A világ elítéli az orosz lépést

2022. február 22., 20:05 , 1097. szám

Az orosz állami televízióban még el sem hangzott Vlagyimir Putyin beszéde, amikor az orosz elnök telefonon tájékoztatta döntéséről Olaf Scholz német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt. A világ országainak vezetői így azonnal reagálhattak Moszkva lépésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös közleményben ítélte el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a szakadár „köztársaságok” haladéktalan elismerését. Az MTI által idézett közleményükben hangsúlyozták: a lépés a nemzetközi jog és a minszki megállapodások jelentős megsértését jelenti. Az Európai Unió a jogellenes cselekményben részt vevőkkel szembeni szankciókkal fog reagálni. Az EU ismételten kijelenti, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül – hangsúlyozták az uniós vezetők.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn este egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, és egyértelművé tette, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára közleményében kijelentette, a „köztársaságok” elismerése aláássa Ukrajna önállóságát és területi egységét, erodálja a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására irányuló erőfeszítéseket, és megsérti a minszki megállapodásokat, amelyeknek Oroszország is részes fele.

„Elítélem Oroszország azon döntését, hogy elismeri az önjelölt »Donyecki Népköztársaság« és »Luhanszki Népköztársaság« függetlenségét” – fogalmazott Stoltenberg.

A főtitkár hangsúlyozta: a NATO támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül. A szövetségesek a lehető leghatározottabban sürgetik Oroszországot, hogy válassza a diplomácia útját, és haladéktalanul hagyjon fel a csapatösszevonással Ukrajna területén és környékén, továbbá vonja ki haderejét Ukrajnából a nemzetközi kötelezettségvállalásainak megfelelően – tette hozzá Stoltenberg.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke még keddre virradóra szankciókat vezetett be a szakadár „köztársaságok” ellen – közölte a Fehér Ház. A szankciók megtiltják az Egyesült Államok polgárainak új befektetéseit és pénzügyi tevékenységét a megszállt kelet-ukrajnai területeken, bármely áru, szolgáltatás vagy technológia behozatalát ezekről a területekről az Egyesült Államokba, valamint az áruk, szolgáltatások vagy technológiák közvetlen vagy közvetett exportját az Egyesült Államokból a szakadár „köztársaságokba”.

A Biden által aláírt szankciós rendelet kimondja, hogy a szakadár államképződmények Oroszország általi elismerése ellentétes Moszkvának a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeivel, és „további fenyegetést jelent Ukrajna békéjére, stabilitására, szuverenitására és területi integritására, miáltal rendkívüli veszélyt jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára és külpolitikájára” – írja a Fehér Ház álláspontját ismertető Ukrajinszka Pravda.

Boris Johnson brit miniszterelnök valós lehetőségnek tekinti az Ukrajna elleni orosz inváziót „a következő órákban és napokban”. A londoni kormányfői hivatal keddi tájékoztatása szerint Johnson ezt a véleményét az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel tartott hétfő éjjeli telefonos megbeszélésén fejtette ki. Az MTI szerint Johnson erőteljesen elítélte Putyin lépését, kijelentve: a fejlemény nyomán működésképtelenné váltak a kelet-ukrajnai válság rendezését szolgáló minszki megállapodások és az egész minszki folyamat. Johnson tájékoztatta az ukrán elnököt arról is, hogy a brit kormány már felvázolt olyan szankciókat, amelyek célkeresztjében az Ukrajna területi integritásának megsértéséért felelősök állnak, és ezek az intézkedések már kedden érvénybe lépnek.

Annalena Baerbock német külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza az ideiglenesen megszállt területek függetlenségének elismeréséről szóló határozatát, és térjen vissza a konfliktus diplomáciai és politikai rendezésének útjára a minszki megállapodásoknak megfelelően – írja a Jevropejszka Pravda a tárcavezető nyilatkozata alapján. „A kelet-ukrajnai szeparatista önjelölt »népköztársaságok« mai elismerése Putyin elnök által a nemzetközi jog kirívó megsértése és súlyos csapás a konfliktus békés és politikai megoldására irányuló minden jelenlegi diplomáciai erőfeszítésre” – áll a nyilatkozatban.

(hk)