Magyarország erején felül igyekszik segíteni

2022. március 8., 16:43 , 1098. szám

Egy hét alatt Ukrajnából már több mint 150 ezer, a háború elől menekülő ember érkezett Magyarországra, akiket kiválóan megszervezett ellátórendszer fogad az öt határátkelőhely mindegyikén. Nagy szükség is van a segítségre, hisz sokan szinte semmit nem tudtak magukkal hozni, nem beszélnek idegen nyelveket, és lelkileg is megviselte őket az, amit át kellett élniük. Magyarország – a magyar kormány, a segélyszervezetek, önkormányzatok, vállaltok és magánszemélyek egyaránt – megható elszántsággal a menekültek befogadásán és ellátásán túl az Ukrajnában maradt, de a háború miatt nélkülöző lakosságon is igyekszik segíteni. Írásunkban a támogatások közül emeltünk ki néhányat, a teljesség igénye nélkül, hisz mindennap újabb és újabb szállítmányok jönnek át a határon, az anyaországból.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere február 27-én a Záhony–Csap határ­átkelő ukrán oldalán több mint 28 tonna tartós élelmiszer és higiéniai cikkekből álló adományt, valamint Kárpátalja kormányzójának kérésére 100 ezer liter üzemanyagot adott át a megyei vezetésnek. Az adomány értéke közel 14 millió forint volt. Szijjártó Péter Viktor Mikita kárpátaljai kormányzóval folytatott megbeszélése után közös sajtótájékoztatójukon bejelentette, hogy minisztériuma még aznap újabb 1 millió eurót bocsát az Ökumenikus Segélyszervezet rendelkezésére a következő segélyszállítmány összeállításához.

A határszemlét tartó Orbán Viktor magyar miniszterelnök felesége, Lévai Anikó az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként Kárpátaljára is átjött, hogy a saját szemével lássa az itt élők és a háború elől menekültek helyzetét. A miniszterelnök feleségének látogatásáról nem tájékoztatták a sajtót, ugyanakkor az Indexnek később elmondta, mit tapasztalt megyénkben, ahol menekültszállásokon is megfordult. Elmondta, hogy szerinte mire van leginkább szükségük a menekülteknek, de azt is elárulta, anyaként mélyen megérintette a bajbajutottak, édesanyák és gyermekek helyzete.

Március 4-én a Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként Novák Katalin köztársaságielnök-jelölt négy magyarországi egyházkerület püspökével együtt látogatott Kárpátaljára, hogy felmérjék a helyi lakosság és a hozzánk érkezett belső-ukrajnai menekültek helyzetét. A Kárpátaljai Református Egyházkerület vezetőivel és lelkészeivel közös istentiszteleten vettek részt a beregszászi református templomban, majd beregszászi sokgyermekes családokat és egyedülállókat keresett fel a magyar köztársaságielnök-jelölt, valamint ellátogatott a háborús menekültek számára létrehozott egyik menekültszállásra. Valamennyi helyszínen segélycsomagokat nyújtott át a rászorulóknak. Végezetül a Kárpátaljai Református Egyház diakóniai központjának pékségében az ott dolgozókkal együtt készített kenyeret, amelyet ugyancsak a nehéz sorsú emberek kaptak meg.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a határ magyar oldalán tett látogatását követően a Beregszász melletti Asztélyba is ellátogatott március 6-án, a határ ukrajnai oldalán ugyanis magyar kormánytámogatással működtetnek a nap 24 órájában nyitva tartó Segítségpontot, amelynek a munkájáról tájékozódott. A kormányszóvivő felkereste azt a pavilont, ahol az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai szendvicseket, meleg teát készítenek a határátkelésre váró háborús menekültek számára. Gerevics János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének vezetője arról tájékoztatta a kormányszóvivőt, hogy a Segítségponton még ivóvizet, gyümölcsöt, csokoládét és bébitápszereket is kaphatnak az utazók. Valamint melegedősátort is felállítottak számukra. Tapasztalatait összegezve Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy folyamatosan fejlesztik a Segítségpontot, ahol a melegedősátor mellett napokon belül felépül egy a tisztálkodásra lehetőséget biztosító vizesblokk is, ami eddig hiányzott a határátkelő ukrán oldalán. „A legszükségesebbek mellé jó szót is kapnak – ami most a legfontosabb. A szinte egy szál ruhában menekülőkre, itt, ahol már biztonságban vannak, rázuhan az a lelki teher, amit útközben talán fel sem dolgoztak” – mondta a magyar kormány által a menekültek ellátásának megszervezésével megbízott Szenkirályi Alexandra.

Március 8-án érkezett meg Kárpátaljára a magyar kormány 10 kamionnyi segélyszállítmánya. Vargha Tamás államtitkár a Záhony–Csap határátkelőhelyen elmondta, hogy a háború kitörése után a magyar kormány egy 850 millió forintos segélyakcióról döntött, amelynek első tíz kamionja megérkezett Kárpátaljára. A tíz kamion 214 raklapot jelent, nyolcvan százalékában tartós élelmiszert, húsz százalékban pedig tisztító- és fertőtlenítőszert – mondta el a sajtónak az államtitkár. A mostani szállítmányt újabbak követik majd. A segélyek célba juttatását az Ökumenikus Segélyszervezet vállalta.

A kormány mellett vállalatok, állami hivatalok, minisztériumok, szervezetek, egyesületek és magánszemélyek is gyűjtéseket szerveztek a háború miatt nehéz helyzetbe került ukrajnai emberek számára. A magyarországi segélyszervezetek folyamatosan szállítanak a menekültek ellátásához szükséges termékeket. Kárpátaljára megérkeztek a magyarországi testvértelepülések adományai is. A teljesség igénye nélkül: a Fejér megyei Csókakőről Nagymuzsaly­ba érkezett az első célirányos adomány, igaz, akkor még a beregszászi járási településen kijelölt menekültszálláson nem voltak ideiglenes áttelepültek, viszont a szállítmánynak köszönhetően el tudták látni élelemmel a magányos időseket, és felkészülhettek az orosz agresszió elől a településre érkezők fogadására.

A Fejér megye északi részén található Bicske városából egy busznyi segélyszállítmány érkezett Csapra. A kárpátaljai és a magyarországi két kisváros 2016 óta ápol testvértelepülési kapcsolatot. A rakomány tartós élelmiszert, ruhákat és higiéniai cikkeket tartalmazott. A csapi magyar közösség a helyi katolikus és református egyházzal közösen jelölte ki azokat a családokat, akiket támogattak a segélyszállítmányból.

Folyamatosan érkeznek újabb segélyszállítmányok vidékünkre a magyarországi testvértelepülésekről, Bacskai József ungvári magyar főkonzul pedig folyamatosan kapcsolatban van Viktor Mikitával, a Kárpátaljai Katonai Közigazgatás vezetőjével, hogy a kéréseknek megfelelően tudjanak a háborús nehézségekkel küszködő országunknak célirányosan segítséget nyújtani. Közben Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma segítette a kárpátaljai magyar származású hősi halottak családját, a támogatást a gyászoló hozzátartozók Magyarország Ungvári Főkonzulátusán vették át.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország minden segítséget megad az ukrajnai menekülteknek és a Kárpátalján élőknek, de egyúttal figyelmeztetett: „Amit most látunk, az a krízisnek, ennek a válságnak az eleje.”

dózsa