Az NBU szerint csökkenőben van az infláció

2022. január 15., 13:15

Ukrajnában a fogyasztói infláció 2021 decemberében 2020-hoz képest négyéves csúcsra, 10%-ra nőtt – jelentette a korrespondent.net az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) sajtószolgálata nyomán.

Az NBU előrejelzése szerint a továbbiakban lassulni fog az árak növekedése.

Mint rámutatnak, az infláció gyorsulása 2021-ben globális trend volt, elsősorban a gazdaságnak a koronavírus-válság utáni gyors helyreállása miatt, miközben a karanténkorlátozásokkal összefüggésben megszakadtak az ellátási láncok. Mindez az energia, a nyersanyagok és az alkatrészek drágulásához vezetett. További nyomás nehezedett az árakra a károsanyag-kibocsátást csökkentő intézkedések fokozása miatt. A globális tényezők az ukrajnai infláció gyorsulására is hatással voltak.

Emellett az ukrajnai inflációt belső tényezők is elősegítették: a stabil fogyasztói kereslet, a lakossági jövedelmek növekedése és a javuló fogyasztói hangulat, valamint a termelési költségek emelkedése, többek között a növekvő bérek.

Amint az NBU megjegyezte, az országban az infláció 2021 szeptemberében elérte csúcspontját, és október óta fokozatosan lassul.

Mint rámutatnak, a hrivnya erősödése az év nagy részében, a rekordtermések, az árnyomás gyengülése a világ bizonyos termékpiacain, a lakossági lakhatási és kommunális szolgáltatások tarifáinak adminisztratív korlátozása, valamint a Nemzeti Bank monetáris politikája egyaránt hozzájárult a fogyasztói árak növekedésének lassulásához.

A jelentés szerint a nemzeti bank továbbra is tartani szándékozik magát az inflációs célkövetési rendszerhez, és monetáris eszközöket alkalmaz az 5%-os középtávú inflációs cél elérése érdekében.

(korrespondent.net/Kárpátalja)