Az emlékeztető oltás fontosságáról

2022. január 25., 18:06 , 1093. szám

2022 eleje óta immáron Ukrajnában is engedélyezett a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisának (booster dose) beadatása. A január 7-től zöld lámpát kapott megerősítő vakcinát először csak a legyengült immunrendszerrel rendelkező személyek immunizálására javasolták, ám néhány napra rá már minden 18 év feletti személy kérhette a világjárvány elleni szérum harmadik dózisát.

„Január 18-ig rendelőnkben már több mint húsz páciensünk vette fel az emlékeztető oltást, és az eddigi visszajelzések szerint a legtöbbjüknek nem okozott különösebb mellékhatást a szérum” – mondta el lapunknak Jakab Lajos badalói családorvos. Szakemberként jelezte, a Magyarországon már augusztus elseje óta alkalmazott harmadik oltás itthoni beadatásának egyetlen kritériuma, hogy a második vakcina felvételétől legalább hat hónapnak kell eltelnie. Az emlékeztető oltás esetében az úgynevezett mRNS-alapú oltóanyagokat (Pfizer-BioN­Tech vagy Moderna) részesítik előnyben.

A Tisza-parti településen 22. éve praktizáló családorvos beszélt arról is, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a harmadik oltást felvenni szándékozó személy az első két adagját külföldön vagy a magyar kormány által az elmúlt év nyarán az ukrán–magyar határon létrehozott oltópontokon vette fel.

„Természetesen akkor is van lehetőség az emlékeztető oltás itthoni felvételére, ha az első kettőt vagy az egydózisos Janssent az oltakozó személy nem Ukrajnában kapta. Ebben az esetben előtte be kell iktatnia ezeket a családorvosánál a központi adatbázisba, mivel a mostani felvétele csak így minősül harmadik oltásnak (a mi pácienseink közül, ezt már legalább kétszázan meg is tették)” – mondta a doktor.

Árnyaltabb a kép azok esetében, akiknek az első két oltása Szputnyik V, mivel az orosz vakcina bejegyzésére Ukrajnában nincs mód. Természetesen ezek a páciensek is kérhetik a harmadik oltás itthoni beadatását, de az ő esetükben ez csak első oltásként fog megjelenni a központi oltási adatbázisban.

„A karácsonyi ünnepek és a köztük lévő újév miatt az elmúlt időszakban némileg visszaesett az oltakozó kedv a pácienseink körében, de január 10. óta ismét sokan élnek a koronavírus elleni oltás lehetőségével – mondta el lapunknak Hegyes Ruszlana, a Beregszászi Alapellátási Központ főorvosa. – A körzetünkhöz tartozó családorvosi rendelőkben mindennap lehetőség van az első, a második és egy ideje már az emlékeztető oltás felvételére is, a beregszásziak pedig a mi központunkban kérhetik a védettséget adó vakcinát. Családorvosaink szombaton és vasárnap is tartanak ügyeletet a beregszászi kórház területén lévő 1. Számú Családorvosi Rendelőben reggel 7-től délután 15. 00 óráig. Ezzel a döntésünkkel azoknak kedvezünk, akik hétköznap munkahelyi vagy más elfoglaltság miatt nem tudnak élni az oltás lehetőségével.”

A védettséget jelentő oltás fontosságát emelte ki Hennagyij Andrejev is, a Beregszászi járás főinfektológusa, aki nap mint nap személyesen is érzékeli a közel két éve tartó világjárvány miatt kórházi kezelésre szoruló betegek állapotának súlyosságát.

„A kórházban ápolt betegeink nagyobb része továbbra is azok közül kerül ki, akik egyetlenegy védőoltással sem rendelkeznek, így gyógyulási esélyeik is kisebbek az oltott társaiknál – mondja a szakember. – Természetesen a két oltással rendelkező beteg is szorulhat kórházi kezelésre, de az ő szervezetük általában jobban reagál a terápiára, mivel ellenálló képességük a vírussal szemben erősebb.”

Andrejev doktor meglátása szerint továbbra is a krónikus szív- és érrendszeri, krónikus légúti betegségekben szenvedők, a cukorbetegek és a túlsúlyosak vészelik át nehezebben a fertőzést, így az ő esetükben különösen fontosnak tartja a koronavírus elleni oltás(ok) felvételét.

(tamási)