Ljách Erzsébet és Müller Sándor részesült elismerésben

2022. március 30., 10:29 , 1101. szám

Az idén 55 éves a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE), s ebből az alkalomból a hét végén Budapesten került megrendezésre az egyesület több mint fél évszázadnyi időszakát méltató Kárpát-medencei Családorvosi Fórum, valamint nívódíjakban részesítették a régió legjobbjait.

A Hotel Heliában megrendezett kétnapos esemény szombati napján beszámoló hangzott el a MÁOTE 55 éves múltjáról, jelenéről, és arról a jövőképről, amely előtt áll a családorvosi ellátás Magyarországon. Vasárnap került sor az erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, felvidéki és anyaországi régiók képviselőinek a díjazására.

Kárpátaljáról életműdíjban (új nevén: Új Medicus Anonymus Díj) részesült a régiónkat az eseményen egyedül képviselő dr. Ljách Erzsébet gyermekgyógyász. A gazdag pályát maga mögött tudó doktornő az 1990-es évek elejétől 2012-ig irányította az ungvári gyermekgyógyászati rendelőt főorvosként, és volt ez idő alatt Ungvár főgyermekgyógyásza.

A díjazott laudációját online ismertette dr. Jakab Lajos badalói családorvos, a projekt kárpátaljai kurátora, aki a hadiállapot miatt nem tudott személyesen részt venni az eseményen. A Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társasága (KMEDT) egyik alapítójaként aktív pályája során több rangos elismerésben is részesülő Ljách Erzsébet meghatódva vette át az életműdíjat dr. Gógl Árpádtól, Magyarország egykori egészségügyi miniszterétől.

Ugyancsak a doktornő vette át a Hidas István ifjúsági díj kárpátaljai kitüntetettjének, Müller Sándornak járó nívódíjat, amelyre azok az ötöd- vagy hatodéves orvostanhallgatók pályázhattak, akik az alapellátásban tervezik kezdeni orvosi életpályájukat, illetve legfeljebb öt éve dolgoznak orvosként az alapellátásban. Mint Jakab Lajos laudációjában elhangzott, a mátyfalvai Müller Sándor jelenleg az Ungvári Nemzet Egyetem végzős orvostanhallgatója, és a fentebb említett okok miatt ő sem lehetett jelen az eseményen.

A díjátadó ünnepség végén az esemény házigazda-moderátora, prof. dr. Balogh Sándor, illetve a MÁOTE elnöke, prof. dr. Schmidt Pál is gratulált a díjazottaknak. Annak a reményüknek adtak hangot, hogy a koronavírus-járványt és az ukrajnai háború rossz élményeit és korlátozásait is magunk mögött hagyva, 2023-ban minden régióból ott lehetnek majd a résztvevők és a díjazottak a MÁOTE jövő évi rendezvényén.

(felvégi)