Felmérés: Porosenko pártja megelőzte Zelenszkijét

2022. január 27., 15:51 , 1093. szám

Ha a közeljövőben tartanák a parlamenti választásokat Ukrajnában, az Euró­pai Szolidaritás (JSZ) számíthatna a legnagyobb támogatásra a pártok közül, a megkérdezettek 18,9%-a lenne hajlandó rá szavazni azok körében, akik már eldöntötték, hogy kire adják a voksukat – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) legújabb felméréséből.

A KMISZ hangsúlyozza, a párt előnye vetélytársaival szemben meghaladja a mérési hibahatárt (4%).

A Petro Porosenko exelnök vezette politikai tömörülést a kormányzó Nép Szolgája (13,7%), a Haza (13,7%) és az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS – 11,6%) hármasa követi. A három párt közötti különbség nem haladja meg a mérési hibahatárt, vagyis lehetetlen eldönteni, hogy valójában ki tekinthető a JSZ első számú üldözőjének.

Az 5%-os parlamentbejutási küszöböt meghaladó támogatásra számíthat még a Dmitro Razumkov-féle Okos Politika (7,6%), az Ihor Szmesko nevével fémjelzett Erő és Becsület (7,4%), valamint Jevhen Murajev pártja, a Mieink (5,5%). Hrojszman Ukrán Stratégiájának 4,7%-os, Oleh Ljasko Radikális Pártjának 4,6%-os, a Vitalij Klicsko féle UDAR-nak 4,5%-os támogatottságot mértek. A további sorrend: Szabadság (Oleh Tyahnibok) – 3,1%, Sarij Pártja – 2,8%, Hang – 1,6%.

A szociológusok rámutatnak, hogy 2021 decemberéhez képest számottevően, 15,4%-ról 18,9%-ra nőtt a JSZ támogatottsága. Eközben a Nép Szolgája híveinek tábora 17,4%-ról 13,7%-ra olvadt. A többi párt támogatottságának változása statisztikailag nem szignifikáns.

Ami az elnökjelöltek versenyét illeti, továbbra is Volodimir Zelenszkij vezet 23,5%-os támogatottsággal azok körében, akik már eldöntötték, hogy kire adják a voksukat. Ez 2,7%-os csökkenést jelent tavaly decemberhez (26,2%) viszonyítva. Petro Porosenko 20,9%-kal követi Zelenszkijt, ami viszont 4,2%-os növekedés 2021 végéhez képest. A két politikus közötti különbség kisebb a mérési hibahatárnál, tehát akár úgy is tekinthetjük, hogy pillanatnyilag megosztoznak az első helyen. Ugyanakkor Porosenko erősödése az elmúlt egy hónapban kétségtelen, hiszen annak mértéke meghaladja a mérési hibahatárt. A további sorrend: Julija Timosenko (11,8%), Ihor Szmesko (9,6%), Jurij Bojko (9,3%), Jevhen Murajev (6,8%), Dmitro Razumkov (5%), Volodimir Hrojszman (4,3%), Oleh Ljasko (3,4%), Viktor Medvedcsuk (2,6%), Oleh Tyahnibok (1,1%). Számottevően nőtt decemberhez viszonyítva Szmesko támogatottsága (6,8%-ról 9,6%-ra), míg Razumkové látványosan csökkent (8,1%-ról 5%-ra).

A megkérdezettek többsége – 64,7%-a – úgy gondolja, hogy a dolgok rossz irányba haladnak az országban. Ugyanakkor 17,6% szerint az irány helyes. Az emberek pesszimizmusa a dolgok állását illetően valamelyest mélyült mostanában, hiszen decemberben még csak 60,8% szerint tartottunk rossz irányba. Igaz, novemberben a jelenleginél is rosszabb volt a helyzet, amennyiben 65,9%-ra becsülték az irányt helytelenítők arányát a szociológusok.

A válaszadóknak feltették a kérdést, hogy a négy szóba jöhető parlamenti párt közül melyiket tartják a kormánypárt legfőbb és tényleges ellenzékének. A legtöbben (32,3%) a JSZ-t nevezték meg. A további sorrend: OPZZS (19,1%), Haza (15,2%), Hang (2,7%). Érdekes megfigyelni, hogyan szilárdul meg fokozatosan a JSZ pozíciója az első számú ellenzéki pártként (novemberben még csak 28,6%, októberben 27,2% volt ezen a véleményen). Eközben a másik három pártról egyre kevesebben hiszik el, hogy meghatározó ereje lenne az ellenzéknek. A második helyen álló OPZZS-t novemberben még a válaszadók 23,2%-a, októberben 24,3%-ka tartotta az első számú ellenzéki erőnek.

Arról is megkérdezték a polgárokat, mit szólnának hozzá, ha Volodimir Zelenszkij másodszor is indulna az elnökválasztáson. A válaszadók többsége (62,5%) nem támogatja, hogy újabb öt évig Zelenszkij legyen Ukrajna elnöke. Az elképzelést mindössze 30,3% támogatja. December közepén még csak 58,8% volt az ellenzők aránya és 33,7% a támogatóké.

A felmérést január 20-21-én végezték. Véletlenszerűen kiválasztott 1 205 személlyel készült telefonos interjú. A minta reprezentatív az ország (a megszállt területeket nem számítva) felnőtt (18 éven felüli) lakosságára vonatkozóan.    

(hk)