KMKSZ alapszervezeti közgyűlés Badalóban

2022. február 22., 13:06

Február folyamán az aktuális járványügyi szabályok betartásával zajlanak megyeszerte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteinek közgyűlései, amelyeken a legfőbb kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet helyi vezetői beszámolnak az adott közösségben az elmúlt időszakban elvégzett munkáról, rendezvényekről, és szót ejtenek az előttük álló feladatokról.

A 350 fős KMKSZ-tagságot számláló Badalóban február 19-én került sor az eseményre a Petőfi Sándor nevét viselő helyi kulturális központban.

Jakab Lajos alapszervezeti elnök, miután köszöntötte a szép számban összegyűlt tagokat, örömének adott hangot, hogy a helyi intézményvezetőkön kívül az elöljárói hivatal képviselői, a település kistérségi képviselője, és a református gyülekezet lelkipásztora is megtisztelte az eseményt jelenlétével.

Miután egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a 2021 során elhunyt tagtársakról, a KMKSZ helyi első embere beszámolójában elmondta, hogy a hullámzó járványügyi helyzet ellenére sikerült megtartani azokat a rendezvényeket, amelyeket beterveztek. A településen hűen ápolják Petőfi Sándor emlékét, akinek január 1-jei születésnapjáról, illetve a március 15-i eseményekről is rendszeresen megemlékeznek a róla elnevezett emléktáblánál. Ezenkívül a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban is rendszeresen adakoznak a helyi gazdálkodók (az eseményen adták át a 2021 során búzaadományozásban részt vevő gazdáknak a köszönő okleveleket), illetve nem feledkeznek meg novemberben a sztálini áldozatokra történő főhajtásról sem. Emellett az alapszervezet tavaly köszöntötte Kárpátalja legidősebb magyar költőjét, a Tisza-parti településen élő 80 éves Ferenczi Tihamért, illetve a magyar kultúra napját is méltatták.

A badalóiak Jakab Lajos javaslatára kéréssel fordulnak a KMKSZ megyei vezetéséhez, hogy a 200 éves évfordulóra való tekintettel, a 2023. január 1-i Petőfi-megemlékezést vegyék fel a KMKSZ megyei rendezvényei közé.

A közgyűlésen – a KMKSZ ajándékaként – egy-egy magyar zászlót vehettek át a helyi intézményvezetők, hogy az elkövetkezőkben bátran tegyék azokat ki az általuk vezetett intézményekre, ezzel is hirdetve a helyi magyarság nemzetéhez való ragaszkodását.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke beszámolójában köszönetet mondott a magyar államnak a sokoldalú támogatásért, melynek révén az elmúlt években több mint száz kárpátaljai közintézmény felújítását és megépítését segítették, illetve a szülőföldön való maradás lehetőségét támogatták.

A KMKSZ Badalói Alapszervezetének közgyűlését a Szózat és a nemzeti imánk eléneklése foglalta keretbe.

(felvégi)