Blinken elárulta, hogy az USA mit válaszolt Moszkva követeléseire

2022. január 27., 09:03

Az amerikai külügyminiszter washingtoni nyilatkozatát a Jevropejszka Pravda ismertette európai idő szerint szerdán este.

„Ma az Egyesült Államok nagykövete Moszkvában átadta válaszunkat. Abban komoly diplomáciai utat vázoltunk fel, ha Moszkva ezt választja. A kézbesített dokumentum tartalmazza az Egyesült Államok, valamint szövetségeseink és partnereink aggodalmait Oroszország biztonságot aláásó lépéseivel kapcsolatban; valamint az Oroszország által kifejezett aggodalmak elvi és pragmatikus értékelését, s javaslatainkat azokon a területeken, ahol megtalálhatjuk a közös nyelvet” – közölte Blinken.

Mint fogalmazott, az Egyesült Államok válaszában egyértelművé tette, hogy megvédi kulcsfontosságú elveit.

„Ide tartozik Ukrajna szuverenitása és területi integritása, valamint az államok joga, hogy megválaszthassák saját biztonsági megállapodásaikat és szövetségeiket. Megvizsgáltuk a kölcsönös átláthatóságra irányuló intézkedések lehetőségét az ukrajnai állások telepítésére vonatkozóan, valamint az európai katonai gyakorlatokkal és manőverekkel kapcsolatos bizalom növelését elősegítő intézkedéseket” – tette hozzá.

Blinken hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kész folytatni a párbeszédet az Oroszországi Föderációval azokon a területeken, ahol változatlanul lehetséges az együttműködés. Arra számít, hogy miután Moszkva megismerkedett az amerikai válasszal, módja lesz szót váltani Lavrov külügyminiszterrel.

Szerdán este Moszkva megerősítette, hogy megkapta az Egyesült Államok válaszát biztonsági követeléseire.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)