A német gazdasági miniszter lehetségesnek tartja az Északi Áramlat–2 leállítását Ukrajna orosz fenyegetése miatt

2021. december 30., 17:03

Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter úgy véli, hogy az Északi Áramlat-2 gázvezeték jóváhagyását a jogszabályoknak megfelelően kell megoldani, de nem zárja ki a projekt leállításának lehetőségét sem az Oroszország részéről Ukrajnát érő fenyegetések miatt – adta hírül az rbc.ua hírportál csütörtökön a Deutsche Welle német rádióra hivatkozva.

A jelentés szerint a zöldpárti miniszter úgy vélte, a politikának a politikai kérdésekre kell összpontosítania, és azokat külpolitikai és geopolitikai szempontból kell elemezni. „Ez azt jelenti, hogy a kelet-ukrajnai helyzet és az orosz csapatok ottani összevonása ellenére politikai döntéseket kell hozni arról, hogy egy újabb éles konfliktus esetén milyen szankciókat lehet alkalmazni” – mondta emlékeztetett.

Habeck lehetségesnek tartja a projekt leállításának lehetőségét az Ukrajnát érő orosz fenyegetések miatt. Szerinte a gázvezeték építése elterelheti a Nyugat figyelmét Ukrajnáról mint gáztranzitországról. Mint hangsúlyozta, ezt Ukrajna támogatásával kell ellensúlyozni, hogy megújuló energiaforrásokra állhasson át – mondta, hozzátéve, hogy az általa vezetett minisztérium 150 millió eurót szán erre a célra.

(vb/karpat.in.ua)