben ennek köszönhetően került napirendre a beregszászi képviselet önállóságának kérdése, amely – mint ismeretes – 2007. november 14-én végül is megvalósult.

Az immár önálló beregszászi konzulátus élére 2008 áprilisában érkezett Bacskai József főkonzul, aki előzőleg a budapesti Külügyminisztérium Gazdálkodási Főosztályát irányította. Bacskai József vezetése idején, az előzetes időpontfoglalási rendszer bevezetésének köszönhetően megszűntek az addig mindennaposnak számító hatalmas sorok a konzulátus előtt. A korábban jellemző, főként vízumkiadási és a klasszikus konzuli ügyek intézésén túl, a rendezvények protokolláris szintű látogatása mellett az önálló konzulátus a határ menti területek közötti regionális és kistérségi együttműködés fejlesztésében, valamint a helyi magyar nemzetiségű lakossággal, szervezetekkel, intézményekkel és sajtóval való együttműködés területén is jelentős szerepet vállalt.

Bacskai Józsefet követően olyan elismert diplomaták vezették a beregszászi külképviseletet, mint a Kárpátalján született Tóth István, majd Szalipszki Endre és a négyéves kiküldetését ez év október 30-án befejező Szilágyi Mátyás. Jelenleg Magyarország Beregszászi Konzulátusát Beke Mihály András vezeti.

2010-től érezhetően nagyobb hangsúlyt kapott a nemzetpolitika. A konzulátus történelmi épületeket újíttatott fel és újít jelenleg is, valamint közterek rendezéséhez, szépítéséhez járult hozzá Beregszászban. Erős ellenszélben sikeresen bonyolították az egyszerűsített honosítással járó feladatokat, majd több választás és népszavazás esetében is ügyesen szervezték meg az itt élő magyar állampolgárok számára voksuk leadásának lehetőségét. Számos magyarországi támogatás a konzulátus menedzselésével jut el az igénylőkhöz, illetve a kulturális életet is színesíti a magyar külképviselet Beregszászban, képzőművészeti kiállítások, író-olvasó találkozók, koncertek, az Irodalmi Kilátó programsorozat megszervezésével. Idén szeptemberben megszervezték az első V4 Nemzetközi Jazzfesztivált. Magyarországi, erdélyi, felvidéki művészeket, írókat hoznak vidékünkre, ezáltal is építve a magyar nemzet egységét.

A két évtizedes jubileum alkalmából lapunk további sikereket és jó egészséget kíván Magyarország Beregszászi Konzulátusának minden munkatársa számára!

Badó Zsolt