Öt gyilkosság Dnyipróban

2022. február 1., 21:13 , 1094. szám

Január 27-én az Ukrán Nemzeti Gárda egyik sorkatonai szolgálatot teljesítő katonája agyonlőtte négy bajtársát és végzett egy civil személlyel is. További öt ember súlyosan megsebesült. Az eset még tragédiákon edződött társadalmunkban is általános megdöbbenést váltott ki és számos kérdést vetett fel.

Mi történt Dnyipróban?

A tragédia január 27-én hajnali 4 óra körül történt Dnyipróban, a stratégiai jelentőségű üzemnek számító Juzsmas területén. Az őrszolgálat katonája átvette az AK–47-es gépkarabélyt és a hozzávaló lőszert, majd nem sokkal később tüzet nyitott. Ekkor kb. 20 katona tartózkodott az épületben. Öt személyt lelőtt, öten megsebesültek. Akinek sikerült kimenekülnie, hívta a mentőket és a rendőrséget. Az elkövető ezután a fegyverével együtt elhagyta a helyszínt és a városban kószált. Néhány órával később önként feladta magát a rendőrségnek egy Dnyipróhoz közeli településen.

Nem akart fogdába menni

Utóbb közölték, hogy a tettes a 20 éves Artemij Rjabcsuk. Sajtóbeszámolók szerint a fiatalember Odesza megyéből származik, és tavaly ősz óta teljesített sorkatonai szolgálatot a Nemzeti Gárdában, a Juzsmas őrségében. Elfogása után részletes vallomást tett, elmondta, hogyan végzett bajtársaival. Egy ottdolgozó nőt azért lőtt fejbe, mert nem akarta kiengedni őt a gyár területéről.

Bírósági meghallgatásán a tettes bűnösnek vallotta magát. Kérte, hogy vizsgálati fogházban helyezzék el, s ne az alakulata fogdájában. Vajon miért? A bíróság végül elrendelte Rjabcsuk előzetes letartóztatásba helyezését két hónapra. A fogházból óvadék ellenében sem szabadulhat.

Nem számított problémásnak

„Nem voltak eltérései, nem volt tagja a pszichológusok által megfigyelt katonák csoportjának sem – mondta róla Ruszlan Muzicsuk, a Nemzeti Gárda szóvivője. – Pozitívan volt jellemezhető. Az őrségbe történő kinevezés egy egész procedúra, (a katonák – a szerk.) folyamatosan részt vesznek beszélgetéseken a pszichológusokkal.”

Ugyanakkor a segodnya.ua idézi Andrij Kozincsuk veterán katonai pszichológust, aki szerint a hadkiegészítő parancsnokságokon dolgozó pszichológusok nem érdekeltek abban, hogy a behívott alkalmatlannak bizonyuljon a szolgálatra, mivel fontos, hogy a hadkiegészítő parancsnokság „lezárja” a hadkötelesek behívásának tervét. Ellenkező esetben „problémák lesznek”.

Úgy tudni, Rjabcsuk néhány hónapja megpróbálta szétválasztani bajtársait, majd jelentést tett a történtekről feletteseinek. Ezt követően azonban katonatársai zaklatni kezdték, mivel besúgónak tartották.

Rjabcsuk alakulatánál elmondták, pszichológus segíti a katonákat szolgálati feladataik ellátásában, a személyes kérdések kezelésében. Az esetek többségében ez így is van. Előfordulhat azonban, „hogy sok a trágár beszéd, a lekezelés, hogy egy neve nincs senki vagy, veszed a rongyot, és mégy WC-t pucolni” – mondja Kozincsuk.

Gyanús esetek

A TSZN felidéz a mostani tragédia kapcsán egy korábbi, még 2017-ben történt esetet, amikor az alakulatnál szolgálatot teljesítő egyik sorkatona állítólag öngyilkosságot követett el. A szülőknek máig kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a fiuk valóban önkezével vetett véget az életének – derül ki a tudósításból. Beszámolnak egy 2019-es gyanús halálesetről is.

Jelena Lipovenko, aki korábban szerződéses katonaként teljesített szolgálatot az alakulatnál, Szavik Suszter Szólásszabadság című műsorában arról beszélt, hogy a katonák között előfordult kínzás, zaklatás és megalázás, „különösen azokkal szemben, akik okosabbak, tapasztaltabbak, akik nem részegeskedtek, akik megpróbáltak kiállni az igazukért”.

Felidézte, hogy egy ízben egészségi állapotával nem törődve, magas lázzal is szolgálatba küldték, s akkor sem részesült egészségügyi ellátásban, amikor szolgálat közben eszméletét vesztette. Esete nem volt egyedi, jegyezte meg Lipovenko.

Magyarázatra várva

Mindez persze nem magyarázza meg, s főként nem igazolja Rjabcsuk tettét, aki öt embert ölt meg hidegvérrel.

Az ügyben folytatódik a vizsgálat. Ha bebizonyosodik, hogy a tettest alakulatánál sérelem érte, az egészen más megvilágításba helyezheti az ügyet, hiszen mindenért, ami az egységnél történik, a parancsnok felel. Az UNIAN beszámolója szerint az Állami Nyomozóiroda már meg is indította a vizsgálatot néhány katona ellen.

Mikola Balan, a Nemzeti Gárda parancsnoka haladéktalanul felfüggesztette hivatalából az alakulat parancsnokait, hogy azok ne befolyásolhassák a vizsgálat menetét. Maga Balan se kerülhette el a sorsát, nem sokkal később benyújtotta a lemondását Volodimir Zelenszkij elnöknek, aki elfogadta azt.

A közvélemény arra a kérdésre is választ vár a vizsgálat kapcsán, hogy valóban megszűnt-e az ukrán hadseregben a kiskatonák megalázása és kínzása, az úgynevezett gyigyivscsina, ahogyan azt a hadsereg vezetése évek óta állítja.

Addig is, amíg választ kapunk a sokakat foglalkoztató kérdésekre, marad a gyász és a döbbenet. Az Ukrán Nemzeti Gárda vállalta a Dnyipróban elhunyt gárdisták temetésével járó költségeket, valamint anyagi segítséget nyújt a sebesülteknek és a meggyilkoltak családjainak.       

(zzz)