A meggy és a cseresznye biológiai növényvédelme I.

2022. március 17., 11:58 , 1099. szám

Blumeriellás levélfoltosság

A meggy és a cseresznye az igen kedvelt korai gyümölcseink közé tartozik. Egyre többször fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy miként lehet megoldani a növényvédelmet a lehető legkevesebb kémiai hatóanyaggal. Éppen ezért a következő hetekben igyekszem összefoglalni mindazokat az információkat, melyek hasznosak lehetnek a meggy és a cseresznye biotermesztésében.

Az első és a legveszélyesebb kórokozó a blumeriellás levélfoltosság. Sok esetben a ter­mesz­tők csak a moníliás fertőzésre koncentrálnak, miközben ez a kórokozó jóval gonoszabb módon, alattomosan és fokozatosan végzi ki gyümölcsfáinkat. Az ültetvények esetében ez az elsődleges kórokozó, de a kiskertekben is évről évre találkozom a blumeriellás levélfoltosság kártételével. A gazda általában ügyet sem vet az apró foltokra, s a lombhullást számos egyéb környezeti tényezőre fogja (csapadék hiánya, szélverés stb.). Az utóbbi években gyakran látom a porták előtt az augusztusban már erősen lombhiányos meggy- és cseresznyefákat, melyeket a blumeriellás levélfoltosság károsított.

A blumeriellás levélfoltosság ismertetése

Májustól a kórokozó a leveleken kb. 1-3 mm átmérőjű liláspiros foltokat idéz elő. Erős fertőzés esetén a foltok az egész levélfelületet beboríthatják. A fertőzött levelek lassan elsárgulnak, majd lehullnak. Jellegzetesen a korona alsó részén kezdődik a levélhullás. Erős fertőzés esetén a gyümölcs is megfertőződhet, besüppedő, elhalt foltok jelennek meg az érni kezdő termésen. A fertőzés ezen túlmenően is nagy problémát okoz a termesztésben, mivel az előidézett korai lombhullás miatt nem fejlődnek ki megfelelően a rügyek, s így nő a termővesszők fagyérzékenysége, ami viszont termésveszteséget idéz elő a következő évben. A meleg, nedves időjárás kedvez a fertőzésnek, a száraz május viszont visszafogja a kórokozó terjedését. Olyan termőhelyen, ahol a tavasz rendszeresen csapadékban gazdag, és gyakori a ködképződés, a fertőzés minden évben nagy kárt okozhat. A kórokozó a lehullott leveleken telel át, s a következő évi virágzási időszakot követően fertőzi a lombot. A nyár folyamán újabb fertőzések jönnek létre. A védekezést nehezíti, hogy a fő fertőzési időszak egybeesik a fajták érési idejével.

A fajták fogékonysága

Az alanyfajták esetében is beszélhetünk ellenállóságról. A tapasztalat azt mutatja, hogy a C 500, sajmeggy, SL 64, MxM 97, MxM 14 alanyfajták ellenállók a betegséggel szemben.

Fogékony fajták: pándy meggyfajták, újfehértói fürtös meggy, Bigarreau Burlat cseresznyefajta stb.

Ellenálló fajták: csengődi meggy, akasztói meggy, benedekcseresznye, árpádcseresznye, germersdorfi óriás cseresznye stb.

Agrotechnikai és mechanikai védekezés

Az első védvonal az elsődleges fertőzési gócok, a levelek eltávolítása az ültetvényből. A lehullott leveleket folyamatosan gyűjtsük össze és semmisítsük meg. Ültetvények esetében pedig – a hatékonyság érdekében – az őszi lombullást követően mindenképpen a talajba kell forgatnunk a leveleket. A metszés során szellős koronaformát kell kialakítanunk.

Ásványi anyagok, növényi kivonatok

A hatékony védekezés egyetlen jól bevált hatóanyaga a réz. Az első védekezést a gyümölcsök betakarítása után minél előbb el kell végeznünk réz hatóanyagokkal. Ezután a permetezést már az ősszel folytatni szükséges. Legalább egy ízben végezzünk rezes lemosó permetezést, de erős fertőzés esetén akár 2-3 alkalommal is megismételhetjük a kezelést.

A fertőzés már virágzás idején is aktív, ezért a kora tavaszi lemosó permetezést sem hagyhatjuk ki (réz + kén + olaj), mégpedig rügypattanáskor, még a virágszirmok megjelenése előtt, mivel a réz hatóanyag perzselő hatású. Virágzáskor ne használjunk sem réz, sem kén hatóanyagokat. A fertőzés lappangási ideje 1–1,5 hónap, ezért ha kihagyjuk a virágzás előtti védekezést, már biztosak lehetünk benne, hogy a fertőzés nagy károkat fog okozni. Virágzás után, az első levelek megjelenésével már használhatunk rézkészítményeket, sőt ajánlott is 8–14 naponta ismételni a kezeléseket. A korai fertőzés okozza a legnagyobb károkat a termésben. Vegyük figyelembe, hogy a réz hatóanyag élelmezési várakozási ideje 14 nap, ezért fontos a megfelelő időzítés és a szakaszos permetezés a betakarítás ellőtt.

A fertőzés leküzdésében sokat segít a különféle kondicionáló készítmények és a mikro­elemeket tartalmazó lombtrágyák használata. (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza