Tamási Áron-emlékév indul Marosvásárhelyen

2022. január 20., 09:43 , 1092. szám

Tamási Áron-emlékévet indít a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága. A 125 éve született székely magyar író életműve köré szerveződő események január 22-én Marosvásárhelyen, a magyar kultúra napja alkalmából indulnak.

„Tamási Áron neve hívószó az összmagyarság számára. Az emlékévvel szeretnénk újra bemutatni az írót, életművét, műveit közelebb hozni a fiatalokhoz” – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján.

Mint hozzátette, Tamási Áron munkássága a magyar kultúra elidegeníthetetlen része, szervesen hozzátartozik a magyar identitáshoz. „Tamási Áron egész életében hitet tett magyarsága mellett” – hangsúlyozta, rámutatva, hogy az emlékév programjai összefogják a magyar közösségeket az egész világon.

Az emlékév fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A rendezvények lebonyolítója a Magyarság Háza, amelynek igazgatója, Csibi Krisztina a sajtótájékoztatón kiemelte: a Magyarság Háza rendszeres résztvevője a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által meghirdetett emlékéveknek.

A Tamási Áron-emlékév főbb programjairól A. Szabó Magda projektvezető beszélt. Mint elmondta, Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt lesznek események, köztük színházi előadások, kiállítások, irodalmi estek, próza- és esszéíró verseny, novellapályázat és illusztrációs pályázat.

Tamási Áron „Erdélyben, Farkaslakán született 1897. szeptember 20-án, ott is helyezték örök nyugalomra 1966-ban. Közte bejárta Amerikát, élt Erdélyben, majd 1944-től Budapesten. Az emlékévvel szeretnénk bebizonyítani és mindenki számára érzékelhetővé tenni, hogy Tamási Áron a ma embere számára is fontos, lényegi dolgokat tudott megfogalmazni életünkről, hitről, szabadságról, lélekről” – hangsúlyozta A. Szabó Magda.

Az emlékév január 22-én, a magyar kultúra napján indul a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Szeptember 20-án, Tamási Áron születésnapján Farkaslakán rendeznek emlékünnepséget.

(MTI/Kárpátalja)