Koronavírus: Az emlékeztető oltás felvételéért is fizetni fognak

2022. január 26., 16:16 , 1093. szám

A hét végi állapot szerint már az ország 10 régiójában mutatták ki a koronavírus Omikron változatának jelenlétét. Múlt pénteken a napi esetszám két hónap után először ismét meghaladta a 20 ezret Ukrajnában, hétfőn pedig 19 118 új fertőzést jelentettek.

Nyugatról indul az Omikron

Az Egészségügyi Minisztérium szerint az Omikron okozta következő járványhullám epicentruma az ország nyugati részében van kialakulóban. Ezen belül is Ivano-Frankivszk megyében a legsúlyosabb a helyzet. Ott a legmagasabb, 45%-os az oxigénterápiára alkalmas kórházi ágyak kihasználtsága. Országosan ugyanakkor az „oxigénes” ágyak kihasználtsága 24%-os. Vagyis minden négy ágyból három szabad és készen áll a betegek fogadására.

Hétfőtől a Kárpátaljával szomszédos régióban életbe lépett a járványveszély legmagasabb, vörös fokozata. Január 27-től Rivne megye is erre a sorsra jut. Csernyivci, Lviv, Ternopil és Kárpátalja megyékben is negatív tendenciák figyelhetők meg, ami a betegek számának alakulását illeti, s január 25-i adatok szerint már narancssárga besorolást kaptak. Megyénkben 680 új fertőzöttet jelentettek hétfőn.

Az egészségügyi hatóságok február közepére várják a napokban elkezdődött legújabb járványhullám csúcsát. Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos minap azt mondta, a fertőzöttek napi száma meghaladhatja az 50 ezret, február folyamán közel egymilliónyian betegedhetnek meg az országban.

Vigyázzunk a gyerekekre!

Mint ismeretes, az új Omikron-törzs rendkívül fertőző, és hétszer gyorsabban terjed, mint a Delta. Lappangási ideje rövidebb, mint más törzseké, általában 2–5 nap. Az Omikron enyhébb tüneteket okoz, mint a Covid–19 korábbi változatai, de gyakrabban fordul elő gyermekeknél.

Ugyanakkor a koronavírus-fertőzések statisztikájában nem a gyermekek vannak többségben – hangsúlyozta január 21-i sajtótájékoztatóján Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. A tárcavezető rámutatott: január 10. és január 20. között a gyermekek aránya a fertőzöttek között 6% és 10% között mozgott. Hozzátette, tüdőgyulladás elvétve fordul elő körükben, és ritkán szorulnak oxigénterápiára. A Covid–19 lefolyása a diabéteszes és az onkológiai megbetegedésekben szenvedő gyermekeknél a legsúlyosabb.

A miniszter szerint ugyanakkor korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a rendelkezésre álló adatokból, hiszen még a járványhullám elején járunk.

„A halálozás tekintetében egyelőre nem látunk változást. Az pedig, amit az európai országokban tapasztalunk, százalékos összevetésben nem jelentős” – közölte Ljasko.

A gyermekeknél is az oltás jelenti a megoldást

A 12 éven felüliek vakcinázásának tavaly októberi engedélyezése óta összesen 153 ezer gyermeket oltottak be koronavírus ellen az országban. Január 17-én az Egészségügyi Minisztérium eltörölte azt az utasítást, amely a 12 éven felüli gyerekek koronavírus elleni oltásának feltételéül szabta, hogy rendelkezniük kell valamennyi rutinoltással. Mostantól a szülőknek elég beíratniuk 12–17 éves gyermeküket valamelyik oltópontra vagy oltóközpontba. A 12–13 éveseknek a keresztlevelüket, a 14–17 éveseknek a személyi igazolványukat kell magukhoz venniük, amikor oltakozni indulnak. A 12–13 évesektől szülői hozzájárulást is kérnek.

Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos ismét felszólította a szülőket, ösztönözzék a 14 és 18 év közötti gyermekeiket, hogy mielőbb vegyék fel a koronavírus elleni oltást.

Ami a felnőtt lakosság oltását illeti, az továbbra is a kívántnál lassabban halad, pedig a hatóságok mindent elkövetnek ennek érdekében. Így múlt héttől a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető dózisát immár az ország 18 nagy vasútállomásán is fel lehet venni.

A hatóságok az m-RNS-vakcinákat – a Comirnatyt (Pfizer) és a Modernát – részesítik előnyben az emlékeztető oltás beadásakor függetlenül attól, hogy a személyt melyik vakcinával oltották be az első két alkalommal.

Az emlékeztető dózis felvétele után új igazolás kiadását tervezik, amely 270 napig maradna érvényes. A Miniszteri Kabinet január 19-én döntött úgy, hogy 365 helyett 270 napban állapítja meg a Covid-oltási igazolások érvényességét.

Az oltási kampány kezdete, tavaly február óta 15 191 379 embert oltottak be Ukrajnában a hétfői állapot szerint. Közülük az első adagot 15 191 377 fő, a másodikat 14 490 784 fő kapta meg. A kiegészítő dózist 13 609-en, az emlékeztetőt 225 868-an vették fel.

Van elég vakcina

Ukrajnában a január 21-i állapot szerint 11,5 millió dózis koronavírus elleni vakcina áll rendelkezésre – közölte Viktor Ljasko.

„A raktárakban 11,5 millió adag oltóanyag maradt. További 25 millió adag Pfizer-vakcina szállítása van lekötve. Plusz 6,5 millió CoronaVac vakcináé. És 10 millió dózis a COVAX-mechanizmuson keresztül” – sorolta a tárcavezető, akit az UNIAN hírügynökség idézett.

A miniszter hozzátette, hogy hamarosan bejegyzik Ukrajnában a Molnupiravir nevű koronavírus elleni tablettát.

„Lekötöttünk 300 ezer dózist. Jövő héten várható a regisztráció” – jelezte Ljasko.

Az UNIAN emlékeztet, január 6-án Ukrajnában engedélyezték a Covid–19 elleni vakcina emlékeztető (booster) dózisának beadását valamennyi beoltott, 18 éven felüli jelentkezőnek. A harmadik oltás felvételéért további 500 hrivnyát szándékoznak átutalni a polgároknak – jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök Telegram-csatornáján.   

(zzz)