A V4-ek természeti kincseit mutatták be a munkácsi fotókiállításon

2022. január 25., 08:36 , 1093. szám

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa a magyar kultúra napja alkalmából a Visegrádi Négyek természeti kincseit bemutató fotókiállítást szervezett a Munkácsy Mihály Magyar Házban január 20-án. A kiállításon Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország lehengerlő természeti csodái láthatóak február 20-ig.

Az eseményen Tarpai József, a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatója köszöntötte az megjelenteket, aki egyben köszönetet mondott a konzulátusnak, hogy a magyar kultúra napját Munkácson egy ilyen csodálatos kiállítással méltathatják. Megjegyezte, hogy Kárpátalja mindig is Közép-Európához tartozott, a vidék történelme és természeti kincsei hasonlítanak a V4-es országokéhoz, amiről a kiállításon is megbizonyosodhatunk.

Ismeretes, hogy 2021. július 1-től Magyarország látja el a Visegrádi Csoport elnökségi feladatait, akik egyben harmincéves fennállásukat is ünneplik. „A V4-ek hasonló kultúrájú és érzésvilágra támaszkodó közös történelemmel rendelkező térség. Kárpátalja és a szomszédos nyugat-ukrajnai megyék is hordozzák a közös európai történelem és természeti örökségek jegyeit” – fogalmazott Bacskai József ungvári főkonzul köszöntőjében. Kifejtette: „Ma a V4-es országok üdvözletét és nagyrabecsülését hoztuk el önöknek a kiállítás által. Mi úgy tekintünk önökre, mint barátainkra és keresztény testvéreinkre. Magyarország és a többi V4-es tagország alapvető érdeke egy demokratikus, fejlődő, gyarapodó független Ukrajna. A diplomata az ukrán–magyar kapcsolatokat illetően megjegyezte: „Sajnos, az utóbbi években Ukrajna és hazánk kapcsolata nem jól alakult. Mi, magyarok azt szeretnénk, ha az együttműködésünk mihamarabb visszatérne a kölcsönös tisztelet és a közös érdekek talajára.” Az itt kiállított képek rámutatnak arra, hogy nem szükséges messzi egzotikus tájakra utazni ahhoz, hogy fantasztikus természeti kincseket lássunk, a szűkebb környezetünkben is csodálatos dolgok fedezhetők fel – mondta a főkonzul.

Ivan Manyak, a Munkácsi Polgármesteri Hivatal titkára köszönetet mondott a főkonzulátusnak a kiállításért. Elmondta, hogy Isten csodálatos természeti kincsekkel ajándékozta meg az embert, az ember feladata pedig, hogy ezeket a kincseket ápolja, őrizze és továbbadja a jövő generációja számára.

Kopriva Attila, a Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola Képző- és Iparművészeti Tanszékének vezetője beszédében kifejtette: a természetben olyan ajándékot kaptunk Istentől, amely minden művészt alkotásra késztet. A művészetben nincsenek határok – jegyezte meg a festőművész, aki szerint bár próbálnak mesterséges határokkal elválasztani minket, de vannak dolgok, amiket nem lehet, pl. ilyen a természet. A Kárpátok egységes hegygerincet alkot, és bár felülről mesterséges határokkal választják el őket egymástól, a talaj alatt az erdő fáinak gyökerei egységesen egybefonódtak az évezredek alatt. A művészet hasonlóképpen határtalanul képes összekötni nemzeteket, kultúrákat – hangsúlyozta Kopriva Attila.

A köszöntéseket követően a megjelenteket állófogadásra és a képek megtekintésére invitálták, amit Bokotej Immanuel szaxofonjátéka tett hangulatosabbá.         

VE