Ülésezett a parlament: bűncselekmény lesz az antiszemitizmus Ukrajnában

2022. február 17., 13:15 , 1096. szám

A koronavírus-járvány miatt tartott kéthetes szünet után kedden ismét összeült a Legfelső Tanács.

A parlament felhívással fordult az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez, az Európai Parlamenthez, az EBESZ Parlamenti Közgyűléséhez, a NATO Parlamenti Közgyűléséhez, a BSEC Parlamenti Közgyűléséhez, valamint a külföldi országok kormányaihoz és parlamentjeihez „az Ukrajna körüli biztonsági helyzet Oroszországi Föderáció általi eszkalációjával kapcsolatban”. Ukrajna Legfelső Tanácsa egyebek mellett arra kéri az ország partnereit, hogy továbbra is támogassák Ukrajna területi integritását és szuverenitását nemzetközileg elismert határain belül, valamint az Oroszországi Föderáció által kirobbantott fegyveres konfliktus békés megoldásának szükségességét a nemzetközi jog normái és elvei alapján, a meglévő tárgyalási formátumok felhasználásával.

A Legfelső Tanács kéri továbbá, hogy ne ismerjék el az Oroszországi Föderáció egyetlen olyan határozatát sem, amely a Donyeck és Luhanszk megyék ideiglenesen megszállt területein létrejött önjelölt entitások függetlenségének elismerésére vonatkozik.

Mint ismeretes, az Állami Duma keddi ülésén úgy döntött, felhívását az önjelölt „Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok” elismerésének szükségességéről haladéktalanul megküldi az Oroszországi Föderáció elnökének.

A képviselők támogatták az antiszemitizmust bűncselekménnyé nyilvánító törvénymódosító indítványt. A Büntető törvénykönyv módosított 161. cikkelye értelmében az antiszemitizmus megnyilvánulásai a nem adózó minimális jövedelem 200–500-szorosának (3400–8500 hrivnya) megfelelő pénzbírsággal vagy öt évig terjedő szabadságkorlátozással büntetendők, a bizonyos tisztségek betöltéséhez vagy bizonyos tevékenységek végzéséhez való jog legfeljebb háromévi megvonásával vagy a nélkül.

Ha ugyanezen tényállás erőszakkal, megtévesztéssel vagy fenyegetéssel párosul, netán hivatalos személy követi el, 8 500–17 000 hrivnya pénzbírsággal vagy kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a bizonyos tisztségek betöltéséhez vagy bizonyos tevékenységek végzéséhez való jog legfeljebb háromévi megvonásával vagy anélkül.

A személyek szervezett csoportja által elkövetett vagy súlyos következményekkel járó cselekmények öttől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők.

(zzz)