A határon túli magyarság iránti felelősség viselésében kiemelt a civil szervezetek szerepe

2022. március 30., 13:50 , 1101. szám

Az identitás megőrzése, erősítése, a tradíciók, a kultúra ápolása, az összefogás megteremtése és a fennmaradás tekintetében is kiemelt szerepet töltenek be a határon kívüli magyarságot szolgáló civil szervezetek – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő Határokon Túli Magyarságért Alapítvány (HTMA) konferenciáján múlt pénteken Pécsen.

A határon túli autonómiaügyek egyeztetési eljárásaiban közreműködő miniszterelnöki megbízott A Kárpát-medence jövőképe című konferencián emlékeztetett: a mai alaptörvény kimondja, hogy Magyarország felelősséget visel a határon kívül élő magyarságért, ebben pedig kiemelt szerepet töltenek be azok a civil szervezetek, amelyek erősítik a magyarság összefogását, összetartozását.

Szili Katalin elmondta: az 1992-ben Pécsen alapított HTMA ugyan a délszláv háború apropóján kezdte meg működését, de azt követően is folytatta munkáját, mert arra volt hivatott, hogy „civil összefogással tegyen az identitásunkért, anyanyelvünkért, kultúránkért, azért, hogy maradjon meg minden határon túli területen a magyar szó”.

(MTI/Kárpátalja)