A meghatalmazás alapján eladott autókról

2022. február 8., 10:29 , 1094. szám

„Annak idején megbízólevél alapján adtam el az autómat. Sokáig minden rendben volt, egy ideje azonban sorozatban kapom az értesítéseket a szabálysértési bírságokról. A múltkor már a bankkártyámat is zárolták. Miért van ez, s mit lehet tenni?”

– A probléma abból adódik, hogy ha a jármű meghatalmazás alapján cserél gazdát, az a jog szempontjából nem minősül adásvételnek, csupán a gépkocsi használati joga kerül másvalakihez. Vagyis a jármű tulajdonosa változatlanul ön, s így a közlekedési szabályok megsértéséért a jelenlegi használójára kirótt bírságok is az ön címére érkeznek, ha az értesítéseket postán juttatják célba.

Azt tanácsolnám, hogy ha megvan még a vevő telefonszáma, hívja fel és kérje meg, hogy váljék úgynevezett „helyes felhasználóvá” (належний користувач). A hivatalos meghatározás szerint a megfelelő vagy helyes felhasználó az a magánszemély, aki jogszerűen használ egy olyan járművet, amely nem a tulajdona. Az eljárás elvben az interneten is lebonyolítható, részletes leírását ezen a címen találja: https://hsc.gov.ua/index/poslugi/faq/yak-oformiti-nalezhnogo-koristuvacha/. Ha az elektronikus ügyintézésre az ön esetében nincs mód, a szolgáltatás a Belügyminisztérium területileg illetékes szervizközpontjaiban vehető igénybe a jármű tulajdonosának és használójának jelenlétében. A lényeg, hogy a bírságok ezek után az ő nevére fognak érkezni, s nem az önére.

Ha nincs meg a vásárló elérhetősége, az Ukrán Gépjármű- (közlekedési) biztosítási Iroda (МТСБУ) weboldalán (https://policy-web.mtsbu.ua/) utánanézhet, rendelkezik-e az „ön autója” biztosítással. Ha igen, felkérheti ügyvédjét, forduljon megkereséssel a járművet biztosító társasághoz, amely kiadja neki az ügyfele elérhetőségeit.

Valahol azt olvastam, egyesek tanácsolják, hogy a volt tulajdonos, aki fel akarja kutatni az autóját meghatalmazással megvásárló személyt, jelentse be a jármű ellopását, és akkor a rendőrség majd megtalálja neki a gépkocsit. Csakhogy Ukrajnában a Büntető törvénykönyv 384. cikkelye értelmében a hamis tanúzás bűncselekménynek minősül. Az előzetes nyomozást folytató hatóság előtt tett szándékosan hamis tanúvallomás két évig terjedő javítómunkával vagy hat hónapig terjedő elzárással vagy két évig terjedő szabadságkorlátozással büntetendő.

Elméletileg azt is megteheti, hogy törölteti a járművet a nyilvántartásból (leselejtezés). Ezt ugyancsak a szervizközpontokban lehet kérvényezni, s elég hozzá a kérelmező tulajdonos személyi igazolványa és adóazonosító száma. Ne feledje azonban, hogy a dolgot nem lehet visszacsinálni, azaz a leselejtezett jármű többé nem helyezhető forgalomba. Képzelje magát a vevő helyébe, mit tenne egy ilyen eladóval.

hk