Tizedik Magyar Konyha Hete Kárpátalján

2022. február 8., 11:50 , 1095. szám

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) 2022. február 24–27. között szervezi meg, immáron tizedik alkalommal, a Magyar Konyha Hetét. A rendezvény keretében a részt vevő kárpátaljai éttermek jelentős árengedménnyel kínálják a magyar tradicionális konyha remekeit. Az előre meghirdetett ételekre „torkos csütörtökön”, február 24-én 50%-os, február 25–27-én pedig 25%-os kedvezménnyel várják a vendégeket a rendezvényhez csatlakozott éttermekben, csárdákban, borkóstolópincékben és vendégházakban.

A szervezők olyan kárpátaljai vendéglátóhelyek (étterem, kávézó, falusi vendégház, borosgazda, cukrászda és más vendéglátó egység) csatlakozását várják az akcióhoz, akik népszerűsíteni és pozicionálni szeretnék szolgáltatásaikat a turisztikai piacon. Ez idáig huszonöt vendéglátói intézmény jelezte csatlakozási szándékát a programhoz, sokan már a kész étlapot is elkészítették telis-tele hagyományőrző gasztronómiai csodákkal.

„A program kezdetben csupán a helyi lakosoknak szólt, akiknek feltett szándékunk volt lehetőséget teremteni a hétköznapokból való kiszakadás lehetőségére” – osztotta meg gondolatait Csizmár Sarolta, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács alelnöke, a Magyar Konyha Hete programkoordinátora.

Tíz év távlatából tekintve, olyannyira kinőtte magát a kezdeményezés, hogy egy Kárpátalja-szerte elterjedt és más-más népcsoportok között is ismert programmá vált, melynek célja megőrizni és átadni a nagyszüleink által ránk hagyott örökséget, megkedveltetni a magyar gasztronómia ízvilágát a vidékünkre érkező vendégekkel. A szervezők nem titkolt célja, hogy az akció segítségével egyre több turistát csalogassanak a térségbe. A magyar konyha hagyománya Kárpátalja számára olyan kincs, amelyet a háziasszonyokkal, a turisztikai szolgáltató szférában tevékenykedőkkel összefogva érdemes óvni, népszerűsíteni és megőrizni.

A tizedik, jubileumi Magyar Konyha Hete program kapcsán a szervezők a finomabbnál finomabb hagyományőrző ételek és italok mellett érdekes programokkal és nyereményjátékkal is készülnek az érdeklődőknek. A programsorozat bármely napján az éttermek bármelyikében fogyasztotta is el ebédjét, fizetéskor kérjen számlát, hiszen azt eljuttatva a KMTT irodájába (90202 Beregszász, Timoscsuk Mihály utca 6.) részt vesz a nyereményjátékban, melynek során értékes nyereményekkel gazdagodhat.

A program természetesen igazodik az aktuális karanténszabályokhoz, éppen ezért az éttermek felkészültek az elvitelre is. Azokból az éttermekből, melyekben nincs szabad hely, vagy ha egyszerűen szeretnénk elvinni és otthonunk kényelmében elfogyasztani az ételt, lehetőségünk lesz hazavinni a magyar konyha autentikus ízeit.

A szervezők a Magyar Konyha Hete programmal kapcsolatban beharangozó sajtótájékoztatót fognak tartani Munkácson, a Munkácsy Mihály Magyar Ház rendezvénytermében február 10-én. A programmal kapcsolatos részletes információk (a vendéglátóhelyek és a választható menük pontos listája) és esetleges változtatások a sajtótájékoztatót követően lesznek elérhetők.

A programhoz csatlakozott éttermek, falusi vendégházak, borosgazdák és más vendéglátó egységek listájáról és általuk kínált kedvezményes ételekről a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács hivatalos honlapján (https://www.kmtt.org/) vagy Facebook-oldalán tájékozódhatnak.            

K. K.