Hivatalosan is megnyílt a Monarchia étterem

A gasztronómia a kultúránk része

2022. február 25., 20:02

Hivatalosan is megnyílt Munkácson a Monarchia étterem a Munkácsy Mihály Magyar Ház épületében. Február 23-án egyúttal ünnepélyesen leleplezték az épület lépcsőházában Kopriva Attila és Volodimir Pavljuk Munkácsi Mihályt ábrázoló mellszobrát is.

Rácz Mihály nyírbátori vállalkozó, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend nagymestere elmondta, hogy a Munkácsy Mihály Magyar Ház igazgatójának, Tarpai Józsefnek az ösztönzésére nyitott éttermet Munkácson. Feleségével, két lányával és fiával jelent meg az étterem ünnepélyes megnyitóján, akik hozzá hasonlóan mindannyian vendéglátós szakemberek. Elmondta, hogy a konyhában Huszár Tibor mesterszakács és állandó segítője, Szikszai Zsolt dolgozik a kárpátaljai munkatársakkal közösen. Huszár Tiborékról tudni kell, hogy a magyar Bocuse d’Or szakácsverseny, a Magyar Királyi Szakácsok és most a Magyarország Étele verseny döntőjében is ott voltak, pontosabban az utóbbi esetében lesznek, március 19-én. A most megnyíló Monarchia étterem célja pedig az lesz, hogy az igazi magyar ízeket bemutassák, ötvözve azt a legkorszerűbb gasztronómiai technológiákkal. Rácz Mihály bemutatta az ízlésesen berendezett éttermet, a korszerű konyhát, illetve elmondta: „Nagy tisztelettel várjuk önöket az éttermünk mellett a később megnyíló Bistróban és a grillterasz jellegű kerthelyiségünkbe is. Megállapodásunk alapján a magyar ház rendezvényeinek ellátásában is aktívan részt kívánunk venni. Nagy tisztelettel vennénk, ha minél többen meglátogatnának bennünket – invitált mindenkit Rácz Mihály.

Egyúttal a Munkácsy Mihály Magyar Ház lépcsőházában leleplezték, a város nagy szülöttének, Munkácsy Mihálynak a mellszobrát. A Kopriva Attila és Volodimir Pavljuk által megalkotott mellszobrot már korábban felállították, de csak most, a nagy festő születésének 178. évfordulója alkalmából avatták fel.

Tarpai József, a magyar ház igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy a szobor és a Monarchia étterem átadását összekötötték. Így első ízben a rendezvényükre érkező vendégek számára az ételeket már az épület konyhájában készítették. Hangsúlyozta, nagyon örül annak, hogy Rácz urat megtalálták, hisz egy magyar házba egy magyar étterem dukál. Sajnos a Munkácsy Mihály név már foglalt volt, hisz így hívják az épület melletti éttermet, ezért az 1912-ben, az Osztrák–Magyar Bank munkácsi székházának épült, patinás épületben létrehozott étterem a Monarchia étterem nevet kapta. Az igazgató elmondta, hogy az épületben helyet kapott az OTP Bank helyi fiókja, bérelhető irodák, vállalkozásokat segítő inkubátorház, kulturális célokat szolgáló díszterem, képzőművészeti kiállítótér és két apartman is van. Amennyiben tavasszal átadják a Bistrót, egy négyzetméternyi szabad terület sem marad a magyar házban. Reményeik szerint a ház még sok fontos rendezvénynek lesz az otthona – hangsúlyozta az igazgató.

Kuti László ungvári magyar konzul is köszöntötte a jelenlévőket. „Az az összeg, amibe az épület megvásárlása és teljes körű felújítása került, reményeink szerint új lehetőséget nyit az ukrán–magyar kapcsolatokban is. Ha így lesz, ez egy bőven megtérülő befektetés nemcsak a magyarok, hanem egész Kárpátalja, sőt Ukrajna számára is” – emelte ki a magyar diplomata.

Ivan Manyak, Munkács polgármesterének tanácsadója köszönetet mondott az épület felújításáért és az új étterem megnyitásáért ebben az Ukrajna számára nehéz időszakban.

Az alkotók közül Kopriva Attila képzőművész kifejtette, számukra nagy megtiszteltetés volt, amikor felkérést kaptak a szobor megalkotására. Kiválasztottak egy olyan fotót, amely nem hasonlít az eddigi Munkácsy-szobrokra. A szoborral igyekeztek azt is kifejezni, hogy a nagy festőművész amellett, hogy karizmatikus egyéniség volt, egy boldog, örömteli egyéniségként ismerték kortársai.

A mellszobrot megáldotta Lucsok Miklós római katolikus püspök, valamint Gulácsy Dániel református lelkész is.

A szoboravatást követően a vendégek a Monarchia étteremben állófogadáson vettek részt.

Az eseményen a kárpátaljai magyar közélet számos ismert alakja tette tiszteletét. Gulácsy Géza megyei képviselő, a KMKSZ alelnöke tudósítónknak elmondta: „A mai nap Munkács egy újabb gasztronómiai egységgel lett gazdagabb. A gasztronómia nem merül ki csak az étel puszta elkészítésében, az a kultúránk szerves része. Amikor elfogyasztjuk az ételeket, abba beletartozik az a környezet is, ahol elfogyasztjuk, beletartoznak azok az emberek, akikkel közben eszmét cserélünk. Ezek mindig pozitív irányba hangolhatják az ember lelki állapotát. Reméljük, hogy a Monarchia étterem méltóképpen fog működni, és Munkács magyarsága tud majd itt találkozni, beszélgetni, és reméljük, hogy megtalálja számítását a tulajdonos is, valamint mi, fogyasztók is” – összegezte az étterem nyitása kapcsán gondolatait a KMKSZ alelnöke.

Badó Zsolt