Halasztást kaphatnak a katonai szolgálat alól a mezőgazdászok

2022. március 23., 12:22

Bár az országban háború dúl, a mezőgazdaság nem állhat meg, ugyanis az idővel súlyos élelmiszer-ellátási problémákat okozna. Ezért a mezőgazdászok halasztást kapnak a besorozás alól. A hírt Roman Lescsenko agrárpolitikai miniszter közölte.

„Szeretnék üzenni minden gazdának, mindenkinek, aki mezőgazdasággal, haltenyésztéssel, állattenyésztéssel foglalkozik. Önök egy olyan hadsereg, mely kész túlélni, önök a mi reményünk. A kormány fenntartásokat vezetett be a hadkötelesekkel szemben. Arra kérjük a mezőgazdasági vállalkozásokat és élelmiszer-termelőket, nyújtsák be az Agrárpolitikai Minisztériumnak azon munkavállalóknak a névsorát, akik a mozgósítás és a háború idején halasztást kapnak a sorkatonaság alól” – olvashatjuk a közleményben.

Ahhoz, hogy felmentést kapjanak, az alábbi lépésekre van szükség:

1. Az agráriparban dolgozó vállalkozóknak, szervezeteknek és intézményeknek be kell nyújtaniuk az Agrárpolitikai Minisztérium felé azon alkalmazottak névsorát, akik a mozgósítás és háború idején felmentést kaphatnak a katonai szolgálat alól. A névsor mellé csatolni kell egy Excel-táblázatot is mellékelt magyarázattal.

Az Agrárpolitikai Minisztérium elérhetőségei: mobagro2022@gmail.com, +38-063-181-51-83

2. A kapott adatokat az Agrárpolitikai Minisztérium feldolgozza, majd továbbítja javaslatait Ukrajna Gazdasági Minisztériuma és Ukrajna Honvédelmi Minisztériuma felé.

3. A Gazdasági Minisztérium elkészíti a határozatot, ezt követően küld egy kivonatot a kérelmező felé.

A határozatról szóló döntésben a felmentés időtartamát is feltüntetik, amely nem haladhatja meg a 6 hónapot.

A TV21 Ungvár kérdésére Hidi László, a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Nagydobronyi kistérségben több gazdálkodó kérvényezte felmentését a katonai szolgálat alól. Néhányan kaptak pozitív visszajelzést, míg mások az elbírálásra várnak. „Ukrajna különösen fontos szereplője a világ élelmiszer-ellátásának. Ennek az ellátásnak egy jó része most kiesik, de az országon belüli élelmiszer-ellátásra mindenképpen szükség lesz” – mondta Hidi László, majd aggodalmát fejezte ki az idei szezon lebonyolítását illetően, hiszen a férfi munkaerő jelentős része külföldön dolgozik vagy a fronton harcol.

„Az aktuális törvény megengedi, hogy a vállalkozók az Agrárpolitikai Minisztérium honlapján megtalálható formanyomtatványok kitöltésével lefoglalják a munkásaikat, traktoristáikat, gépkezelőiket. A minisztérium is jól tudja, hogy a tavaszi vetéseket el kell kezdeni, ellenkező esetben őszre rendkívül nagy élelmiszerhiány léphet fel Ukrajnában. [...] Nemcsak a mezőgazdasági vállalkozók és munkásaik, de a pékségek, makarónigyárak és egyéb élelmiszeripari cégek is lefoglalhatják munkásaikat” – mondta Huszár Péter mezőgazdasági vállalkozó. A szakember mindenkit arra biztat, hogy éljen a törvény adta lehetőséggel.

Huszár Péter az üzemanyaghiánnyal kapcsolatban lapunknak elmondta, hogy a bejegyzett mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozók előre megvásárolhatnak nagyobb tételben üzemanyagot. Ezt követően egy kártyát kapnak, melyen szerepel a megvásárolt mennyiség, amit bármikor felvehetnek a szerződésben szereplő töltőállomáson. Ebben az esetben némi árengedménnyel is számolhatnak a gazdák. Jó hír, hogy az adócsökkentés következtében csökkentek az üzemanyagárak. A kezdeti 40–47 hrivnyás árról most 35–37 hrivnyára mérséklődtek az árak.

A vetőmag- és permetszerbeszerzésről Huszár Péter elmondta, hogy gazdák nagy része még időben, az őszi betakarítások után beszerezte a tavaszi vetőmagot, műtrágyát. Azonban ha a háborús helyzet tovább eszkalálódik, lehetnek fennakadások a gyomirtó és növényvédő szerek beszerzésében.    

(Karpat.in.ua/TV21 Ungvár/tj)