A kárpátaljai tornagyőzelemre emlékeztek Beregszászban

2021. december 22., 09:02 , 1089. szám

Október 7. és 10. között a székelyföldi Csíkszentdomokoson rendezték meg az I. Nemzeti Összetartozás nevet viselő labdarúgótornát, amelyen a Magyar Országgyűlés válogatottja mellett az elcsatolt területek régióinak – Csángóföld, Délvidék, Erdély,  Felvidék és Kárpátalja – csapatai vettek részt. Az akkori, meglehetősen kedvezőtlen romániai járványidőszak ellenére a hazafias érzelmekkel töltött tornát sikeresen meg tudták tartani, amelynek győztese a kárpátaljai együttes lett. Kövér László házelnök mellett a torna egyik fő szervezője Magyar Zoltán volt, a parlamenti válogatott szövetségi kapitánya, az FTC és a magyar labdarúgó-válogatott egykori menedzsere, aki nagyszülői ágon Kárpátaljáról származik, rengeteg kötődése, barátja van ebben a régióban, és nagy szerepe volt abban, hogy a kárpátaljai csapat egyáltalán el tudott utazni a tornára.

December 16-án ismét Beregszászban járt Magyar Zoltán, aki barátai körében nemcsak megemlékezett a kárpátaljai küldöttség sikeréről, de ellátogatott a Vérke-parti városban lévő Barátság Stadionba, ahol 2017 óta emléktábla őrzi a város szülöttjének, dr. Kalocsay Gézának az emlékét.

Magyar Zoltánt elkísérte útjára Nyiscsák József soproni üzletember, aki beregszászi születésű, és a székelyföldi tornán a kárpátaljai csapat teljes sportfelszerelését, valamint a torna győzteseinek járó serleget biztosította. Magyar Zoltán röviden megemlékezett az 1913-ban született dr. Kalocsay Géza életútjáról, aki 1934-ben a csehszlovák válogatottal vb-ezüstérmet szerzett, később pedig játszott a Ferencvárosban, a Honvédben és az Újpestben is, a második világháborút követően pedig edzőként ért el szép sikereket a nagyvilágban. Ezt követően a vendégek és a helyi sportbarátok megkoszorúzták dr. Kalocsay Géza emléktábláját, akit szülővárosában mindmáig a kárpátaljai labdarúgás egyik legnagyobb alakjaként tisztelnek és tartanak számon. A megemlékezés koszorújának elhelyezésében Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke is részt vett, aki a székelyföldi tornán a kárpátaljai csapatot vezette.         

Jakab Lajos