Lakcímbejelentés, választási regisztráció

A közelgő választások miatt aktuális

2022. február 5., 11:50 , 1094. szám

Az elmúlt évben a külföldi rendszámú személyautók tulajdonosai kedvezményes feltételekkel vámolhatták be gépkocsijukat Ukrajnában, ezzel a lehetőséggel sokan éltek. Több olvasónk is érdeklődött szerkesztőségünkben, hogy az autóvásárlás miatt létesített magyarországi lakcímét hol és hogyan tudja legegyszerűbben megszüntetni. A lakcím rendezése a közelgő választások miatt is aktuális. Magyarországi szakértőtől kértünk közérthető és pontos választ a kérdésekre.

A lakcím megszűnését a „lakóhely” szerinti járási hivatalnál, az ottani kormányablakban lehet bejelenteni. Az érdeklődő kárpátaljai magyar állampolgár esetében ez a külföldi letelepedés kategóriájába sorolt eljárás. Ilyenkor a lakóhely megszüntetésének kérelmezése mellett az érintett magyar állampolgárnak egy külföldi lakcímet is be kell jelentenie. A lakcímkártyája annyiban változik, hogy a hátsó oldalán az lesz feltüntetve: Külföldi cím. Ezt követően az illető külföldön élő magyar állampolgárnak fog minősülni. Amennyiben a kérelmet a javasolt módon, a lakóhely szerinti kormányablakban nyújtják be, ott helyben elbírálják és kiállítják az új lakcímkártyát.

A lakcím megszüntetésére vonatkozó bejelentést a külképviseleteken is meg lehet tenni. Ők közreműködő hatóságként továbbküldik a bejelentést a lakóhely szerinti járási hivatalnak. A döntést követően az új lakcímkártyát visszapostázzák, és a külképviseleten lehet majd azt átvenni. Viszont az első megoldás célszerűbb, hisz abban az esetben mindez megvan egy nap alatt. Amennyiben a kárpátaljai magyar konzulátusok egyikén adja valaki le a külföldi letelepedéssel kapcsolatos kérelmét, az jóval hosszabb folyamat, viszont nem kell hozzá Magyarországra utazni. Az a korábbi lehetőség, hogy bementünk a konzulátusra, leadtuk a lakcímkártyát, s ezzel automatikusan törölték a lakcímnyilvántartásból az illetőt, már megszűnt. A szabályozással kapcsolatban részletesebben lehet tájékozódni a Belügyminisztérium https://nyilvantarto.hu honlapján. A külföldi letelepedéssel kapcsolatos formanyomtatvány a konzuli szolgálat és a Kárpátaljára akkreditált konzulátusok honlapjáról is letölthető. A lakcím megszüntetésére online formában nincs lehetőség, hisz a korábbi lakcímkártyát le kell adni, az újat pedig át kell venni.

Olyan is előfordulhat, hogy a magyarországi ingatlan tulajdonosa bemegy a járási hivatalhoz és bejelenti, hogy az addig nála lakott személy már nem lakik ott. Ebben az esetben fiktívvé válik az érintett lakcíme, ami azt jelenti, hogy továbbra is Magyarországon élő magyar állampolgárnak minősül, de lakóhelye nem lévén, hajléktalan. Akinek Magyarországon megszűnik a lakcíme, az a mostani szabályok szerint csak levélben és kizárólag pártlistára szavazhat, amennyiben időben regisztrál. A közelgő parlamenti választáson és népszavazáson való részvételre március 9-ig lehet regisztrálni a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

A külföldön élő magyar állampolgár, amennyiben korábban már külképviseletre kérte a szavazólapját tartalmazó levélcsomagot, azt ezúttal is ugyanoda postázzák. Viszont ha legutóbb magyarországi rokonhoz, ismerőshöz kérte azt, a regisztrációt módosíthatja és dönthet úgy is, hogy külképviseletre kéri a levélcsomagot, ahol majd a március 19-től április 3-ig tartó kéthetes időszakban veheti azt át.

A magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezőknek viszont minden választás előtt, minden módosítási kérelmet újra be kell nyújtaniuk. Amennyiben külképviseleten szeretnék leadni a szavazatukat, március 25-ig kell beadniuk arra vonatkozó kérelmüket a már említett Nemzeti Választási Iroda honlapján (https://vtr.valasztas.hu).

                Badó Zsolt