A kárpátaljai magyar kisebbségek képviselőivel találkozott Várhelyi Olivér uniós biztos Kijevben

2022. február 1., 08:35 , 1094. szám

Kijevbe érkezett Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa, hogy az ukrán kormány képviselői mellett a nemzetiségi kisebbségek képviselőivel is találkozzon január 26-án. Az eseményre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) is meghívást kapott. A találkozón Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai-kommunikációs titkára, valamint Szilágyi Lajos, a KMPSZ alelnöke tájékoztatta a biztost a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetéről.

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy találkozhattunk Várhelyi Olivér uniós biztossal” – kezdte a TV21 Ungvár stábjának adott interjúját Darcsi Karolina. Véleménye szerint a lehető legszélesebb körben tájékoztatták a biztost a nemzeti kisebbségeket, így a kárpátaljai magyarokat leginkább érintő problémákkal kapcsolatban. „Meggyőződésünk, hogy Ukrajna európai uniós tagságához a nemzeti kisebbségi jogok minél előbbi rendezése vezet” – mondta a titkár. A megbeszélés folyamán nem csupán a problémákkal szembesítették Várhelyi Olivért, hanem beszámoltak azon törvényalkotási folyamatokról is, amelyek korlátozzák a kisebbségek jogait, melyeket Ukrajna függetlenné válása óta szabadon gyakorolhattak az oktatás, nyelvhasználat és identitásmegőrzés területén. „Szomorú azt látni, hogy az elmúlt évek folyamán meghozott és hatályba lépett törvények jelentősen szűkítik a jogainkat” – nyilatkozta Darcsi Karolina.

Szilágyi Lajos, a KMPSZ alelnöke szerint a Várhelyi Olivérrel való találkozás és beszélgetés óriási lehetőség a kárpátaljai magyarok számára is. „Miközben Ukrajna azt deklarálja, hogy mindent megtesz az Európai Unió felé való közeledés érdekében, aközben de facto kilép azokból a nemzetközi megegyezésekből és szerződésekből, melyeket a függetlenné válása után aláírt és vállalta azok betartását” – nyilatkozta az alelnök.

Várhelyi Olivér Twitter-oldalán számolt be ukrajnai utazásáról.

TV21 Ungvár/SD