A Kárpátaljai márkacsalád bemutatása: Bimba Tímea műkörömépítő mesteroktató

2022. január 10., 17:50 , 1090. szám

A kárpátaljai ember leleményessége legendás. Híresen kitartó, a jég hátán is megél. Szereti a szülőföldjét, amely táplálja, a hegyeket, amelyek hűsítik, a folyókat, amelyek szomját oltják. Szívesen vállalkozik, mert megszokta, hogy abból lesz valami, amit magától megold. De a kárpátaljai ember is csak közösségben lehet sikeres, hiszen tudja: „A magányos farkas elpusztul, a falka életben marad.” Hiába a világszínvonalú termék, hiába a rengeteg munka, önmagában senki nem tud hosszantartóan sikeres maradni.

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók arra vonatkozó igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülállóan új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, amelynek tulajdonosa a KMVSZ. A szövetség 2020-ban hirdette meg a Kárpátaljai embléma hivatalos használatát engedélyező pályázatát, melyre közel 40 vállalkozó pályázott. A nyertes pályázók és a szövetségek közös szándéka szerint alakult meg a Kárpátaljai márkacsalád, melyhez minden vállalkozó csatlakozhat, aki teljesíti az előírt feltételeket. A márkacsalád 2021 elején indult útjára. Brandépítési programját a fiatal vállalkozók szövetsége dolgozta ki. Ennek keretében létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve folyamatos betartásuk eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.

A műkörömépítő szakma itteni gyors fejlődése, a kárpátaljai műkörömépítők egész Európára szóló látványos sikerei meggyőzően bizonyítják, hogy a világot immár nem lehet központra és perifériára felosztani. Már rég nem igaz az a korábbi nézet, hogy a több százezres, illetve milliós nagyvárosokban dolgoznak a legjobb szakemberek, akik ennek megfelelően meghatározzák az aktuális divatot, és előkészítik az újabb trendeket.

– Valóban oly nagyon jó hírük van a vidékünkön tevékenykedő műkörömépítőknek? Ha igen, akkor mi ennek a titka? – kérdezem Bimba Tímea beregszászi műkörömépítő mesteroktatótól.

– Az eredmények magukért beszélnek. Kollégáim közül nagyon sokan dolgoznak külföldön, és ott is megállják a helyüket. Ők is, akárcsak mi, akik itt, helyben vállaltunk munkát, rendszeresen részt vesznek különböző versenyeken, ahol többnyire az élmezőnyben végeznek. Titokról igazából nem is nagyon beszélhetünk, hisz mint az élet más területén, a szakma iránti elkötelezettség, a szorgalom, az önmagunkkal szembeni magas elvárás hozza meg a kívánt eredményt; és természetesen az, hogy a naprakész tudás mellett állandóan figyelünk az új dolgokra, hogy mi történik ezen a téren a világban.

– Mit jelent a mesteroktatói cím?

– Kezdjük azzal, hogy a szak­oktató az, aki a műkörömépítési tanfolyamra beiratkozókkal megismerteti a szakmát, tehát alapképzéseket tart. Értelemszerűen a mesteroktató pedig a szakoktatókat képezi tovább, segít elmélyülni az ismeretekben. 2008-ban „jegyeztem el magam” ezzel a tevékenységgel, 2017-ben az EU-s vizsgát követően lettem mesteroktató. Ez alatt az idő alatt közel ötszáz manikűrös és pedikűrös sajátította el nálam a szakmát, illetve mélyítette el tudását a körömépítés új technikái terén. Természetesen mindezt rengeteg tanulás és verseny előzte meg. A megmérettetéseken, amelyek Európa különböző országaiban zajlottak és zajlanak, ma is rengeteget lehet tanulni, hisz testközelből látjuk, hogyan dolgoznak a legjobbak. Természetesen mindenki csak úgy válhat jó szakemberré, ha kellő kreativitással áll hozzá a dolgokhoz, és képes a folyamatos megújulásra. Szerencsére nem mindent nekünk, magunknak kell kitalálnunk, hisz szorosan együttműködünk számos nemzetközi szakmai szervezettel. Az újdonságok jelentős részét tőlük merítjük. Szakmai fejlődésünket nagyban elősegíti, hogy szorosan együttműködünk a Diamond Nails világcéggel, tehát első kézből kapjuk az új alapanyagokat, ismerkedünk meg a legfrissebb trendekkel.

– Gondolom, a kiváló ember­ismeret is sokat segít egy műköröm­építőnek.

– Feltétlenül. Nagyon fontos, hogy jól ismerjük vendégeink ízlését, közösen találjuk ki, hogy mit akar, s emellett tisztában legyünk azzal is, hogy mi áll legközelebb az ő egyéniségéhez, s minderről meg is tudjuk győzni az illetőt.

– Mit jelent önnek, hogy immáron a Kárpátaljai márkacsalád tagjaként folytathatja tevékenységét?

– Ez hatalmas elismerés, ami jelentős kötelezettségekkel jár együtt. Hadd mondjam el továbbá, hogy a Kárpátaljai logó használata egy olyan közegben, ahol minőségi alapanyagokkal dolgozunk, és mindig igyekszünk maximálisan megfelelni vendégeink elvárásainak, nem csak számunknak nyújt önbizalmat, és inspirál a további fejlődésre. A logót meglátva vendégeink közül már többen rákérdeztek, hogy a Kárpátaljai márkacsalád tagjaitól milyen termékeket vásárolhatnak, illetve milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Úgy tudom, többen léptek is ez ügyben, és a visszajelzések egyértelműen pozitívak. Érezzük tehát, hogy így, együtt erősebbek vagyunk, könnyebben el tudjuk nyerni az érdeklődők bizalmát. Tisztában vagyunk azzal, hogy jelenleg a Kárpátaljai márkacsalád építésének a kezdeti szakaszában tartunk, de már vannak részsikereink, így abban bízunk, hogy a folytatás ugyanilyen ígéretes lesz.

Eszenyi Gábor