A paprika hajtatása, palántanevelése

2022. február 1., 18:26 , 1094. szám

Január és február szinte minden gazda számára valamelyik kultúra palántáinak nevelésével telik. A palántanevelés során számos olyan tényezőre kell tekintettel lenni, amelyek figyelmen kívül hagyása igen nagy károkat okozhat az apró növényekben, s tönkreteheti a tavaszi szezont. Alábbi írásunkban a paprika palántaneveléséről lesz szó.

A palántanevelő magházföld megválasztása

A palántaneveléshez olyan palántanevelő közegre van szükségünk, amely megfelel az alábbi kritériumoknak:

• kellően laza szerkezetű, s ezt a laza szerkezetet meg is tartja;

• jó nedvszívó és víztartó képességű;

• a kémhatása (pH-értéke) a kívánatos határok között van;

• tartalmazza a szükséges mennyiségű tápanyagot (EC-érték);

• steril, azaz nem tartalmaz növényi betegségeket kiváltó spórákat és mikrobákat, valamint gyommagvakat.

Erre a célra a gazdák ma már beszerezhetik a gazdaboltokban a tőzegalapú palántanevelő közeget, az úgynevezett „szubsztrátot”. A paprika vetéséhez megfelelnek az „univerzális” tőzegek, amelyeknek 5,5-6,5 a pH-értéke, és viszonylag alacsony, 1 az EC-értéke (a magas sótartalomnak csírázásgátló hatása van). Ezeket az értékeket megtalálhatjuk a csomagoláson. Szintén nagyon fontos figyelembe vennünk a magházföld megvásárlásakor a tőzeg frakcióját, vagyis azt, hogy apró szemcsés, szálas vagy finom a megvásárolandó föld. A vetéshez a legapróbb szemcséjű, 0-7-es frakciójú keveréket kell választani, amely a szaporítótálcákban és a nagyon kis gyökérterű sejttálcás palántanevelésnél (96-os, 160-as vagy 250-es sejttálcák) is kitűnően alkalmazható.

A palántadőlés megakadályozása

Az egyik legnagyobb problémának a palántanevelés során évről évre a különböző gombák okozta palántadőlés bizonyul. Ennek a megakadályozására vetés után mindéképpen ajánlatos egy gombaölő koktéllal beöntözni a palántanevelő felületet. Mivel több gomba is okozhatja a jelenséget, nem elég egyféle vegyszert alkalmazni, érdemes több szer keverékét használni. Erre a célra jól bevált a Previcur 20 ml + Topsin 10 gr + Ridomil Gold MZ 10 gr keverék használata 10 liter vízhez adagolva. Ez a mennyiség 3-4 m² palántanevelő felület egyszeri belocsolására elég. Nagyon fontos, hogy a talajunk előzőleg már nedves legyen, mivel száraz talaj esetén csak a talaj felső rétege szippantja magába a keveréket, és az alsó rétegekbe nem jut el. Amennyiben a belocsolás ellenére is jelentkezik a probléma, a kidőlt palántákat távolítsuk el, és a helyüket, valamint a körülöttük növő egészséges palántákat ismét öntözzük be a keverékkel.

Hőmérséklet

A palántanevelés egyik nagyon fontos tényezője a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A paprika csak abban az esetben tud egyenletesen kelni és továbbfejlődni, ha meg tudjuk tartani a számára optimális hőmérsékletet. A paprika esetében vetéstől a kelésig ez a hőmérséklet 25–32 °C, melyen a magok kb. 7-10 nap alatt kelnek ki. Kelés után – kis szikleveles állapottól – a hőmérsékletet csökkentsük borús időben 17-18 °C-ra, de napos időben se menjen 20 °C fölé a hőmérő higanyszála a felnyurgulás elkerülése érdekében. A lomblevelek megjelenésekor már az optimális szintre emelhetjük a hőmérsékletet, ami napos időben valamivel 20 °C fölött van (kb. 20-23 °C), míg borús időben valamivel 20 °C alatt: 18-20 °C. Az éjszakai ideális hőmérsékletet 17-18 °C.

Tápoldatozás palántakorban

Palántakorban a tápoldatozást a lomblevelek megjelenése után kell megkezdeni, ugyanis addig kis növényeink a magból táplálkoznak. A tápoldatozás során figyeljünk a tápoldat töménységének helyes beállítására, ami normál öntözővíz esetén 1 dkg komplex (pl. mikramid) műtrágyát jelent 10 l vízre számítva.

Tűzdelés

A tűzdelést a vetés után 3-4 héttel végezzük, amikor a palántáinkon már legalább két pár lomblevél látható. Tűzdelni legalább 7 x 7 cm-es műanyag edényekbe kell, de a palántánk fejlődése érdekében jobb, ha 10 x 10 cm-es edényeket választunk. A palántaföld már lehet nagyobb frakciójú (0–20) is. Ilyenkor fontos, hogy a közeg, amelybe tűzdelünk, jól fel legyen töltve vízzel. Tűzdelés után a palántákat öntözzük be Previcur 20 ml + Starter 1 dkg / 10 l víz keverékkel. (A beöntözött víz hőmérséklete ne térjen el a közeg hőmérsékletétől.)

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza