Bormustra 2022 – Nyolc bor nyert aranyoklevelet

2022. február 14., 10:29 , 1096. szám

Egy év kihagyás után szervezett újra borminősítő rendezvényt a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete, ezúttal a gyönyörűen felújított beregardói Perényi Kultúrkúria épületében. Idén 151 bort versenyeztetett 31 borász és borászat, többségük kárpátaljai, de a borverseny rangját jelzi, hogy ezúttal 10 borral Ivano-Frankivszkból is neveztek borászok. Szőlőfajták tekintetében változatos volt a felhozatal, Bereczky István, a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének elnöke elmondta, hogy a 12 neves magyarországi, odesszai és kárpátaljai borszakértőből, sommelier-ből álló szakmai zsűri nagyon szigorú szempontrendszer alapján pontozta a borokat, így a 151 bormintából csak nyolc kapott arany minősítést, hat fehér bor, egy rozé, illetve egy vörös bor.

Az ünnepélyes eredményhirdetés előtt egy, a Pécsi Tudományegyetem génbankjában megtalált, őshonos kárpátaljai szőlőfajta, a Beregi rózsás egy tőkéjét ültette el Bereczky Istvánnal a házigazda Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, illetve Bacskai József ungvári magyar főkonzul és Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának misszióvezetője. Az egykor a beregszászi borvidéken honos, de mára eltűnt Beregi rózsás szőlőfajtát az egyesület több tagja is szaporítja már, ugyanakkor a kúria kertjében is elültettek egy jelképes tőkét, köszönhetően a pécsi egyetem fajtamegőrző munkájának.

Az ünnepélyes eredményhirdetést megelőzően Bereczky István köszöntötte a rendezvény vendégeit, majd Torma Zoltán egri borász, a nemzetközi szakmai zsűri elnöke tapasztalatait összegezve kiemelte, hogy tizenöt éve jár vidékünkre borversenyekre, fesztiválokra, szerinte nagyon sokat változott azóta a kárpátaljai borok minősége, látszik a mögöttük lévő szakmaiság. Elmondta, hogy az illatos fehér fajtákból készült borok változása, a rozék megjelenése és a vörösborok szerkezetének és eleganciájának változása a borvidéken abszolút mértékben világszínvonalúvá teheti a kárpátaljai borászatot. Izgalmasnak nevezte, hogy idén a zsűriben ukrán kollégákkal együtt dolgoztak. Elmondta, hogy továbbra is mindenben segíteni szeretnék a kárpátaljai borászatokat.

Orosz Ildikó a rendezvény házigazdájaként családja történetén keresztül mutatta be a nagy múltú borvidék szovjet időkben történt tönkretételét. Hangsúlyozta, hogy a beregszászi szőlőhegyeken elsősorban nem világfajtákat kellene ter­meszteni, hanem inkább őshonosokat telepíteni, mert azok különlegessége miatt fog inkább Beregszászba jönni a turista. A beregszászi főiskola elnök asszonya végül felajánlotta, hogy amennyiben a következő bormustrát a borászegyesület egy másik kárpátaljai, történelmi borvidékre szeretné szervezi, helyszínként a rendelkezésükre bocsátja a magyar állam támogatásával nemrég ugyancsak felújított szerednyei Buttler-kastélyt.

Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának misszióvezetője nagy örömmel fogadta a meghívást, és kíváncsian érkezett a rendezvényre, hisz „a bor az európai kultúrának lényeges eleme. Amióta ember él a földön, ott van mellette ihletőnek a bor” – mondta, számos, a Szentírásból vett és más irodalmi példával is alátámasztva. A magyar diplomata örömmel állapította meg, hogy az egykor Kistokajként emlegetett Beregszászi borvidék láthatóan éledezik, újra feltámadt a borkultúra, a mennyiségi szempontokat egyre inkább a minőségi szempontok váltják fel.

Fecsora András, Beregszász alpolgármestere, aki – mint később kiderült – családi borászatuk révén több borral is elismerést ért el, köszönetet mondott a szervezőknek az előremutató szakmai rendezvényhez, valamint a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének szakmai munkájáról és képzéseiről is elismerően szólt.

A végén Bereczky István, az egyesület elnöke adta át a bronz­okleveleket, az ezüstokleveleket pedig Beke Mihály András konzul. Aranyoklevélhez szükséges magas pontszámot a szigorú bírálati szempontok miatt csak a következő nyolc bor ért el: Muszka Vitalij 2019-es Furmint, fehér, száraz; Orosz Ruszlán 2021-es Muscat Blanc, fehér, száraz; Kovács Alexandr 2019-es Chardonnay, fehér, száraz; a beregszászi Nota Bene borászat 2019-es Cabernet Sauvi­gnon, rozé, száraz; a KMBE-tagok közös, 2021-es Furmint, fehér, száraz bora; a benei Varga Pincészet 2021-es Királyleányka, száraz, fehér; Pavlisinec Fegyir, 2019-es Cabernet franc, vörös, száraz; valamint a somi Barkaszi Ferenc 2021-es Furmint, fehér-, száraz bora. Az aranyokleveleket Orosz Ildikó adta át. Bereczky István bejelentette, hogy az ezüst- és aranyoklevelet kapott borok palackjain a termelők használhatják az egyesület minőséget garantáló emblémáját.

A rendezvény végén egy állófogdás és borkóstoló keretében a jelenlévők megkóstolhatták a díjazott borokat.

Orosz Ruszlán derceni borász aranyoklevéllel elismert sárga muskotály boráról elmondta: „Ez a 2021-es évjárat, ami a Munkácsi Nemzetközi Borversenyen szintén érmet nyert. Nagyon intenzív, muskotályos aromája van, nem hasonlít a többi muskotályfajtára. Kimondottan édes illatjegyekkel rendelkezik, holott ez egy száraz bor. A vevők megszokták, hogy egy muskotály bor félédes vagy édes. Én mindig szárazat készítek belőle, de legalább akkora sikere van, mint a félédesnek vagy az édesnek.”

Ifj. Nagy László beregszászi borász Nota Bene családi borászata egy 2019-es Cabernet Sauvignon, rozé borral nyert arany­oklevelet. Elmondta: „A 2019-es évjáratunk különösen jó volt. Hosszan elhúzódott a száraz, meleg ősz, nagyon szépen beérett ez a fajta. Két hétig héjon ázott, egy tanninos, fanyar, finom bor lett belőle, ami több mint másfél évig állt tölgyfahordóba. Nagyon örülünk, hogy másoknak is ízlett.”

Badó Zsolt