Gyermektartásdíj behajtása a külföldön élő apától

2022. február 22., 19:55 , 1097. szám

„Kérem, írja meg, hogyan hajtható be a gyermektartásdíj a külföldön élő apától.”

– Az az egyszerűbb eset, ha a külföldön élő (vagy hazaköltözött külföldi állampolgárságú) szülő rendelkezik valamilyen tulajdonnal Ukrajna területén. Ilyenkor ugyanis mód van rá, hogy a vagyontárgy elárverezésével kiegyenlítsék a gyermektartásdíj terén felhalmozódott tartozást. Ez a végrehajtók feladata a végrehajtási eljárás keretében, amely rendszerint a bíróság határozata vagy a közjegyző végrehajtási bejegyzése alapján indul meg (ön döntheti el, hogy állami vagy magánvégrehajtókhoz fordul-e). Vagyis az anyának a bírósághoz kell fordulnia igényével. Javasolnám, hogy bízzon meg ügyvédet az ügyintézéssel. Ennek a megoldásnak természetesen feltétele, hogy előzőleg a bíróság határozatával tartásdíjfizetésre kötelezze a gyermekétől külön élő szülőt, vagy a szülők közjegyző által hitelesített szerződésben állapodjanak meg a tartásdíjfizetésről – vagyis rögzítve legyen a tartásdíjfizetési kötelezettség.

Sokkal nehezebb behajtatni a tartásdíjat, ha az adós külföldön tartózkodik, s Ukrajnában nem rendelkezik sem jövedelemmel, sem vagyonnal.

Ilyenkor két lehetősége van az anyának:

1. Ha Ukrajnában bíróság határozott a tartásdíj behajtásáról, fordulhat az adós lakóhelye szerinti ország illetékes hatóságához (ez általában a bíróság) az ukrán bíróság határozatának elismerése és végrehajtása iránti kérelemmel.

2. Fordulhat az adós lakóhelye szerinti ország illetékes hatóságához (bíróság), tartásdíj megítélését kérve.

Készüljön fel rá, hogy a hasonló eljárások rendkívül összetettek, időigényesek és költségesek. A siker általában nagyban függ attól, létezik-e jogsegélyszerződés Ukrajna és az adott ország között polgári ügyekben, illetve miként rendelkeznek az adott ország törvényei a tartásdíjról, annak behajtásáról.

A Magyar Köztársaság és Ukrajna között például 2002 óta él a polgári ügyekben történő kölcsönös jogsegélyről kötött szerződés.

hk