Beindult Kárpátalján az Egytálétel program

Hungary Helps – Magyarország segít

2022. március 17., 08:36 , 1100. szám

Elsőként 300 adag meleg ételt osztottak ki a magyar Miniszterelnökség finanszírozásában az ungvári vasútállomáson elszállásolt háborús menekültek között március 16-án. A magyar kormány többek között a Hungary Helps – Magyarország segít program keretében fogja támogatni Kárpátalján a helyi közösségeket, valamint a megyénkben tartózkodó belső menekülteket. A Hungary Helps – Magyarország segít program keretében már három támogatási forma is beindult: az Egytálétel program, a lisztfelhalmozási akció és a száraztésztagyártási akció – tájékoztatta a sajtót Kudlotyák Krisztina, a program kárpátaljai koordinátora.

A magyar kormány úgy értékeli, hogy Kárpátalján és egész Ukrajnában az ellátási láncok veszélybe kerültek. Azok a családok, amelyek úgy döntöttek, hogy otthonaikban maradnak, egyre nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve. A tartós élelmiszerek, a gyógyszerek kifogyóban vannak. Ezenkívül pedig Kárpátaljára becslések szerint már százezer körüli menekült érkezett. Kudlotyák Krisztina elmondta, hogy Grezsa István miniszteri biztos megbízásából szervezték meg az Egytálétel programot, melynek lényege, hogy megyénkben olyan ideiglenes menekültszállásokra, ahol nincs lehetőség a menekültek meleg étellel történő ellátására, naponta egyszer meleg ételt szállítanak majd. Az első napon, március 16-án Makkosjánosiból, a Helikon Hotel konyhájából 300 adag csirkepaprikást tésztával, salátát és almát vittek az ungvári vasútállomáson ideiglenes jelleggel elszállásolt menekülteknek. Továbbá a Helikon Hotelben megszállt menekültek gyermekei már napok óta ingyenesen étkezhetnek a magyar állam, konkrétan e program költségén. Az Egytálétel programhoz a Helikon Hotel mellett a munkácsi Monarchia étterem és szürtei Italia Snack & Pizza étterem is csatlakozott, igény esetén akár napi 800 adag meleg ételt is tudnak szállítani a Kárpátaljai Katonai Közigazgatás által megjelölt helyekre. Ugyanakkor további vállalkozásokkal is keresik a kapcsolatot.

Március 21-től a munkácsi Monarchia étterem konyhájában is felpörgött a munka. A program keretében, a hét minden napján 300 adag meleg ebédet készítenek, amelyet a Latorca parti város négy menekültszállásán osztanak szét, többek között a Munkácsi Szent István Líceum kollégiumában elszállásolt menekülteknek, akik szerencséseknek mondhatják magukat, hogy egy jól felszerelt, európai színvonalú kollégiumban lettek elszállásolva.

A lisztprogram keretében kárpátaljai malmoktól nagy mennyiségben vásárolnak és halmoznak fel lisztet. Már ötvenezer kilogrammnál tartanak. Hosszabb távon egy szociális, ingyenes kenyérprogramot szeretnének beindítani, amelyhez a helyi pékségek körében keresnek partnereket.

A száraztésztaprogram által ugyancsak a megyénkben működő száraztésztagyártással foglalkozó üzemek termékeit vásárolják fel és raktározzák, amely készlet szükség esetén majd szétosztásra kerül, enyhítve az esetleg kialakuló élelmiszer-ellátási nehézségeket.

A program keretében egy tájékoztató lapot is nyomtatnak a Magyarország felé igyekvő menekültek számára, amelyre összegyűjtöttek minden fontos információt azoknak a csak ukránul beszélő menekülteknek a számára, akik át szeretnének kelni a határon. Ez az információs lap a szükséges okiratoktól kezdve, a szálláslehetőségeken át, az állataik Magyarországra történő beléptetéséhez szükséges regisztrációval kapcsolatos tudnivalókig minden gyakori kérdésre pontos választ igyekszik adni. A tájékoztatólapokat olyan csomópontokon helyezik majd el, ahová a menekültek megérkeznek.

Felkérésre Lembergbe és környékére nagy mennyiségben palackozott ivóvizet is szállítanak, elsőként egy kamionnyi mennyiséget.

Kudlotyák Krisztina elmondta, hogy egyelőre három hónapra tervezik a most beinduló programjaikat, majd a helyzet eldönti, hogy szükség lesz-e rá három hónapon keresztül. Amennyiben csökkenne a menekültek száma, és romlana Kárpátalján az élelmiszer-ellátási helyzet, a program a helyi idősek és egyedülállók támogatására áll majd át.

            Badó Zsolt