A Rákóczi-főiskola a kezdetektől segít a menekülteken

2022. március 8., 13:19 , 1098. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) a háború kezdete óta fogadja intézményeiben az Ukrajna más régióiból érkező menekülteket. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke a háború elől menekülő emberek elszállásolásához szükséges kitartó munkáról, valamint a főiskola és programjának támogatási lehetőségéről beszélt a TV21 Ungvár stábjának.

A beregszászi főiskola elnöke szerint a jelenlegi helyzetben nagy felelősség hárul az ország nyugati területein élőkre, akik átlátták a helyzet súlyosságát és segítő kezet nyújtottak azoknak az embereknek, akik menekülnek és az életüket féltve vidékünkre érkeztek. Miután a diákokat először átvezették online oktatásra, majd ezt követően néhány nap múlva elrendelték a rendkívüli szünetet, az intézmény vezetősége elhatározta, megnyitják a kollégiumaikat a háború elől menekülők előtt. Előbb azonban fel kellett szerelni ezeket a helyeket, hiszen a kollégiumban bár vannak ágyak és matracok, a diákok általában a saját párnájukat, paplanjukat és ágyneműjüket használják.

„Elsősorban értesítettünk minden olyan testvérintézményt, amelyekkel kapcsolatban állunk, sőt a minisztériumot is, hogy szívesen fogadjuk azokat, akik jönni akarnak. Jöttek is, s most több mint 150-en laknak a főiskola kollégiumaiban” – mondta Orosz Ildikó.

A főiskolához tartozó Egán Ede Szakképzési Centrum tiszapéterfalvai és nagydobronyi kollégiumait, valamint a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola nagydobronyi részlegét szintén átadták a helyi vezetőségnek. Ezeken a helyeken jelenleg is telt ház van.

„Bizony az ember szíve hasadt meg, amikor olyanokat is láttunk, hogy kisgyermekkel jönnek, alig egyéves gyerekkel. Sok a kicsi gyerek az anyákkal, ezért fel kellett készülnünk arra, hogy gyermeksarkot rendezzünk be” – fogalmazott Orosz Ildikó. Eszközöket kellett vásárolni a konyhára, de ezen a héten már beindították a büfét, ahol még kedvezményes áron juthatnak hozzá az élelemhez, azonban amint kifogy a készlet, valószínűleg ingyenes lesz az ellátás, „amire még nem vagyunk felkészülve, most foglalkozunk vele”.

Az elnök asszony hangsúlyozta, hogy mindenki teszi a dolgát a maga módján, például a mindkét nyelven jól beszélő tanárok és a diákok a fordításokban, a háttérmunkában segítenek, valamint tolmácsolnak az ukrán–magyar határátkelők mindkét oldalán.

„Reménykedünk, hogy a béke hamarosan megszületik, és nem lesz hosszú távú ez a szembenállás. A tapasztalat jelenleg az, hogy egyre több menekült érkezik, és mindennap kapunk újabb híreket is, melyek szerint újabb menekültek érkeznek éjszaka is hozzánk” – közölte Orosz Ildikó.

A II. RF KMF egy autóbuszt adott át Beregszászi Járási Személyzeti és Szociális Támogatási Központnak a helyi területvédelmi egység munkájának segítése céljából. „Mi nem vagyunk az a cég vagy olyan szervezet, amely humanitárius segélyek fogadására, osztására jogosult, illetve logisztikailag sem vagyunk felszereltek erre, ezért a nyíregyházi Kárpátaljai Magyar Felsőoktatásért és Közoktatásért Alapítványnál nyitottunk egy alszámlát, ahová várjuk azon emberek adományait, akik szeretnék támogatni azt a programot, melyet mi itt megvalósítunk, s amiből majd valószínűleg tudjuk fedezni a pluszköltségeket, kiadásokat, mert egyre több tányérra, edényre, ágyneműre van szükség. Ha beindul az ingyen konyha és arra is szükség lesz, akkor azt is fedezni kell. Ez az alapítvány fogadja az 1%-ot is azoktól a magyar állampolgároktól is, akik adójukból szeretnék támogatni a főiskolát és annak programjait” – tette hozzá Orosz Ildikó.

Az Ungvári járásban található Nagydobronyba eddig már több mint kétszáz, a háború miatt otthonát elhagyó személy érkezett. A főiskola a település vezetőségének rendelkezésére bocsátotta a tulajdonában lévő épületeket, melyeket ideiglenes menekültszállókká alakítottak át. Nagydobronyban jelenleg három olyan, a főiskola tulajdonában lévő épület fogadja a menekülteket, ahol felszerelt konyha és tisztálkodásra alkalmas helyiség is van.

Nagy Ferenc, a Nagydobronyi kistérség polgármestere kiemelte: „Nagydobronyban négy helyszínen fogadjuk a menekülteket, ebből hármat a főiskola bocsátott rendelkezésünkre. Itt összesen 130 főt tudunk elhelyezni. A főiskola nélkül nagy gondban lennénk, s a menekültek sem ilyen körülmények között lennének elszállásolva.” Az összefogásnak köszönhetően a településen egyelőre van elég önkéntes, azonban aki szeretne, bátran csatlakozhat a későbbiekben hozzájuk.

TV21 Ungvár/CsA