Közgyűlés a KMKSZ Csapi Alapszervezetében

2022. február 20., 15:42

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Csapi Alapszervezete február 19-én tartotta meg éves közgyűlését a Szövetség ungvári járási rendezvénytermében.

A gyűlést Balogh Lívia alapszervezeti elnök – aki egyben a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke is – nyitotta meg, aki a 2021-es évet összefoglaló beszámolójában emlékeztetett: a karantén okán bevezetett korlátozások miatt nem valósulhattak meg a megszokott rendezvények, azonban számos alkalmat, a szabályok betartásával, ennek ellenére sikerült megszervezni. Az elmúlt évet egy disznótorral kezdték, majd a nemzeti összetartozás napjához tűzgyújtással csatlakoztak, valamint ekkor került sor több mint egy év kihagyás után az első nagyobb rendezvényre, az „Idegenben keserűbb a sírás” című előadás csapi premierbemutatójára. Az év második felében vendégszerepelt Csapon a Radnóti-díjjal kitüntetett Tóth Péter Lóránt versvándor, aki a Radnóti nyomában című előadói est keretében mesélte el személyes tapasztalatait egy közel 850 kilométeres gyalogútról, valamint Kész Barnabás történész és néprajzkutató, aki a huszárkorról tartott előadást a fiataloknak. Az év végéhez közeledve a testvértelepülésekkel való összetartozást szimbolizálva almafákat ültettek, valamint adventre készülődve kézműves foglalkozást szerveztek. Az alapszervezet képviseltette magát számos járási, megyei és magyarországi rendezvényen, illetve az éves megemlékezéseket is megtartotta.

Emellett részletesen felvázolta az aktuális geopolitikai helyzetet, majd hangsúlyozta: „A mi célunk itt, Kárpátalján az építkezés, és annak a nemzeti egységnek a megőrzése, mely Magyarországot és minden határon túli régió – beleértve a diaszpórát is – magyar közösségeit egyre erősebbé teszi, erősíti iskoláinkat, óvodáinkat, intézményeinket, az egészségügyi ellátást. Ezt a gondviselést tapasztaljuk mi is az elmúlt évtizedben a magyar kormány részéről”. Ennek kapcsán Balogh Lívia kiemelte a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola felújítására előirányozott 500 millió forint összegű magyarországi támogatást. Fontosnak tartotta továbbá aláhúzni, hogy a különböző támogatások a helyi magyarokon kívül minden más nemzetiségű polgárt egyaránt szolgálnak, hiszen példának okáért ugyanabba a korszerűen felújított és felszerelt óvodába járnak a magyar és ukrán gyerekek is.

„Próbáljunk meg higgadtak maradni, tenni a dolgunkat mindenki a maga szintjén, tartani egymással a kapcsolatot, s mindenképpen tervezzünk és cselekedjünk a jövőt illetően” – húzta alá beszámolójának végén Balogh Lívia, majd köszönetet mondott a magyar kormány folyamatos kiállásáért és támogatásáért.

Ezt követően Balogh Oszkár ismertette az ellenőrző bizottság beszámolóját, Belovics Lena, az alapszervezet nyugdíjasklubjának elnöke pedig felolvasta a klub működésének és az elmúlt évet bemutató beszámolóját.

Balogh Oszkár ezután beszélt a Csapi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának munkájáról, a kistérséget, valamint annak költségvetését érintő ügyekről.

A KMKSZ Csapi Alapszervezetének munkáját a tagság megfelelőnek minősítette.

A közgyűlés végén elénekelték a Himnuszt, majd Balogh Lívia köszönetet mondott az elmúlt évek munkájáért és reményét fejezte ki az elkövetkező időszak eredményességét illetően.

CsA