Koronavírus: 7 mítosz a védőoltásokról, amelyeket sokan igazaknak hisznek

2022. január 13., 16:06 , 1091. szám

A felmérések szerint az ukránok többsége (tavaly novemberben 54,6%-uk) továbbra sem szándékozik beoltatni magát a koronavírus ellen. A leggyakoribb indoklás: a vakcina beadása több kockázattal jár, mint maga a Covid–19. Ugyanakkor az oltás ellen szóló érvek 99,9%-a csupán mítosz. Az Ukrajinszka Pravda igyekezett megcáfolni a hét leggyakrabban hallható ellenvetést.

A vakcinák mágnesességet okoznak

„Látták ezt? Ma oltottak koronavírus ellen. Odatartottam a kanalat az oltás helyéhez és odatapadt! Ez biztos a vakcina miatt van. Nehézfémeket tartalmaz, amelyek mágnesességet okoznak!”

Efféle szövegekkel gyakran találkozhatunk a közösségi médiában. Talán még olyan bejegyzés is akad, amelyhez fotót, videót mellékelnek. Valójában az állításnak nincs alapja.

„A Covid–19 vakcinák nem tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek elektromágneses mezőt generálhatnak az injekció beadásának helyén. Egyetlen Covid–19 elleni vakcina sem tartalmaz fémeket” – közölte az Egyesült Államok Betegség­ellenőrzési Központja (CDC).

A vakcinák nem tartalmaznak olyan elektródákat, félvezetőket vagy egyéb dolgokat sem, amelyek ezt a jelenséget okozhatnák. Az ukrán Egészségügyi Minisztérium is rég közzétette már a vakcinák valamennyi összetevőjét, azok között nincs olyan, amely mágnessé változtathatná az embert.

A vakcina termékenységi problémákat okoz

„Nekem azt tanácsolták, hogy ne oltassam be magam, mert fiatal vagyok, nincs gyermekem, és később az oltás miatt nem tudok majd teherbe esni.”

Gyakori a fiatal nők/asszonyok körében, hogy ezzel az indoklással utasítják el az oltást. Valójában számos kutatás cáfolja az efféle állításokat. A mai napig nincs bizonyíték arra, hogy bármely oltás, köztük a Covid–19 elleni vakcina, termékenységi problémákat, esetleg meddőséget okozna a nőknél vagy a férfiaknál.

Egy közelmúltban végzett kutatás nem talált különbséget a sikeres terhesség tekintetében a Covid-oltással, vagy a közelmúltbeli fertőzés miatt antitestekkel rendelkező és az antitestekkel nem rendelkező nők között. A v-safe amerikai megfigyelőrendszer adatain alapuló jelentés pedig kimutatta, hogy 4 800 ember esett teherbe röviddel azután, hogy megkapták az első adag mRNS vakcinát (Pfizer-BioNTech vagy Moderna).

A CDC éppen a Covid–19 elleni védőoltás felvételét javasolja azoknak, akik terhességet terveznek.

A vakcina módosítja a DNS-t

„Ha beoltatom magam, mutánssá válok. Nem tudható, mi megy végbe a szervezetemben.”

Ezek a félelmek részben arra vezethetők vissza, hogy az mRNS-oltásokat egykor „genetikusaknak” nevezték, mert olyan genetikai utasításokat tartalmaznak, amelyek segítik a szervezet immunitásának kialakulását. Másfelől ez az állítás leginkább a sci-fi filmeket idézi.

A CDC hangsúlyozza, a Covid–19 elleni vakcinák valójában semmilyen módon nem módosítják az emberi DNS-t, nem is lépnek kapcsolatba azzal. Az mRNS-vakcinák olyan utasításokat (genetikai anyagot) juttatnak el sejtjeinkhez, amelyek segítenek megvédeni a Covid–19-cel szemben.

Amint a szervezet immunválaszt produkál, ellöki a vakcina minden összetevőjét, ahogyan minden olyan információt is, amelyre a sejteknek már nincs szüksége. Ez a folyamat a szervezet normális működésének része.

Az mRNS-vakcinák által szállított genetikai anyag soha nem kerül be a sejtmagba, amely az emberi DNS-t tárolja.

A vakcina okozza a vírus mutációját

„A vírus éppen azért mutálódik, mert az emberek beoltják magukat.”

Valójában szó sincs erről. A Covid–19 elleni vakcinák nem hoznak létre koronavírus-variánsokat, s nem is idézik elő azok kialakulását.

A vírus új változatai azért jelennek meg, mert a Covid–19-et okozó vírus egy természetes mutációs (változási) folyamat eredményeként folyamatosan átalakul.

A vírus új mutációinak valószínűsége a fertőzöttek számának növekedésével együtt nő. Azaz minél többen betegednek meg, annál nagyobb a valószínűsége az új mutáció megjelenésének.

Tudjuk, hogy az oltás felvétele csökkenti a megbetegedés kockázatát, a tömeges oltás pedig a betegek számát. Következésképpen az oltás nem növeli, hanem éppenséggel csökkenti az új vírustörzsek megjelenésének valószínűségét.

Mikrochip van a Covid-vakcinában

„A lakosság totális chipesítése zajlik. Ellenállok a rendszernek, és nem oltatom be magam” – mondják az összeesküvés-elméletek hívei.

Természetesen nincs chip a vakcinákban. Azokat a betegségek elleni küzdelem céljából fejlesztették ki, s nem azért, hogy nyomon kövessék az emberek mozgását.

„A chipek vakcina segítségével történő beadásának elmélete semmivel sem különb, mint a lapos Föld elmélete – teljesen abszurd” – mondja Jevhen Scserbina immunológus szakember.

Szóval akármennyire szeretnénk is üzenetet váltani Bill Gates-­szel a beoltott karunk útján, nem fog sikerülni.

A vakcinától elkaphatjuk a Covid–19-et

„Megkaptam a vakcinát és néhány nappal később megbetegedtem” – állítják néhányan.

Ezzel szemben az Ukrajnában engedélyezett Covid–19 elleni oltások egyike sem tartalmaz betegséget okozó élő vírust, így az oltással nem lehet elkapni a koronavírust.

„A vakcinák vagy egy másik, nem patogén vírust (adenovírust) tartalmaznak, amelyhez »hozzátapad« a Sars-CoV-2 tüskefehérjéje, vagy az inaktivált és darabjaira hasított Sars-CoV-2 vírust, esetleg »utasításokat a tüskefehérje összeállításához« mRNS formájában. A felsoroltak egyike sem okozhat teljes értékű betegséget” – magyarázza Jevhen Scserbina.

A Covid–19 elleni oltások megtanítják immunrendszerünket a betegséget okozó vírus felismerésére és leküzdésére. A folyamat során néha olyan tünetek jelentkeznek, mint például láz, fejfájás, amelyek első pillantásra a betegség jeleinek tűnhetnek. Ezek a tünetek azonban normálisak, és azt jelzik, hogy a vakcina hatásos.

Az immunizálás eredményeként „memóriasejtek” maradnak a szervezetben, hogy a jövőben segítsenek a betegség leküzdésében. Az ilyen sejtek előállítása azonban időt vesz igénybe – magyarázza az Egészségügyi Minisztérium. Ezért néha előfordul, hogy amennyiben az emberek röviddel az oltás után fertőződnek meg, még nem alakul ki az immunitásuk, s így megbetegednek. Az UTÁN azonban nem azt jelenti, hogy a KÖVETKEZTÉBEN!

A természetes immunitás jobb, mint az oltás

„Jobb átesni a betegségen, mint hogy beadjanak valamit.”

Csakhogy a koronavírus elleni oltás biztonságosabb és megbízhatóbb módja a Covid–19 elleni immunitás megszerzésének, mint ha valaki átesik a betegségen. A CDC magyarázata szerint a Covid– 19 elleni oltás kiszámíthatóbb immunválaszt vált ki, mint a koronavírus-fertőzés.

Egy, az Egyesült Államokban korábban Sars-CoV-2-vel fertőzött emberek körében végzett, a Covid–19-et vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy az oltatlanok több mint kétszer nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg újra a vírussal, mint a teljesen beoltottak. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a be nem oltott embereknél ötször nagyobb az újbóli megfertőződés valószínűsége, mint a beoltottaknál, akik korábban nem fertőződtek meg Sars-CoV-2-vel.

Az Elektronikus Egészségügyi Rendszer adatai szerint Ukrajnában az augusztustól októberig terjedő időszakban a Covid–19-ben szenvedő betegek 94%-a nem kapta meg a teljes védőoltást. A betegség különösen veszélyes a kockázati csoportokhoz tartozók esetében.          

(zzz)

Koronavírus: a felnőttek majd fele be van már oltva

Ukrajnában a január 10-i állapot szerint két régióban, Szumi és Herszon megyékben van érvényben a járványveszély narancssárga fokozata, a többiek sárga besorolásúak.

Kárpátalján a hétfői nap folyamán 157 személynél igazolták a koronavírus-fertőzést PCR teszt segítségével – derül ki a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció tájékoztatásából. A legtöbb fertőzöttet Ungvárról (30 eset) és az Ungvári járásból (18), valamint a Szolyvai (18) és a Munkácsi (18) járásokból jelentették. A betegség nyolc halálos áldozatot követelt egyetlen nap leforgása alatt. A megye 17 egészségügyi intézményében a koronavírusos betegek ellátására fenntartott 1930 betegágy kihasználtsága 32%-os.

Ukrajnában a felnőtt lakosság 47,6%-a megkapta már a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első dózisát – jelentette az Egészségügyi Minisztérium. A múlt pénteki állapot szerint az oltási kampány kezdete óta összesen 14 800 318 főt oltottak be, közülük 13 950 698-an mindkét dózist felvették, 5 787-en kiegészítő dózist kaptak, 16 216 jelentkezőnek pedig az emlékeztető oltást is beadták.

Az egészségügyi tárca számítása szerint a felnőtt lakosság 44,9%-a megkapta már a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát.

Korábban jelentették, hogy Viktor Ljasko egészségügyi miniszter aláírta azt az utasítást, amely engedélyezi a harmadik, úgynevezett emlékeztető (booster) oltás beadását minden 18 éven felüli beoltott személynek. Az újraoltás optimális ideje az első két dózis felvétele utáni hatodik és kilencedik hónap közötti időszak, függetlenül attól, hogy a személyt korábban melyik vakcinával oltották be – derül ki a minisztérium weboldalán megjelent közleményből. A tárca szerint az emlékeztető dózis felvétele a 90%-hoz közelíti az oltás hatékonyságát, ami a Covid–19 miatti kórházi kezelés megelőzését illeti.

Emlékeztető oltásként a Pfizer-BioNTech/Comirnaty vagy a Moderna mRNS vakcinák beadását részesítik előnyben, függetlenül attól, hogy melyik vakcinával oltották be a személyt korábban. Így azok számára is, akik az első két dózisként a CoronaVac oltóanyagot kapták a Sinovac Biotechtől, a Pfizert javasolják emlékeztető oltásként. Ugyanakkor mRNS vakcinák hiányában emlékeztető dózisként más oltóanyagot is beadhatnak az Ukrajnában engedélyezett sémák szerint. A teljes oltás befejezése után hat hónappal bármely oltóhelyen vagy oltási központban beadható az emlékeztető vakcina.

Mint ismeretes, Ukrajnában már megkezdődött az emlékeztető oltás beadása a 60 év felettieknek, az egészségügyi dolgozóknak és az idősotthonok személyzetének. Az emlékeztető oltás felvétele után lehetőség nyílik új Covid-tanúsítvány igénylésére, amely az vakcina beadástól számított 270 napig lesz érvényes.

(hk)