Parlament: Büntetni fogják a csapatmozgásokra vonatkozó információk terjesztését

2022. március 30., 15:17 , 1101. szám

Huszonnégy törvényjavaslatról tárgyalt március 24-i zárt plenáris ülésén a Legfelső Tanács.

A parlament felhívást intézett az ENSZ-hez, az Európai Unióhoz, a NATO-hoz és más nemzetközi szervezetekhez, további közös intézkedéseket sürgetve az Oroszországi Föderáció agressziójának megállítása érdekében.

A képviselők büntetőjogi felelősséget vezettek be az Ukrán Fegyveres Erők mozgásával kapcsolatos információk közzétételéért. A Büntetőtörvénykönyv kiegészül a 114-2-es cikkellyel, mely többek között kimondja, hogy a fegyverek és lőszerek, továbbá a hadsereg és más fegyveres testületek alakulatainak mozgásával kapcsolatos információk terjesztése, ha az ilyen információt nem az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara vagy a Védelmi Minisztérium tette nyilvánossá, vagy – a fegyverek és lőszerek tekintetében – nem a partnerországok illetékes hatóságainak hivatalos forrásaiból származik, hadi- vagy rendkívüli állapot idején háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Döntöttek arról is, hogy a jövőben büntetik az agresszor államot segítőket, korlátozzák az állami és helyhatósági tisztségek betöltéséhez való jogukat.

A képviselők egyszerűsítették a mezőgazdasági rendeltetésű területek földhasználati jogának megszerzését és a speciális rend­őri rendfokozatok odaítélésének rendjét is.

A plenáris ülésen számos, a katonákat érintő kérdésről is szavaztak. Szabályozták a háborús veteránok szociális védelmét, illetve a leszerelt katonák s az ATO/OOSZ során elesett (elhunyt) önkéntesek családtagjainak nyugdíjáról szintén rendelkeztek.

Ezenkívül a Rada bővítette az állami védelemre jogosult tisztségviselők körét, és eltörölte a büntetőjogi felelősséget fegyverek, lőszerek, robbanóanyagok vagy eszközök önkéntes beszolgáltatása esetén.

A parlament az oktatást érintő jogszabályokat is módosított. Eltörölték például az állami összegző attesztációt (DPA), más felvételi vizsgákat ugyanakkor speciális eljárás szerint fognak lebonyolítani.

Végül a képviselők felmentették tisztségéből Roman Lescsenko agrárpolitikai minisztert, majd Mikola Szolszkij kormánypárti képviselőt nevezték ki a tárca élére. Szolszkij mostanáig a Legfelső Tanács agrárpolitikai bizottságának elnökeként tevékenykedett.

Ugyancsak a parlamenttel kapcsolatos hír, hogy a már­cius 24-i zárt ülésen öt képviselő, Valerij Hnatenko, Ihor Kisziljov, Olekszandr Lukasev, Volodimir Morozov és Natalija Prihogyko bejelentette kilépését az Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS) frakciójából.

Március 15-én már hírül adták négy képviselő – Ihor Abramovics, Tetjana Placskova, Vagyim Sztolar és Olekszandr Feldman – távozását az OPZZS frakciójából.

A Szabadság Rádió (SZR) érdeklődésére a pártnál akkor elmondták, a képviselők távozása a frakción belüli erőviszonyok módosulásával magyarázható.

„Ez a szökevény képviselők válasza arra, hogy a (Jurij) Bojko által vezetett politikai tanács a háború idejére a frakció és a párt vezetését az Ukrajnában maradottaknak rendelte alá” – jelezte a portálnak Nesztor Sufrics képviselő, hozzátéve, hogy mindenekelőtt Vagyim Sztolarra és Ihor Abramovicsra gondolt. Sztolar tagadta a vádat, Abramovics viszont nem reagált az SZR megkeresésére.

Az OPZZS részéről jelezték, „kizárják a pártból azokat a képviselőket, akik gyengéknek bizonyultak, elárulták választóikat és társaikat”.

(radiosvoboda.org/korrespondent.net/zzz)