Anyaországi támogatásból megújult a KMDFKSZ irodája

2021. december 19., 10:29 , 1089. szám

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének (KMDFKSZ) az ungvári egyetem közelében, a diákszállótól nem messze van az irodája, ahol rendszeresen összegyűlnek az elnökség tagjai, hogy tervezzenek és részletesen megvitassák az előttük álló feladatokat.

Annak ellenére, hogy az alig 18 négyzetméteres terem egy sajátos ötletbörze helyszíne volt, ahol a kulturális, tudományos és szórakoztató programok tervezetei megfogalmazódtak, majd gyakran az előkészületi munkák is zajlottak, egy elavult bútorokkal túlzsúfolt, rideg helyiség volt. Szinte hihetetlen, hogy ilyen körülmények között születtek meg évekig azoknak a színvonalas rendezvényeknek a tervei, amelyeket a KMDFKSZ megvalósított, és itt zajlott a kárpátaljai felsőoktatási intézmények magyar hallgatói érdekképviseletét célzó munka. A felújításáról több éve álmodoztak az egyetemisták, azonban a szükséges anyagi források hiányában mindeddig nem kerülhetett sor a korszerűsítésre. Idén azonban megvalósult a szervezet tagjainak álma. December 17-én átadták a diákszövetség felújított irodáját, a rendezvényen Bence Norbert tiszteletbeli elnök is jelen volt.

Makusin Viktor, a KMDFKSZ elnöke köszöntőjében kiemelte:

– Nagy nap a mai, hiszen a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával, a KMDFKSZ Elnökégének a segítségével ma átadásra kerül a szövetség felújított irodája. Óriási öröm ez számunkra, hiszen a támogatásnak hála korszerű felszerelés, bútorok vesznek minket körül, melyekkel sokkal hatékonyabban tudjuk végezni a munkánkat a jövőben. A KMDFKSZ-iroda felújítása olyan minőségi változás, olyan új lépcsőfok elérése szervezetünk fejlődésében, amelyre megítélésem szerint a csapat összes tagja büszke lehet, hiszen mindenki kivette belőle a részét. Lőrincz Ingrid tiszteletbeli elnök asszony és Dobán Vivien elnöki megbízott kezdeményezték a felújítást és nyújtották be a pályázatot, mely pozitív elbírálásban részesült. Örömmel értesültünk, hogy 800 000 forintot kaptunk irodánk felújítására. Ezek után kezdődhetett a munka gyakorlati része. Közel három hónap telt el, amíg önerőből kimeszeltünk, kicseréltük a terem mennyezetét, beszereztük az eszközöket, bútorokat, illetve rendszereztük a könyveket és iratokat. Bátran mondhatom, a mai nap mérföldkő a szervezet életében.

– Külképviseletünk jó kapcsolatot ápol a diákszervezettel, ezért örömmel tölt el, hogy itt lehetek a megújult irodahelyiség átadó ünnepségén – emelte ki Kórós Attila ungvári magyar konzul. – A KMDFKSZ nagy múltú hallgatói szervezet, mely nagyon aktív szervező és összekovácsoló munkát folytat az ungvári magyar diákok kohéziója érdekében. Évről évre folyamatosan bizonyítja, hogy rendezvényeit színvonalasan szervezi, melyek hátterében a szövetség tagjainak elismerésre méltó tevékenysége áll. Ehhez a munkához szükséges, hogy a diákok megfelelő körülmények között tudjanak dolgozni, s a felújított iroda ehhez kiváló feltételeket biztosít – fogalmazott a diplomata és az egyetem valamennyi munkatársának, diákjának áldott karácsonyi ünnepeket kívánt a maga és a főkonzulátus munkatársai nevében.

Majd a szalag ünnepélyes átvágása következett, és a jelenlévők megtekintettek egy kisfilmet arról, hogyan zajlott a felújítás, milyen volt és milyen lett az iroda.                 

Varga Hajnalka