Elstartoltak a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által szervezett tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégék Beregszászban

2022. február 19., 11:50 , 1097. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (JA) hetedik alkalommal szervezi meg a matematika és hatodik alkalommal a biológia–kémia–földrajz tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégesorozatát. A háromszor háromnapos programsorozat első alkalmára február 18–20-án kerül sor Beregszászban. A mostani alkalommal a Kárpátalja számos vidékéről érkezett diákok egy időben, ám két helyszínen – Rákóczi-főiskola és Szakgimnázium – válhatnak eme tudományok mestereivé. A program hivatalos megnyitójára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumának dísztermében került sor február 18-án.

A programsorozat célja a kárpátaljai fiatal tehetségek támogatása, megalkotva számukra mindazon környezetet, melyben tehetségüket kamatoztatni képesek, mindebben magasan képzett oktatók állnak a diákok rendelkezésére. Emellett a szervezők feltett szándéka, hogy vetélytársaikkal szemben a kárpátaljai diákok is megállják helyüket a különböző megyei, nemzetközi és Kárpát-medencei tantárgyi vetélkedőkön.

A „GENIUS” JA által szervezett tehetséggondozó hétvégéken való részvétel Kárpátalja-szerte meghívásos alapon történik, mégpedig a különböző tantárgyi vetélkedőkön már sikeres eredményeket elért diákokat hívják vissza. Így a matematika tehetséggondozó hétvégére 69 diák kapott meghívást, melyből 56-an vesznek részt az alkalmon. Összesen 17 oktató fejleszti majd a diákok matematikai tehetségét. A hétvégék során a matematikai csoport a Geőcze Zoárd Matematikaverseny és a Terebesi Viktor Emlékversenyre történő felkészülést helyezi előnybe.

A biológia–kémia–földrajz csoportban szereplő, különböző tantárgyi vetélkedőkön már sikeres eredményeket elért diákok számára szintén a versenyfelkészítés és a tudományterületek mélyebb megismerése a fő cél. Ebben a csoportban az 50 meghívott közül 31 diák élt a meghívás lehetőségével, és vesz részt a programon. Ők többek között a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológiaversenyre, Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaversenyre és a Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz–Földtan versenyre vértezik fel magukat. A három hétvége alatt 14 szakképzett oktató készíti fel a diákokat a nemzetközi porondokra.

A „GENIUS” JA által szervezett matematika tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégék ötletgazdája, így a program szakmai referense is Kulin Judit, aki a „GENIUS” JA Ungvári Tehetségpontjának vezetője, emellett az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Líceum igazgatója, valamint a II. RF KMF Matematika és Informatika Tanszékének oktatója. A biológia–kémia–földrajz blokk ötletgazdája, szakmai referense, valamint szakfelelőse pedig dr. Kohut Erzsébet, a II. RF KMF Biológia és Kémia Tanszékének vezetője, akinek munkáját Papp Géza és Bak Éva segítik.

„Úgy gondolom, magyarázni sem kell, hogy mennyire fontos a tanár-diák személyes kapcsolata, hiszen egy kamerán keresztül egyik tanár sem szeretteti meg tantárgyát” – hangsúlyozta Kulin Judit, majd hozzátette: „Éppen ezért nagy öröm számunkra, hogy idén végre ismét személyes találkozással valósulhat meg a tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvége.”

Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója a program megnyitóján elmondta, hogy reményeik szerint minden diák számára hasznos és felejthetetlen emlékeket rejt magában ez az alkalom, és a hét végére megannyi tudással és tartós barátságokkal gazdagodva térhetnek majd haza a diákok. A tanulmányaik terén sikereket és tudásvágyat kívánt minden diák számára.

A háromszor háromnapos programsorozat további két alkalmát február 25–27-én, valamint március 4–6-án rendezik.

A tehetséggondozó hétvége alatt a gyerekek utaztatását és étkeztetését a „GENIUS” JA biztosítja. A program megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosának közbenjárásával.

K. K.