A kiutazási tilalomról

2022. január 11., 10:29 , 1090. szám

„Miért tilthatják meg a kiutazást Ukrajnából, és hogyan tudhatom meg, ha nem hagyhatom el az országot?”

– A kiutazás korlátozásának okait Az ukrán polgároknak Ukrajnából való kiutazása és Ukrajnába történő belépése rendjéről szóló törvény 6. cikkelye tartalmazza:

• a polgár államtitoknak minősülő információk birtokában van (ez a törvény 12. cikkelyében megállapított határidő lejártáig alkalmazható);

• vele szemben a büntetőeljárásra vonatkozó törvényekben meghatározott rend szerint korlátozó intézkedést alkalmaztak, amelynek értelmében tilos elhagynia az országot a büntetőeljárás lezárulásáig vagy a korlátozás eltörléséig;

• bűncselekmény elkövetése miatt elítélték (a büntetés letöltéséig vagy a büntetés alóli felmentésig érvényes);

• a polgár kibújt a bírósági határozattal vagy más szervek (tisztviselők) határozatával rárótt, végrehajtandó kötelezettségek teljesítése alól (a kötelezettségek teljesítéséig, például a tartásdíjhátralék megfizetéséig érvényes);

• rendőrségi közigazgatási felügyelet alatt áll (a felügyelet megszűnéséig érvényes).

Ha alkalmazzák a felsorolt korlátozások valamelyikét, az intézkedést elrendelő szervnek egy napon belül értesítenie kell erről az érintett polgárt, valamint a központi határvédelmi hatóságot.

Amennyiben a gyermekével nem egy háztartásban élő szülő makacsul kibújik a gyermek nevelésében való részvétel és a vele való kapcsolattartás módjának megállapítására vonatkozó gyámhatósági határozat teljesítése alól, az Adminisztratív jogsértési törvénykönyv 184. cikkelye alapján szintén korlátozhatják ideiglenesen az ország elhagyásához való jogában. Hasonló korlátozásra számíthat az a szülő, aki megsérti a gyermeknek a másik szülő engedélyével történő kiutaztatására és külföldi tartózkodására vonatkozó szabályokat.

Amennyiben a hatóságok nem tájékoztatták önt a korlátozó intézkedésről, megpróbálhatja megkeresni a vonatkozó bírósági határozatot a következő címen: https://court.gov.ua/fair/.

Ehhez ügyvéd segítségét is kérheti.

Kérhet írásos tájékoztatást az Állami Határőrszolgálattól is, ám számítson rá, hogy a válaszra egy hónapig kell majd várnia. Ebben az esetben is célszerű ügyvédhez fordulni, aki segít a követelményeknek megfelelő kérvény megírásában.

Ha a korlátozást a tartásdíjfizetés terén keletkezett tartozás miatt rendelték el, írásban vagy szóban a végrehajtóhoz fordulhat, aki a végrehajtási eljárást vezeti, de az ügyvédje is megteheti ezt az ön nevében.

Tájékoztatásért (írásban) az Igazságügyi Minisztérium megyei főosztályához is fordulhat.

hk