Jótékonysági vásár újrahasznosított tárgyakból

2022. január 7., 19:07 , 1091. szám

A közelmúltban a Kőrösmezői 1. Számú Általános Iskola magyar tannyelvű osztályainak tanárai és tanulói környezettudatos jótékonysági vásárt szerveztek. Az 1–9. osztályos tanulók a tanárok, szülők részvételével, segítségével süteményeket, kézműves dolgokat készítettek és kínáltak eladásra, majd a vásáron befolyt összeget a felsőszinevéri Pavlo Moticska SMA-beteg kisfiú gyógykezelésére ajánlották fel.

Az eseményről és az azt megelőző előkészületekről Keszler Mária, a Kőrösmezői 1. Számú Általános Iskola tanára, az 5 ország 1 folyó projekt felső-Tisza-vidéki koordinátora számolt be.

Mint ismeretes, második éve Kőrösmező is részt vesz az 5 ország 1 folyó projektben. Azzal a problémával, hogy a vízpartokon, a vízgyűjtő területeken, erdőkben és réteken sok helyen nagy mennyiségű műanyag, üveg és egyéb hulladék szennyezi a természetet, szinte mindenki szembesült már. Az újrahasznosítható szilárd hulladék mennyiségének csökkentéséért azonban megyénkben is csak kevesen tesznek.

A Kőrösmezői 1. Számú Általános Iskola magyar tannyelvű osztályai számára szerveztek egy jótékonysági rendezvényt, amelyre meghívták a szülőket, és családias körülmények között, hangulatos összejövetelen környezetbarát tárgyakat készítettek. A nemes akció keretében a gyerekek a tanítónőkkel, illetve később odahaza a családtagokkal egyedi dolgokat készítettek újrahasznosítható anyagokból. A kézműves alkotások között voltak karácsonyfadíszek villanykörtéből cérnapomponokkal, angyalkák vastagabb kendermadzagból és kartonpapírból, gyertyatartók vízálló festékkel vagy más dekoratív elemekkel díszített befőttesüvegből, baglyok tobozokból és sok más ötletes tárgy. Valamennyi nagyon szépen sikerült.

Egy másik fontos momentum, amire a szervezők felhívták a figyelmet: decembertől Ukrajnában betiltották az ingyenes műanyag zacskók alkalmazását. Ezért olyan többször használható táskákat, kis textilzacskókat is készítettek, amelyekkel elmehetnek a boltba, vagy ebbe gyűjthetik a kántáláskor kapott édességet.

– Ezt nemcsak azért tettük, hogy megmutassuk, együttérzünk a SMA-betegségben szenvedő Pavlo Moticska családjával, és szeretnénk neki segíteni, hanem egyben védjük környezetünket, bolygónkat – emelte ki Keszler Mária tanár, az 5 ország 1 folyó projekt felső-Tisza-vidéki koordinátora.

Egyébként a tanintézmény nem először vesz részt jótékonysági akcióban. Korábban a forgalomból kivont 25 kopijkásokat gyűjtöttek a rákos gyerekek gyógykezelésére, majd bevitték az Oscsadbankba. A Tabletochki jótékonysági szervezettől, amely a daganatos gyerekek és családjaik javára gyűjt pénzt, köszönő oklevelet kaptak a részvételükért.

Rehó Viktória