Megérkezett Ukrajnába Magyarország újabb hatkamionnyi humanitárius segélyszállítmánya

2022. március 27., 13:00 , 1101. szám

Március 26-án megérkezett a Záhony–Csap magyar–ukrán határátkelőre Magyarország újabb, ezúttal hatkamionnyi humanitárius segélyszállítmánya. A magyar kormány több részletben, összesen 2 milliárd forint értékben küld segélyt Ukrajnába. Ez Magyarország történetének eddigi legnagyobb humanitárius akciója.

A szombaton érkezett szállítmányok alapvető élelmiszereket, egészségügyi felszereléseket, valamint tisztálkodási szereket tartalmaznak.

„A háború harmincegyedik napján újabb segélyszállítmány érkezett Magyarországról Ukrajnába. Ez azt bizonyítja, hogy a magyar nép szolidáris az ukrán néppel, és folyamatosan küldi egymás után a segélyszállítmányokat Ukrajna területére a menekültek számára, a magyar emberek számára, az ukrán emberek számára. Számunkra minden ukrán gyermek ugyanúgy fontos, mint minden ukrán édesanya, mint minden ukrán család. Nincs számunkra különbség magyar ember és ukrán ember között” – fogalmazott a TV21 Ungvár stábjának Bacskai József ungvári magyar főkonzul.

A magyar kormány humanitárius segélyének tartalma minden esetben az ukrán fél kérésére, annak megfelelően van összeállítva. A hat kamionból álló szállítmány tartalma ezúttal 70%-ban alapvető élelmiszer, 30%-ban pedig higiéniai termék.

Miroszlav Bileckij, a megyei katonai adminisztráció első helyettese kiemelte: „Most, amikor Ukrajna a legnehezebb időket éli, amikor háború sújtja az országunkat, a barátaink segítenek minket, és a gyakorlatban is érezzük ezt a támogatást. Nagyon jó minőségű egészségügyi felszerelést kapunk, legutóbb például lélegeztetőgépek is voltak az adományban. A segélyszállítmányban szereplő élelmiszerek is magas minőségűek.”

A magyar kormány humanitárius adományának célba juttatását a budapesti székhelyű Ökumenikus Segélyszervezet vállalta, akik a korábbi években egész Ukrajnát lefedő hálózatot építettek ki. A segélyszervezet elnök-igazgatója, Lehel László a jelenlegi helyzet kapcsán elmondta: „Magam is végigjártam ezek közül a megyék közül négyet a Kárpátokon túl. Azt látjuk, hogy ez a segélyakció ebben a formában nagyon szükséges, és szeretnénk ezt még a következő hetekben is folytatni. Azt reméljük, hogy talán rövidesen meglesz a béke, s akkor tudunk más érdembeli feladatokat is vállalni.”

Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke elmondta, a kárpátaljai magyarság történelmének egyik legnehezebb időszakát éli, s a háborús körülmények között minden segítségre szükség van. „A jelenlegi helyzetben Magyarország azt teszi, amit tehet és amit tennie kell, vagyis emberéleteket ment. Hiszen a menekültek ellátása, elszállásolása, étkeztetése, gyógyítása mind-mind egy életmentő cselekedet. De áttételesen a humanitárius segély által is ez történik, hiszen ezek a segélyek azokhoz az emberekhez jutnak el, akik most nagy szükséget szenvednek Ukrajnában” – mutatott rá Gulácsy Géza, hozzátéve: „Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezek a segélyek lehetővé teszik azt, hogy Kárpátalján is tulajdonképpen megmaradjon a béke, a stabilitás és a nyugalom, s az itteni emberek normális életlehetőséghez jussanak. Úgy gondolom, hogy ezen a téren további következetességre és kitartásra van szükség.”

Kárpátaljára ez idáig több mint 300 000 belső menekült érkezett, mely a részben magyarok lakta megye eddigi lakosságának 30%-a. A háború február 24-i kirobbanása óta már több mint félmillió menekült lépte át az ukrán–magyar határt. Fontos kiemelni, hogy az itthon maradók mellett Magyarország gondoskodik az otthonukat elhagyó, külföldre menekülő családokról is.

                (TV21 Ungvár/CsA)