Kinevezték a beregszászi színház igazgatóját

Sin Edina: „Háborúban hallgatnak a múzsák”

2022. március 15., 12:34 , 1099. szám

Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke hivatalosan is kinevezte a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház megbízott igazgatóját. A tisztségre kiírt pályázaton nyertes Sin Edina eddig is a beregszászi színházi élet szervezésének egyik motorja volt, vitathatatlanul a legalkalmasabb személy a feladatra. A hadiállapot miatt jelenleg csak megbízott intézményvezetőket nevezhet ki a megyei tanács, ezt sürgősen meg kellett tennie, hogy a teátrum tovább működhessen. Kacsur András korábbi direktor még ősszel távozott az intézmény éléről, az azóta aláírási joggal rendelkező Birta Klaudia pedig szülési szabadságra megy.

A kinevezés hivatalos bejelentése meghitt és baráti társulati összejövetel keretében történt meg, ahol a megyei tanács elnöke, a társulati tagok és a színház munkatársai mellett jelen voltak még Orosz Ildikó és Barta József megyei képviselők, a KMKSZ megyei tanácsi frakciójának képviseletében.

Volodimir Csubirko bejelentette, hogy a hatályos törvények értelmében a megyei tanács mint fenntartó Sin Edinát nevezte ki a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház megbízott igazgatójává. Hangsúlyozta, hogy nehéz időkben is fontos odafigyelnünk kulturális intézményeinkre és azok működésére. E téren a legfontosabb, hogy rátermett vezető vezesse az intézményeket. A Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke örömteli­nek nevezte, hogy Kárpátalján magyarok is élnek, akiknek van színházuk, amely gazdagabbá teszi soknemzetiségű és sokvallású vidékünket. A sajtónak nyilatkozva a megyei tanács elnöke kiemelte: „A háború elől menekülni kényszerülő embereknek, a színházi társulatok tagjainak is érezniük kell, hogy nálunk biztonságban vannak. Látniuk kell, hogy itt a különböző nemzetiségű emberek közösen dolgoznak. Már régóta terveztük az új igazgató kinevezését, de a háborúval kapcsolatos teendők sok időt elvesznek a megyei tanácstól és a képviselőktől is. Ma ezt megtettük azért, hogy az igazgató támogathassa munkatársait, hogy mindenki láthassa, Kárpátalja Ukrajnának az a része, ahol stabilitás van. Itt együttműködnek és élnek a különböző nemzetiségek, segítik egymást, és most együtt segítik a menekülteket Kárpátalja-szerte. Csak harmóniában élve lehet béke az országban” – hangsúlyozta Volodimir Csubirko.

Sin Edina kinevezését követően elmondta: „Egy intézmény törvényes működéséhez elengedhetetlen, hogy hatáskörrel rendelkező vezetője legyen, ez hála Istennek a holnapi nappal kezdődően a beregszászi színházban megoldódik. Rendkívül nehéz helyzetben kell most vezetnem ezt az intézményt, a háború miatt nincsenek előadások, de igyekszünk tevékenyen tölteni a napjainkat. Az épületet átalakítottuk menekültszállóvá, ahová kijevi színházi szakembereket fogadtunk be. Az ő ellátásukkal vagyunk egész nap elfoglalva, de gondolunk a jövőre is, a színház újraindításának lehetőségeire. Bízunk benne, hogy Beregszászban minél hamarabb ismét előadással tudjuk nézőinket várni” – emelte ki a megbízott igazgató. Elárulta továbbá, hogy a társulat a jelenlegi háborús helyzet ellenére Petőfi Sándor A helység kalapácsa című komikus eposzát szeretné színre vinni Vidnyánszky Attila rendezésében, hisz a jövő év Petőfi-emlékév, amit szeretnének méltóképp megünnepelni. A premiert eredetileg április közepére tervezték.

A megbízott igazgató terveiről elmondta még: „Az eredeti elképzeléseinket most keresztülhúzta a háború. Alapvetően négy nagyszínpadi előadást és két tantermit terveztünk 2022-re. Van olyan monumentális, nagy díszletünk, amely teljes egészében el is készült. Nagy tervekkel vágtunk neki ennek az évnek, a koronavírust le tudtuk győzni, a háborút viszont nem. Háborúban hallgatnak a múzsák. A társulat hangulata sem megfelelő, és a nézők lelkiállapota sem olyan, hogy színházba járjanak. Most meg kell várnunk, hogy az ország helyzete rendeződjön, és az emberek a kultúrával is tudjanak foglalkozni. Azt gondolom, hogy majd a háborút követően egyre többen kapaszkodnak bele a színház adta kikapcsolódási és esztétikai lehetőségekbe, mert erre vágyni fognak az emberek. Nekünk ki kell várni, amíg ez bekövetkezik. Szerencsére a beregszászi társulat együtt maradt – ezt nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni. Mindenki maradni akar. Addig külföldi előadások vállalásával, akár az új előadásokat előkészítő próbafolyamattal megpróbáljuk átvészelni a mostani nehéz időket, és amint lehet, újra Beregszászban játszunk majd. Erre készülünk” – fogalmazott a beregszászi színház új megbízott igazgatója.

Egyébként a beregszászi színház a háború kitörése óta fogad be menekülteket. Elsősorban kijevi színházi embereket. Ottjártunkkor az épületben találkozhattunk a fővárosból jött színházigazgatóval, színházi menedzserekkel, színészekkel, dramaturggal, televíziós műsorkészítőkkel és családtagjaikkal, összesen 35 menekülttel. Az intézményben kulturált körülmények között kaptak szállást, minden alkalmas helyiséget ennek megfelelően alakítottak át.

Badó Zsolt