Hiba a tulajdoni okiratban

2022. január 9., 13:53 , 1090. szám

 „Szeretnénk eladni a házunkat. Amikor elővettem a tulajdonosi lapot vagy igazolást, felfedeztem, hogy évekkel ezelőtt, amikor kiállították a dokumentumot, helytelenül írták le az utca nevét, amelyben a ház található. Okozhat ez gondot az adásvételnél? Mit tehetek, ha igen?”

– A tulajdonjogot igazoló okmányokban szereplő adatok pontatlansága sajnos nem egyedi jelenség, és sok kellemetlenséget okozhat, ingatlanok esetében például lehetetlenné teheti az elidegenítésüket. Megjegyzendő, hogy a hibák a legkülönfélébbek lehetnek, s nem létezik lista arról, hogy mi minősül elfogadhatatlannak, s mi nem.

Kétféleképpen lehet kijavítani egy ilyen hibát:

• az okiratot kiállító hatóság megkeresésével;

• bírósági úton (jogi jelentőséggel bíró tény megállapításával).

Fontos megjegyezni, hogy az ingatlan tulajdonjogáról szóló igazolásokat 2016. január 1. előtt adtak ki Ukrajnában, Az ingatlanjogok állami bejegyzéséről és korlátozásukról szóló törvény módosításáig. Azóta az igazolás helyett kivonatot készítenek és adnak ki az ingatlanjogok állami nyilvántartásából.

A legegyszerűbb módja a tulajdonjogot igazoló dokumentumban felfedezett hiba kijavításának, ha kérvényt írunk az okmányt kiállító hatóságnak. A kérelemben le kell írni, hogy milyen hiba történt, és csatolni szükséges a hibás okmányt, illetve azokat a dokumentumokat, amelyek megerősítik, hogy valójában milyen információt kellene tartalmaznia.

Azonban ha pontatlanságot fedezett fel a tulajdonjogról kiadott igazolásban vagy kivonatban, az azt jelenti, hogy valószínűleg magába a 2004 óta létező ingatlan-nyilvántartásba vagy a Műszaki Leltári Iroda adatbázisába (ebben tárolták az adatokat 2004-ig) is hiba csúszott. A tulajdonjogot igazoló okmányt kiállító hatóság viszont csak akkor javíthatja ki a hibát, ha a dokumentum kiállításának alapjául szolgáló adatbázisban nem szerepel ez a hiba, vagyis a tévedés az okmányt kiállító tisztviselő mulasztására vezethető vissza. Ha azonban azokban a nyilvántartásokban is hiba van, amelyek alapján az illetékes állami szervek a tulajdonjogot igazoló okiratot kiadták, akkor az okmány hitelességét csak a bíróság állapíthatja meg.

Előfordulhat, hogy időközben a tulajdonjogot igazoló okiratot kiállító hatóságot felszámolták, az ügyre vonatkozó levéltári anyagokat őrző szerv viszont nem jogosult az ilyen hibák kijavítására. Ebben az esetben is csak úgy lehet megoldani a problémát, ha a polgár kérelemmel fordul a bírósághoz a jogi jelentőségű tény megállapítása céljából.

Mint látható, vannak esetek, amikor nem lehet elkerülni a nehezebb utat. Ilyenkor kérelemmel kell fordulni a bírósághoz, kezdeményezve a jogi jelentőséggel bíró tény megállapítását. A kérelemben fel kell tüntetni, milyen bizonyítékok támasztják alá, hogy a tulajdonjogot igazoló okirat kiállításakor hiba történt (csatolva a dokumentum másolatát), és azt is meg kell indokolni, hogy miért nem lehetséges más módon kijavítani ezt a hibát. Annak alátámasztására, hogy a probléma megoldásának a bírósági eljáráson kívül nincs egyéb módja, mellékelni szükséges a kérelemhez a tulajdonjogot igazoló okiratot kiállító hatóságnak vagy jogutódjának a hiba kijavítása iránti kérelemre adott (írásbeli) elutasító válaszát, illetve, amennyiben ezt a hatóságot vagy annak illetékes részlegét időközben felszámolták, a bíróság elé kell tárni az erre vonatkozó tényeket, igazolásokat. Ugyancsak csatolandó az utca pontos nevét alátámasztó igazolás, valamint minden egyéb, az ügy szempontjából releváns dokumentum.

Magánszemély a jogi jelentőségű tény megállapítása iránti kérelmét a lakóhelye szerint illetékes bírósághoz nyújthatja be. Az ilyen kérelmet külön eljárásban vizsgálják, a polgári perrendtartás normáival összhangban.

A kérelem benyújtásáért a jogi személyek vagy egyéni vállalkozók a munkaképes személyek létminimuma felének megfelelő bírósági illetéket kötelesek megfizetni. Magánszemélyek esetében az illeték a munkaképes személyek létminimumának 0,2 része (2022. január 1-től ez az összeg 496,20 hrivnyát tesz ki).

A helyesen összeállított kérelem nyomán a bíróság rendszerint pozitív döntést hoz, és a kérelmező jogalapot szerez a tulajdonával való szabad rendelkezéshez. Ezért is fontos ügyvéd segítségét kérni ilyen esetekben, aki tudja, hogyan kell megírni a kérelmet, és milyen bizonyítékokra van szükség a pozitív bírósági döntéshez.

hk