Tíz sportág 1 200 sportolója Budapesten – ilyen volt a XIII. KEK

2022. március 11., 12:32 , 1099. szám

Idén már a 13. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK) rendezte meg a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) társszervezésében. Az eseményen a budapesti és vidéki egyetemek mellett több csapat érkezett Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről.

Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke a díjátadón kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben válságok sora nehezítette a mindennapjainkat. A 2019-ben felbukkant koronavírus-járvány után most háború dúl a szomszédunkban, azonban a KEK-en részt vevő fiatalok mégis évről évre megmutatják, hogy a sport ezekben az időkben is különleges összetartó és közösségformáló erővel bír.

A multisportesemény az asztalitenisz, kosárlabda, röplabda, labdarúgás, futsal mellett idén először egészült ki teqball-, darts-, e-sport- és sakktornával.

Az esemény egyik kiemelt programja a szombati II. KEK Run volt, melynek fő támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A több száz részt vevő futó között rajthoz állt többek között Becsei András, az OTP Bank Budapesti Régiójának ügyvezető igazgatója, Juhász Péter, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára, Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke, valamint Kazi Tamás, a Fradi sportolója, 34-szeres magyar válogatott középtávfutó, olimpikon. A mezőnyt dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora indította útjára. A versenyt 5,5 km-en és 10 km-en a férfiaknál Kovács Attila (Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület – SZoESE), a nőknél 5,5 km-en Tóth Dorka Sára, míg 10 km-en dr. Kovács Éva, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója nyerte.

A 2022-es torna az ELTE–BEAC Pluhár István Labdarúgópályán kezdődött, egy ikonikus BEAC–KEK Felvidék válogatott párharccal. A rangadót a KEK Felvidék válogatott nyerte 6-3-ra.

A kosárlabdatornán a nőknél a Budapesti Corvinus Egyetem, míg a férfiaknál az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) sportolói állhattak a dobogó legfelső fokára. Az 5. alkalommal megrendezett röplabdatornán a nőknél szintén az ELTE bizonyult a legjobbnak, míg a férfiaknál a Szegedi Tudományegyetem, mix kategóriában pedig a Budapesti Corvinus Egyetem zsebelte be az első helyezésért járó vándorkupát. Az öregdiákoknál az erdélyi Villám Kolozsvár csapata aratott fényes sikert.

A futsaltorna döntőjének kezdőrúgását Pánczél Károly végezte el. A döntő mérkőzést a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az ELTE játszotta.

Mindkét csapat keményen védekezett a döntőben, így a tiszta játékidő nem hozott eredményt. A 0-0-val zárult rendes játékidőt követően a kupa sorsa tizenegyespárbajjal dőlt el, ebben az ELTE csapata bizonyult jobbnak.

A félidőben a Ludovika SE és a BEAC cheerleader csapatai szórakoztatták színes bemutatóikkal a közönséget.

A díjátadón Pánczél Károly mellett közreműködött dr. Kovács Gábor dandártábornok, az NKE Rendészettudományi Karának dékánja, Rósa Henrik korábbi válogatott labdarúgó, az NKE Campus Igazgatóságának főigazgatója, Juhász Péter, a MEFS főtitkára, Vasák Bertalan, a Budapesti Röplabda Szövetség elnöke, Kaszás Attila, a  VIWA Vitaminwater ügyvezetője, Bitera Mónika, az MVM CEEnergy kommunikációs csoportvezetője, továbbá Horváth Bernadett és Böröndy Vivien, a Ludovika Csata kosárlabdacsapatának válogatott játékosai.

A hagyománnyá vált jótékonysági gyűjtést idén is megtartották a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáinak szervezői. A kupán részt vevők nehéz körülmények között élő kárpátaljai gyermekeket támogatnak idén is, így a Tiszaújlaki 2. Számú Széchenyi István Középiskola diákjai számára gyűjtöttek sportfelszereléseket és adományokat.

A multisportesemény támogatói a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Ferencvárosi Torna Club, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az MVM CEEnergy, az OTP Bank, a BÁV Zrt., a Rákóczi Szövetség, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Communitas Alapítvány, a Decathlon, az ELTE Online, a Ludovika-FCSM Csata Kosárlabda, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, az MLSZ Budapesti Igazgatósága, a Budapesti Röplabda Szövetség, a Magyar Röplabda Szövetség, a Magyar Sakkszövetség, a Nemzetközi Teqball Szövetség, a Magyar E-sport Szövetség, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, az ELTE és az NKE Hallgatói Önkormányzata, a Budapest Cowbells, a VIWA Vitaminwater, a TrollFoci, a Joma, valamint a Mayer Pincészet voltak.

A KEK Run főtámogatója 2022-ben is az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. volt, további kiemelt támogatói pedig a VIWA Vitaminwater, valamint a Manna ABC.

A soron következő 14. KEK 2023. március első hétvégéjén újból közös sportolásra hívja – határok nélkül – valamennyi magyar egyetem hallgatóit.

A 13. KEK-en készült valamennyi fotó hamarosan elérhető a KEK Facebook-oldalán.

A részletes eredmények itt találhatóak.