Haderőreform: Sorkötelesek helyett is hivatásosak

2022. február 10., 08:36 , 1095. szám

Volodimir Zelenszkij elnök február 1-jei parlamenti beszédében ismertette az ukrán fegyveres erők fejlesztését érintő elképzeléseket, és aláírta a hadsereg reformjáról szóló rendeletet. Íme a nagyszabású terv néhány részlete a korrespondent.net tálalásában.

Az állam védelmi képességeinek erősítését, az Ukrajna Fegyveres Erőinél teljesített katonai szolgálat vonzerejét növelő kiemelt intézkedésekről, valamint a hivatásos hadsereg alapjaira való fokozatos átállásról szóló 36/2022. számú rendelet célja emelni az ukrán katonák szociális ellátásának színvonalát, megerősíteni az ukrán fegyveres erőket, növelni a hadsereg létszámát.

Pénz, paripa…

A rendelet fokozatosan a minimálbér legalább háromszorosára emeli valamennyi katona pénzbeli javadalmazását. Előirányozza továbbá a hivatásos katonák szerződéseinek meghosszabbítását, lakásellátási koncepció kidolgozását helyezi kilátásba a katonák, a veteránok és családtagjaik számára, valamint elkészülhet a tisztek életpályamodellje.

Már idén legalább a minimálbér duplájára kellene emelni az ukrán katonák fizetését (azaz a jelenlegi helyzet szerint 13 000 hrivnyára). E célból a kormányt megbízták az idei költségvetés átalakításával. Azoknak a katonáknak a bére pedig, akik hosszú távú szerződést írnak alá, 2023-ban el kell, hogy érje a minimálbér háromszorosát.

Ezenkívül a Védelmi Minisztériumnak fel kell gyorsítania az ukrán fegyveres erők katonái és családjaik lakhatásának biztosítására vonatkozó koncepciótervezet kidolgozását. Többek között egy speciális előtakarékossági program bevezetéséről volna szó, hogy a katonák mielőbb saját lakáshoz juthassanak.

A védelmi tárca egyben utasítást kapott, hogy dolgozza ki az Ukrajna Fegyveres Erőinek professzionális hadsereggé történő fokozatos átalakításáról szóló koncepciót, amely előirányozná a szerződések időtartamának meghosszabbítása mellett a speciális katonai képzési és átképzési rendszer kialakítását a hosszú távú szerződést kötött állomány számára.

A katonai személyzeti politika a bevezetendő átlátható, minősítésen alapuló előmeneteli rendszerre fog támaszkodni a jövőben.

A fegyveres erők létszámának a következő három évben 100 000 fővel kell nőnie a mai 260 000 főhöz képest. További 20 dandár létrehozását irányozzák elő.

Lemondanának a sorkatonákról

„Ez a rendelet a hivatásos hadseregre való átállás kezdete Ukrajnában. Ez a rendelet nem azért van, mert hamarosan háború lesz. Ezt én mondom mindenkinek. Ez a rendelet azért van, hogy hamarosan és a jövőben béke legyen – béke Ukrajnában” – hangsúlyozta Zelenszkij a parlamentben.

Az elnök által aláírt dokumentum szerint az ukrán hadsereg fokozatosan térne át a hivatásos alapokra. Többek között a katonai kiképzés intenzív rendszerének bevezetését tervezik a sorkatonai szolgálat letöltésének alternatív formájaként. A sorkatonai szolgálat a tervek szerint 2024. január 1-jétől szűnne meg.

Az államnak meg kell védenie azokat, akik védelmezik, s Ukrajnának – értékelve a külső támogatást – elsősorban önmagára és katonáira kell támaszkodnia – jegyezte meg Zelenszkij.

„Szülőföldünknek sok barátja van, és nagyon hálásak vagyunk nekik. De a barátoknak van saját hazájuk. Tehát senki nem fogja helyettünk felépíteni Ukrajnát, megvédeni Ukrajnát, nem fogja megóvni, felemelni” – tette hozzá az elnök.

Előzmények

Ukrajnában évek óta szó van a szerződéses hadseregre való átállásról és a kötelező sorkatonai szolgálat eltörléséről. Így a 2010-es elnökválasztás előtt Viktor Juscsenko, Julija Timosenko, Anatolij Hricenko, Szerhij Tihipko és Oleh Tyahnibok jelöltek egyaránt megígérték a szerződéses hadseregre való áttérést. Mint tudjuk, Viktor Janukovics nyerte a választást, aki 2011-re ígérte a hivatásos hadsereget, de nem lett belőle semmi. A 2012-es parlamenti választások előtt a Régiók Pártja megígérte, hogy 2014-től megszüntetik a behívást. Amikor 2014-ben előrehozott parlamenti választásokat tartottak, több jelölt ismét csak felvetette az átmenetet a hivatásos hadseregre. A választásokat azonban Petro Porosenko nyerte, aki semmi ilyet nem ígért. Arról nem is szólva, hogy időközben Kelet-Ukrajnában kitört a háború.

Zelenszkij se tett ígéretet a hivatásos hadseregre való átállásra, bár választási programja úgy fogalmazott, „a hivatásos hadseregnek a vezetés és a szabadság iskolájává, a katonaságnak tekintélyes szolgálattá kell válnia”.

Európa legnagyobb hadereje?

A Legfelső Tanács 2021 júliusában 11 000 fővel 261 000-re növelte az ukrán fegyveres erők létszámát.

A Global Firepower Index-2022 szerint az ukrán a 22. helyet foglalja a világ hadseregei között, három helyet javítva egyetlen év alatt.

Az európai országok közül a Strength Index szerint Ukrajna a hatodik. Az index 55 mutató alapján értékeli az országokat, beleértve a fegyvereket, a haditechnikát és a hadsereg létszámát.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter kijelentette, hogy az ukrán hadsereg a legnagyobb Európában, és az ukrán fegyveres erők már olyan tapasztalatokra tettek szert, amilyenekkel egyetlen másik európai hadsereg sem rendelkezik. Szerinte az amerikai és a brit hadsereg szert tett bizonyos tapasztalatokra Afganisztánban és más forró pontokon, „de egyetlen hadseregnek sincs ilyen – manőverekkel, a harcképesség helyreállításához való eljutással kombinált – tapasztalata”.

„A 400 ezer veteránról nem is szólva. Azt jósolom, hogy egy évtizeden belül Európa meg fogja érteni, jobb az ukrán hadsereget mint az európai biztonság egyik fő szubjektumát finanszírozni. Az ukránok pedig nem olajbogyót szednek ott, hanem büszkén viselik a katonai egyenruhát, és az európaiak fognak fizetni ezért. Meg vagyok győződve erről” – tette hozzá a védelmi miniszter.            

(ntk)