Tőkés László Kárpátaljára látogatott

Az erdélyi magyarság is segíti a Kárpátaljára érkező menekülteket

2022. március 24., 18:07 , 1101. szám

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt közösen szervezett gyűjtést a Kárpátaljára érkező menekültek megsegítésére. A mostani segítségnyújtás alkalmával tartós élelmiszereket, generátorokat, higiéniai eszközöket hoztak Benébe. A segélyszállítmányt személyesen Tőkés László adta át a beneiek számára.

A háború kitörése óta folyamatos a határon túli magyarok segítségnyújtása a Kárpátaljára érkező menekülők részére. Ezúttal Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is ellátogatott megyénkbe. „Mindenki azt kérdezte a háború kitörésének másnapján Erdélyben, hogy mit tehetünk a kárpátaljai testvéreinkért, természetesen mindezt kiterjesztve az ukrán emberekre is. Hiszen a szenvedő emberek között végképpen nincs helye a különbségtételnek. Úgy érezzük, hogy elenyésző mindaz, amit ebben a helyzetben tehetünk. De igyekszünk segíteni, ahogyan csak tudunk” – fogalmazott Tőkés László. Elmondta, a segítségnyújtás érdekében rengetegen megmozdultak Erdélyben is, a különböző civil és egyházi szervezetek, valamint a helyi politikai pártok úgyszintén. „A mostani alkalommal Bene közössége számára egy kisteherautónyi küldeményt tudtunk áthozni. De tovább tart az erdélyiek gyűjtési akciója. Igyekszünk segíteni, hiszen beláthatatlan a háború hosszúsága, ezért folyamatosan szükség van a segítségnyújtásra. Szívem szerint az itthon maradókat biztatnám arra, hogy tartsanak ki”– hangsúlyozta a püspök.

A segélyszállítmányt személyesen elkísérte még az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Zatykó Gyula is, aki  elmondta: „Gyűjtésbe kezdtünk, hiszen felelősek vagyunk egymásért a Kárpát-medencében. A gyűjtés során tartós élelmiszert, generátorokat, ruhákat, valamint higiéniai szereket sikerült összegyűjtenünk. Ezek az adományok lélektől lélekig érkeztek hozzánk, hiszen az erdélyi emberek felajánlásából gyűjtöttük össze őket.”

A segítség sokat jelent a beneiek számára, hiszen itt is folyamatos a menekültek étkeztetése, elszállásolása. A községbe is folyamatosan érkeznek a háború sújtotta területekről, akiket a helyi magyarok igyekeznek minden lehetséges módon segíteni ebben a nehéz helyzetben.

Várady Enikő