RNBO: Még egy tévécsatornával kevesebb

2022. február 12., 09:48 , 1096. szám

Az állítólagos orosz támadás miatti pánik közepette szinte észre sem vette a világ, hogy Ukrajnában újabb ellenzéki tévécsatornát szüntetett meg a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO). A NAS volt az utolsó országos „oroszbarát” hírcsatorna. Ukrajnában immár csak nacionalista és hatalompárti beállítottságú csatornák sugároznak.

Turnézik az RNBO

Az RNBO múlt pénteki ülését Harkivban tartotta. A hírek szerint Volodimir Zelenszkij elnök rendelte el, hogy a testület a jövőben ne csak a fővárosban ülésezzék, hanem a vidéki nagyvárosokba, megyeközpontokba is kiruccanjon.

A harkivi tanácskozás napirendjén szereplő kérdések többsége a nemzetbiztonságot érintette. Meghallgatták a hírszerzés, a hadsereg és a határőrség képviselőinek jelentéseit.

Szó volt a külföldről érkező katonai szállítmányokról. Olekszij Danyilov, az RNBO titkára az ülés után tartott szokásos sajtótájékoztatóján jelezte, már 25 repülőgépnyi segélyt kapott Ukrajna.

Az RNBO hosszan tárgyalt a nemzeti ellenállási törvény végrehajtásáról. Az a döntés született, hogy a territoriális védelemben szolgálatot teljesítők létszámát kétmillió önkéntesre emelik.

Felmerült egy esetleges orosz blokád lehetősége. Ez elsősorban a tengeri úton érkező szénszállítmányok elmaradását jelentené. A testület megvizsgálta, hogy az energiahordozók ebben az esetben miként juthatnának el Ukrajnába vasúton.

A ciprusi kapcsolat

Igazaknak bizonyultak a pletykák, az RNBO napirendre tűzte a NAS tévécsatorna ügyét. A kérdést Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője terjesztette elő.

„Korlátozó szankciók kerültek bevezetésre a Nasa Praha céggel, a NAS 24, NAS 365 társaságokkal, valamint, tudomásunk szerint, ezeknek a cégeknek a tulajdonosával szemben, amely Cipruson, Limassol városában található: Proteas House 155. III Makariou. Öt évre (szólnak a szankciók) – közölte Danyilov, majd a NAS újságírójának kérdésére válaszolva hozzátette: – Az önök anyavállalata Cipruson található, nem tudom, tudják-e, hogy önök részben ciprusiak… Éppen ezen anyavállalat ellen lettek szankciók bevezetve. Bevezetésük az Ukrán Biztonsági Szolgálat javaslatára történik.”

Azt ugyanakkor nem közölte a tisztviselő, hogy milyen bizonyítékok alapján hozta meg döntését az RNBO.

Csak idő kérdése volt

Viktor Medvedcsuk három tévécsatornájának tavalyi betiltása óta időről időre felmerült, hogy a NAS lehet a következő. Később szabályszerűen „gyanús” lett, hogy rájuk nem sújt le az RNBO. Egyesek szerint a csatorna tulajdonosa, Jevhen Murajev mögött Rinat Ahmetov oligarcha állhat, ezért bánt kesztyűs kézzel a hatalom a NAS-sal, mások úgy vélték, a hatóságok nem merték rászánni magukat, hogy egy olyan televíziót is megszüntessenek, amely esetében nem bizonyítható az „orosz kapcsolat”.

Aztán idén január végén az Ukrajinszka Pravda forrásaira hivatkozva jelentette, hogy az SZBU már készíti a tévécsatornának a szankciós listára való felvételéhez szükséges dokumentumokat. A jelek szerint nem segített, hogy Murajev még tavaly átadta a csatorna irányítását a kollektívának. Olha Vaszilevszka-Szmahljuk kormánypárti parlamenti képviselő (Nép Szolgája-frakció) a NAS utolsó, péntek esti műsorában elmondta, információi szerint a ciprusi anyavállalat vezetői olyan cégekkel hozhatók összefüggésbe, amelyek viszont egy meg nem nevezett orosz pénzintézettel állnak kapcsolatban. Ily módon feltételezhető, hogy a hatalom megtalálta az „orosz kapcsolatot”. Bizonyosat persze a képviselő sem tudott az RNBO döntésének hátteréről.

Jevhen Murajev utóbb határozottan tagadta a ciprusi anyavállalatra, illetve az „orosz kapcsolatokra” vonatkozó állításokat. Szavik Suszter Szólásszabadság című műsorában megerősítette, Volodimir Zelenszkij elnök nem kerülheti el a felelősségre vonást a történtekért.

A többi néma csend

Hiába figyelmeztették a NAS munkatársai a műsorsugárzás beszüntetése előtti utolsó órákban kollégáikat, hogy bármelyik televízióra, bármikor hasonló sors várhat ebben az országban, a „hazafias” ukrán tévécsatornák nem mutattak különösebb érdeklődést az RNBO ténykedése iránt.

A közösségi médiában viszont néhányan nem rejtették véka alá a véleményüket.

Makszim Buzsanszkij parlamenti képviselő, a népszerű blogger például a maga szarkasztikus modorában reagált a történtekre: „Azt mondom, a NAS tévécsatorna miatt veszítettük el Donbászt és a Krímet, de most biztosan visszakapjuk. Egyszerűen nincs más racionális magyarázatom.”

Denisz Ivaneszko, az Ukrajinszki Novini hírügynökség vezetője kiállt a NAS mellett, és kijelentette, hogy annak magyarázat, bírósági ítélet nélküli bezárása cenzúra.

„Zelenszkij a szólásszabadság fő ellenségeként és az Ukrajna függetlensége alatt a legtöbb tömegtájékoztatási eszközt bezáró diktátorként fog bevonulni a történelembe. Számlájára írandó a KRT, a 112, a ZIK, a NewsOne, a Sztrana, a NAS és mások. Tárgyalás nélkül, eljárás nélkül, vádemelés nélkül. Zelenszkij Porosenko rosszabb változata” – jelezte Ivaneszko.

Vjacseszlav Csecsilo, a Kapital főszerkesztője szerint Ukrajnában a politika nyugatpárti vagy „független” (oligarchikus) lehet.

„Oroszbarátot, sőt még alternatívat sem fog itt eltűrni senki. »Senki« alatt egyáltalán nem Zelenszkijt értem, hanem a »stratégiai partnereinket«. A lányt nem azért itatták és táncoltatták, hogy akárcsak az elméleti lehetőségét is megengedjék, hogy másvalakié legyen. A Medvedcsuk és Murajev elleni szankciók éppen erről szólnak, és nem valami másról” – véli az újságíró, akit a vesti.ua idéz.

(zzz)