Folyamatosan érkeznek a segélyek Kárpátaljára

2022. március 8., 16:27 , 1098. szám

Kárpátalja egyre több ideiglenes menekültet fogad az arra kijelölt helyeken. A Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulásához (KHÖT) folyamatosan érkeznek az információk, amelyek alapján a szervezet koordinációs csoportja azon dolgozik, hogy minden önkormányzat el legyen látva és fel legyenek készülve a rászorulók fogadására.

Rezes József tudósítónknak elmondta: „Most értünk el arra a pontra, amikor már fokozódik a helyzet. Hiszen az ideiglenesen Kárpátaljára áttelepültek száma folyamatosan növekszik. Ezeknek az embereknek az ellátása az önkormányzatok vállára hárul. Ebben próbálunk segíteni számukra, a magyar vonatkozású önkormányzatokban gyakorlatilag több ezer regisztrált, hivatalosan nyilvántartott személy van, akiknek a többsége gyerek és nő. Ennek a számnak a tízszerese, akik nem regisztráltak és a magánszektorban szálltak meg” – fogalmazott Rezes József, a KHÖT vezetője.

A szervezet igyekszik felmérni azt is, hogy a kárpátaljai önkormányzatokban milyen krónikus betegek vannak, kik azok, akik külföldről igyekeztek eddig beszerezni a gyógyszereiket, és most ezt nem tehetik meg.

A segélyszállítmányok folyamatosan érkeznek Kárpátaljára és Belső-Ukrajnába. A KHÖT állandó kapcsolatot tart a kistérségek polgármestereivel, akik rendszeresen jelzik igényeiket számukra. „Előbb-utóbb Kárpátalján is felmerül majd az élelmiszerhiány, ezért ki kell dolgoznunk egy olyan rendszert, mely által hatékonyan tudunk kommunikálni a lakossággal. Ezen igények felmérésében és koordinálásában próbáltunk meg közösen gondolkodni a megyei segélyszervezetekkel és egyházi vezetőkkel. A KHÖT tagságába tartozó kistérségeket a megyei szinten történő tanácskozásokban mi fogjuk képviselni, s igyekszünk mindent megtenni azért, hogy senki se érezze azt, hogy magára maradt” – mondta el Rezes Károly.

TV21/EV