A pajzstetvek elleni védekezésről

A körte biológiai növényvédelme X.

2022. január 25., 17:52 , 1093. szám

A pajzstetvek egyre nagyobb gondot okoznak a körtetermesztésben. Ennek fő oka az enyhe téli időjárásban keresendő, vidékünkön évről évre megdőlnek a melegrekordok januárban, februárban. Ez kedvez a pajzstetvek áttelelésének és a korai gyors elszaporodásuknak.

A körtét károsító pajzstetvek a tápnövények törzsén, illetve az ágaikon telepszenek meg. A sárga almapajzstetű sok esetben a gyümölcsöt is károsíthatja nemcsak az alma, hanem a körte esetében is. Szívogatásuk nyomán a növények növekedése leáll, a megtámadott ágrészeken gyakran horpadások és deformációk jelennek meg, s végül elhalnak. A gyümölcskultúrákban leg­gyakrabban előforduló pajzstetvek: piros körtepajzstetű, sárga almapajzstetű, sárga körtepajzstetű, déli körtepajzstetű, akácpajzstetű, kaliforniai pajzstetű és szilvapajzstetű. A pajzstetvek közül a piros körtepajzstetű és a sárga almapajzstetű ellen fontos védekeznünk, hiszen ezzel az összes többi faj ellen is hatékonyan felléphetünk.

Ha megjelennek a pajzstetvek, általában nem lehet tőlük egyszeri permetezéssel vagy kezeléssel teljesen megszabadulni. Mindig marad néhány rovar, amelynek sikerül áttelelnie, ezért több éven keresztül folyamatosan és kitartóan kell végezni az ajánlott védekezési munkálatokat.

A piros körtepajzstetű kártétele és az ellene való védekezés

A kártevő neve csalóka, hiszen nemcsak a körtét, hanem a ribizlit, diót, szilvát, almát is károsítja. Elsődleges tápnövénye azonban a körte, s igen gyorsan, már kora tavasszal képes megtelepedni és elszaporodni. Egy nemzedéke van, a védekezés ellene viszonylag könnyű, de nagy probléma, hogy a megtermékenyített nőstény telel át a talajban, a levelek alatt, kéregrepedésekben megbújva, tehát nincs rajzási (párzási) idő, már rügypattanáskor képesek tojásokat rakni (több ezret hetente) és gyorsan elterjedni.

Természetes ellenségei környezetünkben is aktívan jelen vannak, de tömeges elszaporodásukra nem képesek hatékonyan reagálni.

A védekezés első lépése ez esetben is a felismerés: alaposan figyeljük meg a gyümölcsfák fiatal hajtásait, gallyait, hogy amennyiben megjelenne valamely pajzstetűfaj, már a kisebb telepeket is észleljük. Ez esetben sok-sok apró piros pöttyöt láthatunk.

A megtámadott gyümölcsfákon gyümölcsszedés után vágjuk le a nagyobb telepeket tartó hajtásokat, és égessük el azokat. Ha pajzstetveket észleltünk a gyümölcsfákon, akkor érdemes a fákat már ősszel, a levélhullás után megmetszeni, a fák kérgét minél alaposabban letakarítani, és a gyümölcsfákat olajos lemosó permetezésnek alávetni. Az olajos lemosó permetezést kora tavasszal (rügypattanás előtt) is meg kell ismételni, hogy az áttelelt rovarok minél nagyobb hányadát elpusztítsuk. A gyümölcsfametszés során figyelembe kell venni, hogy a korona szellős, nyitott legyen. A nyitott, napsütötte, szellősebb korona minden kártevő rovar megjelenésének és elterjedésének csökkenti az esélyét.

A sárga almapajzstetű kártétele és védekezés ellene

Az alma egyik nagy kártevője az utóbbi években egyre gyakrabban lepi el a körteültetvényeket is. Mára egyértelműen a körte egyik nagy kártevőjévé vált. Kártétele során nemcsak a fás részeket, de a gyümölcsöt is szívogathatja, ezzel eladhatatlanná téve a termést. Abban az esetben támadja meg a gyümölcseinket, ha már ellepte a fás részeket, tehát fontos az ellene való védekezés. Egy nemzedéke van, és a kifejlett egyedek telelnek át, tavasszal van a rajzás és a szaporodási időszak, ez alatt kell élnünk minden engedélyezett lehetőséggel.

A védekezés első lépése ebben az esetben is a felismerés, ami valamivel nehezebb feladat. Apró, sárga foltokat láthatunk az ágakon, melyek deformáltak, nagyító segítségével jól láthatók a kártevőtelepek.

A védekezés leghatékonyabb módja – mint minden pajzstetű esetében – a helyes és kellő odafigyeléssel elvégzett metszés, illetve a lemosó permetezés. A kártevő megjelenése esetén szükség van az őszi lemosó permetezésre a lombhullást követően, a fagyok beállta előtt, illetve tavasszal, még rügypattanás előtt. Ha az előző esztendőben tömegesen volt jelen a sárga almapajzstetű, további olajos permetezésekre van szükség, amit még két alkalommal, 5-7 naponta kell elvégezni a virágzás előtti időszakban.

Biotermesztésben engedélyezett olajos lemosó készítmények, melyek jól beváltak: Agrol plusz, Vektafid A, Vektafid S, Agrokén, poliszulfid hatóanyag, Nevikén, vazelinolaj stb. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza