Miniszter: A gázért kapott pénz ne jusson el az oroszokhoz

2022. március 30., 11:50 , 1101. szám

Sajtójelentések szerint az orosz Gazprom jelenleg is folytatja a földgázszállítást az európai fogyasztóknak Ukrajnán keresztül. Herman Haluscsenko ukrán energetikai miniszter is megerősítette a gázszállítás tényét. Az Ekonomicsna Pravdának adott interjújában ezt az európai vállalatok felé tett kötelezettségvállalásokkal indokolta.

„Nehéz helyzet ez, mert mi tranzitszolgáltatást nyújtunk, a fogyasztók vagy szerződő felek pedig európai cégek” – mondta a tárcavezető megjegyezve, már mindenki arról beszél, hogy amennyire csak lehet, diverzifikálni kell az európai szállításokat, ehhez azonban idő kell.

Szerinte most azt kell elérni, hogy a gázért kapott pénz ne jusson el az oroszokhoz, hanem legyen „befagyasztva”.

„A legfontosabb dolog, amit mindenkinek mondunk: nem fizethetik ki ezt a pénzt az oroszoknak. Letéti számlákat kellene nyitni, ezekre helyezhetnék el a pénzt az orosz energiahordozókért. E pénz átutalása az oroszoknak attól függne, hogy milyen gyorsan hagyják el Ukrajnát. Ezeket az eszközöket veszteségeink kompenzálására is fordíthatnánk” – mondta Haluscsenko.

Kifejtette: ez nem minősülne szerződésszegésnek, mert a pénzt kifizetik, „csak az oroszok fizikailag nem tudnak hozzáférni”. „Jogilag ez megalapozható” – tette hozzá.

Haluscsenko elismerte, hogy Ukrajna előbb-utóbb elveszíti gáztranzitország szerepét.

„Erre fel kell készülnünk, és a tranzit csökkenését vagy megszűnését többek között a már amúgy is rendszerszintű importtal tudjuk kompenzálni. A Naftohaz nagyon komolyan vizsgálja ezt a helyzetet” – mondta az energetikai miniszter.

Ismeretes, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott az orosz illetékeseknek, március 31-ig vizsgálják meg, miként lehetne megvalósítani a rubelelszámolásra való áttérést a gázkereskedelemben az Oroszországgal szemben barátságtalan országok vonatkozásában. A jelentések szerint mindez nem érintené a megállapodásokban meghatározott szállítási mennyiségeket és árakat. Az EU válaszában emlékeztetett, hogy az oroszországi energiahordozók szállítására vonatkozó szerződésekben euróban és dollárban történő elszámolás szerepel.

(epravda.com.ua/zzz)