Showtime: az exelnök hazatért

2022. január 18., 19:31 , 1092. szám

Petro Porosenko parlamenti képviselő, az ország ötödik elnöke hétfőn visszatért Ukrajnába. Első útja a bíróságra vezetett, ahol a 2017-ben éppen általa kinevezett Olekszij Szokolov bírónak kellett volna döntenie ügyében. A főügyészség megelőző intézkedés elrendelését indítványozta a politikussal szemben, aki ellen hazaárulás és terrorizmus támogatása miatt folyik eljárás.

Az exelnök fogadása

A Zsuljani repülőtéren néhány ezres tömeg várta a hazatérő politikust. Forradalom kirobbantásához ennyi ember talán kevés lett volna, de az exelnök politikai ellenfelei szemében bizonyára elérte a megfelelő – elrettentő – hatást. Porosenko pártjának, az Európai Szolidaritásnak a helyszínen felállított sátraiban a hivatalban lévő elnököt ábrázoló, sértő feliratú táblákat osztogattak a jelentkezőknek.

Érdekes módon a volt államfő nem magánrepülővel érkezett haza, hanem a WizzAir légitársaság varsói fapados járatával. (Csak nehogy ezt is a magyarok bűnéül róják fel! – a szerk.). Pártjának képviselői és a biztonságiak már a repülőgép lépcsőjénél körülvették a fontos embert. Az Állami Nyomozóiroda (DBR) munkatársai az útlevél-ellenőrzésnél vártak rá. Az exelnök állítólag nem kívánta átvenni a DBR munkatársaitól a nevére kiállított idézést.

Porosenko és kísérete ezután a szó szoros értelmében keresztülverekedték magukat a repülőtér épülete előtt rájuk váró tömegen, majd a Szófia térre hajtottak. A téren nagygyűlést tartottak a hazatérő politikus támogatására.

Porosenko útja a Szófia térről a Pecserszki kerületi bíróságra vezetett, ahol szintén tömeg várta. Az elnök itt röviden szólt híveihez. Beszédében egyebek mellett utódját, Volodimir Zelenszkij elnököt bírálta. Szerinte a kormányzat átlépett egy vörös vonalat azzal, hogy személyében hazaárulás vádjával eljárást indított egy ellenzéki politikussal szemben, és korlátozni kívánja őt szabadságában.

A bíróság ülése közel háromnegyed órás késéssel kezdődött el, s „természetesen” akadtak vitás kérdések. Porosenko védői szerették volna elérni többek között, hogy a bíró érintettsége miatt lépjen vissza az ügytől. Azután időt kértek az ügyvédek, hogy megismerkedhessenek a több kötetnyi nyomozati anyaggal, illetve kötötték az ebet a karóhoz, hogy védencük hivatalosan még nem is minősül gyanúsítottnak.

Amikor a bíróság szünetet hirdetett, Porosenko beszámolt a fejleményekről az utcán kitartóan várakozó híveinek és az újságíróknak.

A gyanú

A hazaárulási ügy, amelyben eljárás indult Porosenko ellen, egészen 2014–2015-ig nyúlik vissza, amikor is az ukrán kormány szenet vásárolt a kelet-ukrajnai szeparatista fegyveresek által elfoglalt bányákból. A terv állítólag magas rangú orosz tisztségviselőktől származott. A gyanú szerint az ukrán hatalom az erőművekbe szánt antracit megvásárlásával de facto anyagilag támogatta a terroristáknak nyilvánított szakadárokat.

Az ügyben a hazafias oldalt megtestesítő Porosenko mellett Viktor Medvedcsuk, az „oroszbarát” Ellenzéki Platform – Az Életért párt politikai tanácsának elnöke is érintett, aki a nyomozók szerint az akkori elnökkel, a tárgyalói-közvetítői szerepkörrel megbízott Szerhij Kuzjara üzletemberrel és Volodimir Demcsisin energiaügyi miniszterrel közösen szervezte a szállításokat.

Amikor egy hónapja a DBR be akarta idézni, Porosenko szabályszerűen elmenekült a nyomozók elől, s külföldre utazott. Röviddel ezután a Pecserszki kerületi bíróság elrendelte a politikus ukrajnai vagyonának zárolását.

Később Porosenko közölte, hogy január 17-én hazatér. Állítólag azért érkezett éppen most, mert kezdődik a politikai idény. Felmerült ugyanakkor, azért (is) választhatta január 17-ét az ügyvédeivel, mert egy éve Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus is ezen a napon tért haza gyógykezelése után Oroszországba, ahol letartóztatták. Utóbb az Ukrajinszka Pravdának a Kijevbe tartó repülő fedélzetén adott interjújában Porosenko cáfolta, hogy szándékában állt volna párhuzamot vonni Navalnij és a saját esete között.

Döntés elnapolva

Amikor végre folytatódhatott az ülés, az ügyész kérte a bíróságot, hogy megelőző intézkedésként rendelje el a gyanúsított fogva tartását, aminek alternatívájaként állapítson meg egymilliárd hrivnya óvadékot. A megelőző intézkedés megválasztásának szükségességét a büntetőeljárás jellegével, az okozott kár mértékével, valamint Porosenko vagyoni helyzetével indokolták. Az ügyészség szerint ez a megelőző intézkedés biztosítaná, hogy a gyanúsított eleget tegyen eljárási kötelezettségeinek.

Ilja Novikov, Porosenko ügyvédje felhívta a figyelmet, hogy az ügyészség még decemberben kezdeményezte védencével szemben megelőző intézkedés alkalmazását, vagyis amikor az külföldön tartózkodott. Szerinte a bíróságnak figyelembe kell vennie, hogy Porosenko önként visszatért az országba. Novikov elképesztőnek nevezte az óvadék összegét és a módszert, amelynek alapján kiszámították.

Az Interfax–Ukrajina hírügynökség beszámolója szerint az ügyvéd emlékeztetett, hogy a főügyész egynapos szabadságot vett ki, amikor alá kellett volna írnia a gyanút. „Az emberek értik, hogy ha a főügyész megtagadta (a gyanú aláírását – IF), akkor ott valami nem tiszta” – mondta Novikov.

A bíró a késő délutáni órákban visszavonult határozathozatalra. Porosenko hívei a legrosszabb lehetőségre számítva elállták a bíróság épületének valamennyi kijáratát és felkészültek rá, hogy szükség esetén megvédjék vezérüket a rendőrséggel szemben.

A határozat azonban csak nem akart megszületni. Kitudódott, hogy a bíró rosszul lett, mentőt kellett hívni hozzá. Végül öt órával azután, hogy visszavonult határozathozatalra, Szokolov bíró elnapolta az ülést. A határozat kihirdetésére lapunk megjelenésével egy időben, január 19-én délután kerül sor.

Az egész napos performance lezárásaként Porosenko ügyvédei és hívei gyűrűjében kilépett a bíróság épülete elé, hogy köszönetet mondjon a cudar időjárás ellenére kitartóan várakozó embereknek.

Nem tudhatjuk, miként dönt a bíró, és túlzás lenne azt állítani, hogy az egész ország lélegzetvisszafojtva figyeli az eljárás kimenetelét. Kétségtelen azonban, hogy sokakat érdekel, miként kezel az ukrán igazságszolgáltatás egy újabb politikai színezetű ügyet.   (hk)