Idén is megkezdődtek a magyar és ukrán mint idegen nyelv tanfolyamok Kárpátalja-szerte

2022. január 29., 17:18 , 1094. szám

Ismét megkezdődtek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja által szervezett magyar és ukrán mint idegen nyelv tanfolyamok. Az ünnepélyes megnyitóra és a hivatalos eligazításra a Rákóczi-főiskola átriumában került sor január 29-én.

A 2002/2003-as tanévtől kezdődően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja minden évben meghirdeti nyelvtanfolyamait angol, ukrán, magyar, német, francia mint idegen nyelvből alap-, közép- és haladó szinten. Az utóbbi években a legtöbb nyelvtanuló az ukrán és a magyar mint idegen nyelvet választja.

A nyelvtanfolyamok célja a munkaerőpiacon való boldogulás, valamint a két nép egymás közötti barátságának növelése, hiszen a nyelvekkel nemcsak magát a nyelvtant sajátíthatjuk el, hanem egymás kultúráját is, ezáltal egyre jobban megismerve egymást. Empátiával pedig egyre több közös cél érhető el.

Idén nyolcadik alkalommal vette kezdetét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja által szervezett magyar mint idegen nyelv tanfolyam, emellett negyedik alkalommal az ukrán mint idegen nyelv tanfolyam.

A most induló magyar és ukrán mint idegen nyelv tanfolyamokra 2021 decembere és 2022. január 22. között volt lehetőség jelentkezni, amely időszak alatt magyar mint idegen nyelv tanfolyamra 2 164 fő, ukránra pedig 791 fő nyújtotta be jelentkezését. A magyar mint idegen nyelv tanfolyamok Kárpátalja-szerte 46 különböző településen összesen 154 csoporttal, valamint 75 oktató bevonásával vették kezdetüket. Az ukrán mint idegen nyelv tanfolyamok pedig 28 különböző településen 61 csoportban összesen 46 oktató bevonásával kezdődtek meg.

A megnyitót és az azt követő csoportbontást követően tehát összességében 2 955 fő részvételével 215 csoportban 67 településen vette kezdetét a magyar és ukrán mint idegen nyelv tanfolyam Kárpátalján, ahol a legfiatalabb résztvevő 5, a legidősebb pedig 79 éves.

A tanfolyamok csoportonként 200 órában valósulnak meg. A jelenlegi karanténhelyzet alakulásától függően helyenként jelenléti formában, helyenként pedig online zajlanak a foglalkozások.

„A jelentkezők száma azt bizonyítja, hogy Kárpátalja-szerte továbbra is nagy az igény ezekre a nyelvtanfolyamokra, hiszen ez idáig összesen harmincegyezer ember iratkozott be a magyar, valamint háromezer-egyszáznál is több az ukrán tanfolyamra” – mondta Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője.

Emellett háláját fejezte ki a támogatóknak, oktatóknak és a Felnőttképzési Központ minden dolgozójának lelkiismeretes munkájáért, hiszen enélkül nem valósulhatnának meg ezek a tanfolyamok. Az eligazítás végén sikeres nyelvtanulást, valamint nyelvekben és kultúrákban való gazdagodást kívánt minden jelentkező számára.

A tanfolyamok Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulnak meg.                        

K. K.