Németh Zsolt bízik benne, hogy a külhoni magyarok aktívan részt vesznek az országgyűlési választáson

2022. január 4., 17:05

Minden magyar politikai erőnek elemi kötelessége, hogy a nemzeti alapon szerveződő politikai erőket támogassa a szomszédos országokban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Németh Zsolt. Az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke arról is beszélt, hogy a rendszerváltás óta nagyon távoli álláspontokat tapasztalhattunk meg a határon túli magyarok kapcsán, ám bízik benne, hogy idővel a szavazati jog kérdésében konszenzus alakul ki.

A kormánypárti politikus a jövő évi választásokkal kapcsolatban is megfogalmazta a várakozásait: kemény hangnemre számít a kampányban, és a külföldi beavatkozási kísérleteket is elképzelhetőnek tartja.

„A politika hangnemének eldurvulása sajnos a magyar országgyűlésben az elmúlt hónapokban is tetten érhető volt, ez pedig félő, hogy a választási kampányban sem lesz elkerülhető. Ugyanakkor a választási esélyeket illetően az a legfontosabb kérdés, hogy milyenek a reálfolyamatok Magyarországon. Kulcsfontosságúnak látom azt, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, ami a különféle társadalompolitikai célkitűzések terén nagyon komoly mozgásteret jelent. (…) Hasonlóan fontosnak gondolom a járványkezelés kérdését, ami szintén elismerést vált ki” – mondta el egyebek mellett.

Ami a külhoni magyarok helyzetét illeti, valamint szerepüket a magyarországi politikai folyamatokban, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke kifejtette:

„Bízom benne, hogy a külhoni magyarok aktívan részt fognak venni az országgyűlési választáson, hiszen a magyar országgyűlés immáron nemzetgyűlés. A Kárpát-medencéből egymillió honfitársunk élhet a szavazati jogával, emiatt kulcsfontosságú, hogy regisztráljanak, és a különböző határidőket tartsák be, így elkerülhetik azt, hogy érvénytelen szavazatot adjanak le. Ezt a problémát úgy tudjuk kezelni, ha felhívjuk a külhoni magyarok figyelmét arra, hogy bátran vegyék igénybe az együttműködő és támogató szervezetek segítségét a különféle adminisztratív feladatok lebonyolításában.

A 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazással kapcsolatban Németh Zsolt kifejtette, az elmúlt harminc évben a külhoni magyarság kérdésében nagyon távoli álláspontokat tapasztalhattunk meg, a magyar társadalom pedig fokozatosan rákényszerítette a politikai erőket arra, hogy konszenzusos területként tekintsenek a külhoni magyarok kérdésére.

„Most ugyan vitatja a baloldal egy része a szavazati jogot, de a kettős állampolgárságot már nem, amit én nagy eredménynek tartok, mivel 2004. december 5-én még nem támogatták a kettős állampolgárság lehetőségét sem. Abban is bízom, hogy a jövőben egyértelmű üzenetet fognak e tekintetben küldeni a külhoni magyarok az ellenzéki politikai erők számára, hogy fogadják el a határon túliak szavazati jogát. Emellett azt a közvélekedést is el kell érnünk, hogy minden magyar politikai erőnek elemi kötelessége, hogy a nemzeti alapon szerveződő politikai erőket támogassa a szomszédos országokban, és ne kampányoljanak se Romániában, se Szlovákiában, se máshol a külhoni magyar szervezetek ellen” – tette hozzá Németh Zsolt.

(magyarnemzet.hu/felvidek.hu/Kárpátalja)